Mieszczka na wsi
- patusia336
- 1000p
- Od: 31 sty 2011, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mieszczka na wsi
Dawaj fotkę zaraz ją wyleczymy 

- aneczka1979
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Śliczna Ci da rabata przed domem wyszła. Piękne zestawienie kolorystyczne.
Co do tych drewnianych palisad, to słyszałam, że one nawet dodatkowo impregnowane, krótko żyją. Przekonam się sama, bo mam i ja.
Bułeczki drożdżowe. Pychota! Marzy mi się (przez Ciebie!) drożdżowiec z rabarbarem.
Co do tych drewnianych palisad, to słyszałam, że one nawet dodatkowo impregnowane, krótko żyją. Przekonam się sama, bo mam i ja.
Bułeczki drożdżowe. Pychota! Marzy mi się (przez Ciebie!) drożdżowiec z rabarbarem.
Posadziłam wreszcie zioła

i zakwitła mi petunia wysiana w styczniu (pierwszy raz petunie siałam)

i zakwitła mi petunia wysiana w styczniu (pierwszy raz petunie siałam)
- Margolcia_K
- 200p
- Od: 27 kwie 2014, o 14:58
Dorotko, ale fajne te doniczki na zioła. To są trzy ustawione jedna na drugiej? To sama tak wymyśliłaś czy one są dostosowane do uprawy piętrowej? A co oprócz cząbru i bazylii tam posadziłaś?
Hmmm, coś tam było o bułeczkach drożdżowych? Nie za bardzo umiem upiec. Duży placek czy babkę to tak, a bułeczki mi wychodzą plaskate i zbite, a tak lubię. Daj jedną pychotkę, pls.
Hmmm, coś tam było o bułeczkach drożdżowych? Nie za bardzo umiem upiec. Duży placek czy babkę to tak, a bułeczki mi wychodzą plaskate i zbite, a tak lubię. Daj jedną pychotkę, pls.

Wiejski dom Margolci - na stare lata zaczynam od podstaw!
Wynajmowane ogrody Margolci
Pozdrawiam - Margolcia
Wynajmowane ogrody Margolci
Pozdrawiam - Margolcia
To piętrowa doniczka - ze sklepu na B
Jak ją zobaczyłam to od razu o ziołach pomyślałam, a po czasie dopiero uświadomiłam sobie, że inne kwiatki też wsadzić tam można i już żałuję, że kupiłam tylko jedną.
Mam tam 3 odmiany bazylii, majeranek, kolendrę i cząber.
Bułeczki drożdżowe pierwszy raz piekłam i od razu zostały zjedzone. Nic nie zostało na drugi dzień, a miałam nadzieję, że syn weźmie do szkoły na drugie śniadanie

Jak ją zobaczyłam to od razu o ziołach pomyślałam, a po czasie dopiero uświadomiłam sobie, że inne kwiatki też wsadzić tam można i już żałuję, że kupiłam tylko jedną.

Mam tam 3 odmiany bazylii, majeranek, kolendrę i cząber.
Bułeczki drożdżowe pierwszy raz piekłam i od razu zostały zjedzone. Nic nie zostało na drugi dzień, a miałam nadzieję, że syn weźmie do szkoły na drugie śniadanie

- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Mieszczko jestem pełna podziwu dla Twojej pracy włożonej w urządzanie swojego miejsca na ziemi!
Rabatki piękne!
Będę zaglądać i obserwować Twój ogródek.
Rabatki piękne!
Będę zaglądać i obserwować Twój ogródek.
Pozdrawiam, Marta.
Witaj Marto
Zaglądaj kiedy tylko będziesz miała ochotę.
A ja dzisiaj prawie cały dzień spędziłam w ogródku. Rano dosiewałam cukinię, bo mi tylko dwa krzaczki zostały - resztę ślimaki zeżarły. Potem pojechaliśmy na targ i kupiłam trochę sadzonek (i truskawki na konfitury) z bazarku pojechaliśmy do szkółki ogrodniczej, po drodze zahaczyliśmy o sklep na B i się zdziwiłam, bo zaczęli przyjmować płatności kartą
, potem szybki obiad i ogródek aż do teraz. Zdjęcia zrobiłam, ale zgram później, bo nastawiłam konfiturki i muszę pilnować, żeby się nie przypaliły.

A ja dzisiaj prawie cały dzień spędziłam w ogródku. Rano dosiewałam cukinię, bo mi tylko dwa krzaczki zostały - resztę ślimaki zeżarły. Potem pojechaliśmy na targ i kupiłam trochę sadzonek (i truskawki na konfitury) z bazarku pojechaliśmy do szkółki ogrodniczej, po drodze zahaczyliśmy o sklep na B i się zdziwiłam, bo zaczęli przyjmować płatności kartą

- aneczka1979
To konfiturki mogą poczekać
nie ja
Mam chrapkę na Twój ogród.
Pokaż co słychać.

Druga partia konfitur kończy się smażyć. Zaraz będę do słoików nakładać, ale zanim to zrobię to wrzucę kilka zdjęć
Pracowałam dzisiaj nad kolejną rabatką - przed domem przy ganku. Był piach wymieszany z kamieniami - nawet chwasty na tym nie chciały rosnąć. Tak więc miałam syzyfową pracę - wybieranie kamieni. Naciągnęłam co prawda dziecko na zabawę z sitkiem, ale mu się szybko znudziło. Zostałam więc na placu boju sama - kamienie i ja
Ale ponad połowę rabaty oczyściłam i wymieszałam ziemię z kompostem.
Teraz wygląda tak:

Szału nie ma, ale jeszcze coś tam dosadzę.
A co jest teraz? Były dwie kanny, powojnik z biedry i roślinka, której nazwy zapomniałam
A dzisiaj kupiliśmy łubin

Dzwonki (są fioletowe - nie wiem czemu na zdjęciu wyszły niebieskie)
(kupiliśmy też białego ale zapomniałam zrobić zdjęcie)
I kupiliśmy roślinkę, której nazwa wyleciała mi z głowy zanim do domu wróciłam. Ktoś podpowie co to jest?

Pracowałam dzisiaj nad kolejną rabatką - przed domem przy ganku. Był piach wymieszany z kamieniami - nawet chwasty na tym nie chciały rosnąć. Tak więc miałam syzyfową pracę - wybieranie kamieni. Naciągnęłam co prawda dziecko na zabawę z sitkiem, ale mu się szybko znudziło. Zostałam więc na placu boju sama - kamienie i ja

Ale ponad połowę rabaty oczyściłam i wymieszałam ziemię z kompostem.
Teraz wygląda tak:
Szału nie ma, ale jeszcze coś tam dosadzę.
A co jest teraz? Były dwie kanny, powojnik z biedry i roślinka, której nazwy zapomniałam

A dzisiaj kupiliśmy łubin
Dzwonki (są fioletowe - nie wiem czemu na zdjęciu wyszły niebieskie)
I kupiliśmy roślinkę, której nazwa wyleciała mi z głowy zanim do domu wróciłam. Ktoś podpowie co to jest?
I ciąg dalszy
Jutro jedziemy na parapetówkę, więc podjechaliśmy do szkółki po jakąś roślinkę doniczkową. Przy okazji odebrałam kościółkowe niecierpki.
Niecierpków przybędzie, więc w donicy się zagęści

A czemu kościółkowe? Jeździmy nadal do swojej starej parafii bo jakoś się tak z nią zżyliśmy, że głupio kościół zmieniać (tym bardziej, że do parafialnego też mamy bardzo daleko i bez samochodu nie da rady się do niego dostać). I nasza stara parafia wydaje biuletyn, w którym są kupony na sadzonki do szkółki ogrodniczej, którą mam pod nosem. No to zbieram te kupony i wymieniam na sadzonki niecierpków (raz tylko trafiłam na kupon na pelargonię). Sadzonki są malutkie i bez doniczek, ale powoli się uzbiera. Już uzbierałam 5 sadzonek niecierpków
No i zakwitły nasturcje (te co niby miały być pnące)

Miały zakryć siatkę. A jak zakryły? Widać na zdjęciu

Jutro jedziemy na parapetówkę, więc podjechaliśmy do szkółki po jakąś roślinkę doniczkową. Przy okazji odebrałam kościółkowe niecierpki.
Niecierpków przybędzie, więc w donicy się zagęści

A czemu kościółkowe? Jeździmy nadal do swojej starej parafii bo jakoś się tak z nią zżyliśmy, że głupio kościół zmieniać (tym bardziej, że do parafialnego też mamy bardzo daleko i bez samochodu nie da rady się do niego dostać). I nasza stara parafia wydaje biuletyn, w którym są kupony na sadzonki do szkółki ogrodniczej, którą mam pod nosem. No to zbieram te kupony i wymieniam na sadzonki niecierpków (raz tylko trafiłam na kupon na pelargonię). Sadzonki są malutkie i bez doniczek, ale powoli się uzbiera. Już uzbierałam 5 sadzonek niecierpków

No i zakwitły nasturcje (te co niby miały być pnące)
Miały zakryć siatkę. A jak zakryły? Widać na zdjęciu

- aneczka1979
ŚLicznie będzie. I to już wkrótce. Ja z nazwą tej roślinki nie pomogę.
Jeśli chcesz jeszcze coś tam dosadzić to może coś co będzie kwitło po łubinach? Bo one, choć piękne, to szybko kończą swój spektakl.
Jeśli chcesz jeszcze coś tam dosadzić to może coś co będzie kwitło po łubinach? Bo one, choć piękne, to szybko kończą swój spektakl.
Mam ochotę na hortensję, ale drogie są bardzo. W szkółce dzisiaj oglądaliśmy - po 39 zł za sztukę. Nie kupiliśmy.
A co jeszcze tam zasadzę to zależy od tego co będzie w sprzedaży na targu
. Jest tam znacznie taniej. Kupiliśmy jeszcze pelargonie bluszczolistne, ale nie dałam rady ich już dzisiaj posadzić. Po 2,50 były. A takie same w szkółce po 5 zł.
Ale z kolejnymi zakupami i tak muszę poczekać do lipca - budżet na ten miesiąc już się wyczerpał
A co jeszcze tam zasadzę to zależy od tego co będzie w sprzedaży na targu

Ale z kolejnymi zakupami i tak muszę poczekać do lipca - budżet na ten miesiąc już się wyczerpał

- Ruda_Zaba
- 1000p
- Od: 28 cze 2012, o 19:29
No gratulacje - zrobiona masa roboty 

I teraz zdecydowane pogorszenie nastroju. Tak teraz wygląda róża:

Co zrobiłam źle????
I co zrobić, żeby znowu wyglądała ładnie????
Co zrobiłam źle????

I co zrobić, żeby znowu wyglądała ładnie????
- Ruda_Zaba
- 1000p
- Od: 28 cze 2012, o 19:29
Pryskałaś ją czymś?
Wytnij w czorty to suche.
Edit: jak wyglądają pąki? są zdrowe? Nie widzę na zdjęciu.

Edit: jak wyglądają pąki? są zdrowe? Nie widzę na zdjęciu.