Róże i bajkowy świat ogrodów

Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: róże i bajkowy świat ogrodów

Post »

A u mnie mączniak pojawił się na Elmshornach ;:174 i to dosłownie w ciągu dwóch dni. Nie mogę pryskać, bo codziennie pada. Może jutro pogoda pozwoli :roll:
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo, Dorotko to niestety pogoda daje znać o sobie. Moje róże w tym roku tez pryskane, ale na niewiele się te opryski zdają kiedy pada deszcz. Zbyt krótko działają środki by były skuteczne. Reine des Violettes faktycznie może ma mało przewiewu, ale Mrs John Laing rośnie w miejscu, gdzie wiatr hula cały czas i tez niestety złapał mączniaka.
Dobrze, że nie wszystkie panienki takie wrażliwe. U mnie jak do tej pory wolny od chorób jest Graham Thomas, Golden Celebration, Geisha,
William Shakespeare, Munstead Wood i LD Braithwaite i Bremer Stadtmusikanten, czyli wszystkie sadzone wiosną oprócz Gruss an Aachen, której oberwałam kilka listków z onakami czarnej plamistości /z jednego krzaczka/ drugi zdrowiutki. Może dobrze były zabezpieczone w szkółce, sama nie wiem.
Popatrzmy zatem na rosliny, których choroby się nie imają
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Halinko hortensja,która kupiłam razem z Blue Bird to Diamant Rouge oto ona też jeszcze w doniczce. Pani zapewniała, że to piękna hortensja

Obrazek
NIe moge oprzeć się pokusie i parę róż jednak pokażę zacznę od Queen of Sweden, która tez jest do tej pory zdrowa
ObrazekObrazek

M.Antoinette,którą mocno zaatakowała czarna plamistość
Obrazek Obrazek

Mount Shasta?
Obrazek Obrazek

NN-ka Obrazek
My Girl Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj od rana z krótkimi przerwami padał deszcz dlatego nie mam fotek z dzisiejszego dnia, nie mniej te które wstawiłam dzisiaj są z dnia poprzedniego, więc też świeże.
Nie wiem jak Wy, ale czuję, że jesień jest coraz bliżej. Zaczęły się zbiory gruszek, śliwek a to wszystko kojarzy mi się z przetworami zwłaszcza z moimi ulubionymi powidłami śliwkowymi. Co prawda śliwki na powidła zbieram dopiero pod koniec września lub na początku października, ale w tym roku wydaje się, jakby zbiory były wczesniejsze i chyba bardziej obfite. Moje dwie węgierki uginaja się od owoców. Będzie co przerabiać :D

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Moje śliwki już w słoikach :D
Hortensje cudne,stroją ogród bardzo długo ;:215 .
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Halinko to masz wczesne węgierki. Ja mam 1 wczesną ,ale z niej raczej przetworów nie robię, zjadamy na bieżąco
-zarłoki, a dwie mam bardzo późne i z nich robię powidła, najlepsze, bo sa bardzo dojrzałe, czasem aż się pomarszczą na drzewie.Są wówczas bardzo słodkie i kładę je bez dodatku cukru mniammm. Polecam.
Słyszałam, że się wybierasz na dłużej poza nasze granice, smutno mi będzie bez Ciebie :( . Musisz narobić duuuzo zdjęć i od czasu do czasu wstawić coś dla nas, byśmy mogły nadal podziwiać Twój ogród i korzystać z Twoich doswiadczeń.
A specjalnie dla Ciebie
Dalie: Halinka
Obrazek
i My Love
Obrazek
Oraz moja ukochana róża Mount Shasta?
Obrazek
Słodka nn-ka
Obrazek
Garden of Roses
Obrazek
A jak przebarwi sie na malinowo moja hortensja Diamond Rouge/tak zapewniano mnie w szkółce/ to wyślę Ci fotkę :D :wit
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Różowa hortensja ;:333
Jak przebarwi się Diamond Rouge to ja też proszę o jej fotkę ;:108
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj zapraszam Was na poranny spacer po ogrodzie. Nie będzie mnie kilka dni, dlatego też chcę pokazać róże w chwili obecnej,
Zaparaszam.
Zacznę od Grahama Thomasa, zbudował nowy ładny pokrojem krzaczek, na razie w pąkach
Obrazek
G.Celebration na etapie budowy krzaczka
Obrazek Obrazek
LD Braithwaite zakwitł kilkoma kwiatuszkami, chociaż już nie tak wielkimi jak za pierwszym razem
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeden z krzaczków Margaret Hilling nie daje za wygraną i dalej kwitnie
Obrazek
Nevada próbuje dorównać
Obrazek
Bremer Stadtmusikanten i Gruss an Aachen też próbują ponownie pokazać swoją urodę
Obrazek Obrazek

Geisha to najobficiej kwitnąca róża kupiona w tym roku, cudo nie róża - polecam, kwitnie cały czas, gałązek nie widać spod kwiatów, długo trzyma kwiat, nie choruje ;:167 .Czego chcieć więcej

Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na koniec spaceru pokażę jeszcze moje róże z "białej" rabaty
Maria Antoinette
Obrazek Obrazek Obrazek

Garden of Roses piekna, w tej chwili z kwitnieniem zeszła na parter, jest niziutka

Obrazek Obrazek Obrazek
My Girl
Obrazek Obrazek Obrazek
No i oczywiście majestatyczna Queen of Sweden, zdrowiutka jak rydz
Obrazek Obrazek Obrazek

Pożegnam się z Wami na kilka dni nie różą a daliami, czyli Halinką z Czarnym Kotem, chyba byłoby lepiej napisać odwrotnie, bo to raczej Kot wyprowadza Halinkę na spacer :D Czarny Kot ma 110cm a Halinka 70cm, więc jak kto woli :wit
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Miałam dalię czarny kot,cudna była,ale mi padła w tamtym roku ;:174
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiatam wszystkich po krótkiej przerwie. Tęskniłam za Wami i ogrodem, więc pierwsze moje kroki po przyjeździe, mimo późnego popołudnia a nawet bym powiedziała wczesnego wieczoru skierowałam gdzie? Oczywiście aparat w dłoń i do ogrodu. Zdjęcia może niezbyt udane ale nie mogłam się powstrzymać od "sesji" zdjęciowej. Oto krótka realacja po powrocie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Tak przywitała mnie "biała" rabata, kwiaty umęczone deszczem, ale z dość dużą ilością zawiązanych pąków, więc mam nadzieję, że jeszcze będzie długo, ładnie wyglądała.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalej były jeszcze różyczki z tegorocznego wiosennego nasadzenia. Jako pierwsza Geisha- róża. która podbiła moje serce mam 2 krzaczki, ale nie wiem czy nie zdecyduję się aby jeszcze dokupić, jest cudowna, kwitnie calutki czas, kwiaty trzyma naprawdę długo i jak do tej pory bez problemów jeśli chodzi o choroby
Obrazek
Gruss an Aachen, malutkie krzaczki, kwiatki osypują się szybciutko, ale ładna różyczka
Obrazek
Graham Thomas jak pisałam wcześniej bardzo fajna róża, wieczorem nie widać, ale ładny duży krzaczek się wybrał i ponownie zaczyna kwitnąć
Obrazek Obrazek
Wieczorem jak lampion wygląda Mount Shasta

Obrazek

Obrazek
A na koniec, żeby nie było pokażę jeszcze Czarnego Kota :wink: czającego się w ciemnościach,który przez moja nieuwagę stracił głowę. ;:145
Halinko, jak mój " kotek" się rozrośnie, to masz u mnie sadzonkę/bulwę/
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01

Post »

daysy, bardzo obficie kwitną Twoje róże, chciałam Cię zapytać o Queen of Sweden, jak długo ją masz i ile ma wzrostu.
Ja mam swoją drugi sezon i wystrzeliła na 2m, nigdzie takiej wysokiej nie spotkałam, obawiam się, że może przysłaniać sobą inne róże z tyłu rabaty.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Heniu moja Queen of Sweden jest u mnie od wiosny 2012 roku. Do tej pory nigdy nie przekroczyła 120 cm, ale teraz na jesień wystrzeliła w górę i w tej chwili myślę ma ok 160cm i chyba to jeszcze nie koniec jej mozliwości. Myślałam, że ściga się My Girl, ale wychodzi na to, że są w stanie zaskoczyć.
Przez te dwa lata rosła raczej w szerz niż na wyskokość, budowała gęsty krzaczek, dopiero teraz tak poszła w górę. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie jak do tej pory zdrowa, nawet My Girl przegrała z czarną plamistością w tym roku.

Najgorzej wygląda Marie Antoinette, straciła prawie wszystkie listki, stoi taka bieda, przez to nawet nie kwitnie jak w latach poprzednich.
Za to Garden of Roses jest przecudna w tym roku jestem nia zachwycona, kwitnie tak obficie, że nawet nie widać braków po M.Antoinette

Queen of Sweden jak przystało na królową swym majestatem góruje nad dwórkami :)
Obrazek Obrazek

Szczególnie drugi krzaczek wypuścił długie pędy, ale on od początku był bardziej dorodny.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym roku moimi faworytkami zostały Garden of Roses, Geisha, Graham Thomas i Mushimara.
Garden of Roses pieknie kwitnie cały czas z króciutka przerwą. Drugie kwitnienie niewiele słabsze od pierwszego w tym roku na białej rabacie bezkonkurencyjna. Na ostatim zdjęciu razem z M.Antoinette
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”