Ogród w sercu Borów - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w sercu Borów - cz. 2

Post »

Masz ogród samych 'osobliwości' ;:63 . Wydawało mi się, że znam trochę roślin, ale patrząc na Twoje, to poza fuksją i poznaną po liściach pelargonią, skądinąd śliczną, same niewiadome :oops: . No, może jeszcze męczennicę rozpoznaję, ale to dlatego, że ostatnio koleżanka ją przy mnie kupowała :roll: . Kwiaty Twoich pelargonii są niesamowite ;:215 , gdzie takie cuda się kupuje?.
Pozdrawiam i życzę zdrowia ;:168 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Złota Uleńko ;:196 :wit serdecznie gratuluję ;:180 ;:138 wkrótce i ;:167 się przyklei ;:168 .
Tak sądziłam , że coś nie tak , skoro Cię nie ma na FO ...to zapewne problemów z nerkami ... dalszy ciąg - nie mniej cieszę się ogromnie , że wychodzisz na prostą ;:168 - teraz musi być dobrze i ...kropka - innej opcji nie biorę pod uwagę ;:196 .
Dbaj o siebie - zwłaszcza w tym okresie jesiennym i proszę Cię ... nie szalej z roślinami - one sobie poradzą , a zdrowie najważniejsze ;:180 .

Ogród tonie w kwiatach - jakby jesieni nie było -...kolekcja pelargonii imponująca , te białe kwiatki , które Oxalis wkleiła - i mnie zaintrygowały ;:108 .
Ulcia ... dużo zdrówka ;:196 ;:168 ;:167 ;:167 ;:167

Zapytam skromnie i nieśmiało ...czy M . wpadnie do Tereni ?
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

Och Jagódko ja z dwoma nie dam rady,już z jednym nie wyrabiam :;230 ;:306
Kasiu-oxalis, Palma Deszczowego Pierwszeństwa chyba jednak u mnie zostanie,jest makabrycznie mokro.

Fuksje pomimo ciągłych opadów jeszcze pięknie kwitną,u Ciebie Ulka też kilka pięknotek widzę.

U Krysi mamy obiecane co nieco,dla Ciebie m.innymi ta śliczna paproć i rośliny których nie będzie przenosiła do drugiego ogrodu. ;:138

Pozdrawiamy Was.Teresa
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Witam i wszystkim odwiedzającym przesyłam ;:196
Aż miło, tyle odwiedzin i miłych słów
Marysiu (chinanit) ja też się zastanawiam, co dalej z tymi męczennicami, pierwszy raz dałam im możliwość wspinania się po siatce i pędy mają pewnie 4 - 5 m.
tak to wygląda w całości
Obrazek
Marysiu, pytasz o szałwię, to szałwia błyszcząca, ale należąca do grupy do Compacta, te niższe należą do grupy Nana. W swojej ojczyźnie, czyli w Brazylii szałwia ta dorasta do półtora metra wysokości. Nabyłam ją właśnie pod nazwą "brazylijska"

Moniko, dla Ciebie tej pelargonii
Obrazek

Marysiu, a dla Ciebie dalia
Obrazek

Haniu, odwiedziłam Twój wątek (jeszcze wrócę), masz piękne koleusy - to niesamowita kolekcja. Ja mam ich tez kilka, ale to dopiero przedszkole
Obrazek

Alicjo, zastanawiałam się jaki kwiatki dla Ciebie, może te
Obrazek

Patrycjo, to jest solanum białe - psianka, też się zdziwiłam widząc kilka kwiatków z dodatkiem niebieskiego kolorku. Passiflory maja ogrom paków, ale pewnie już wszystkie nie zakwitną, dzisiaj u nas jest zimno, może będzie lekki przymrozek.
Wiem, że masz sporo begonii, ja też bardzo je lubię, dla Ciebie wybrałam zdjęcie begonii Immense i Dragon
Obrazek

Obrazek

Tereniu, dla Ciebie szukałam niebieskich kwiatków i są, chociaż może niezbyt okazałe
Obrazek

i jeszcze zdjęcie storczyka - bo to od Ciebie, kwitnie już ponad miesiąc
Obrazek

Kasiu, ta biała piękność to dzwonek, tak na szybko nie mogę znaleźć w notatkach jego nazwy odmianowej,
dla Ciebie pelargonie
Obrazek

Olku, to co dziś Ci nie znane może być i u Ciebie, pytałam co podesłać
dla Ciebie może to
Obrazek

a to się ukorzenia
Obrazek
jeśli się ukorzenią to się podzielę, jesteś pierwszy w kolejce

Aniu, witaj
przez ileś lat to się trochę uzbierało tych roślinek. Wiesz, jak przeglądam inne wątki, to widzę mnóstwo nowości i też się zastanawiam, gdzie to kupić. Dużo roślin mam z wymiany z innymi forumowiczami, taka jest moc forum. Pelargonii mam dużo więcej,ale to maluch, dodatkowo zdobyłam ostatnio sporo odmian geranium, aż się boje jak przetrwają zimę.
Dla Ciebie wspomnienie lata
Obrazek

Jagódko, to dzwonek, ma fikuśne płatki i teraz pięknie kwitnie
Dla Ciebie
Obrazek

Dziękuję bardzo za życzenia zdrówka i pozdrawiam
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Ula ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Uleńko za fuksje ;:196 ...czyżby też od Tereni ...bo też mam takie same ... teraz dopiero są obsypane pąkami i prześlicznymi kwiatami , jakby pomazane pędzlem ...
Pozdrawiam serdecznie ;:168 ...a dzwonek ... ;:224
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

Ulka dziękuję za niebieskiego kwiatuszka i za storczyka też.Piękne. ;:196

U mnie kwitnie jedna z katlejek a zapach taki że w całym pokoju wyczuwalny,śliczna jest i jak tylko dam radę to podzielę.
Ten dzwonek to coś chyba "octopus" ale możliwe że przekręciłam nazwę.
Piękne fotki wstawiłaś.
Pozdrawiam.Teresa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Ula :wit
Ten biały dzwonek to chyba Campanula takesimana 'Beautiful Trust'. :)
Czy ta szałwia błyszcząca Compakta jest też jednoroczna?
Niestety, nie ukorzeniła mi się ta pelargonia o bordowych liściach z zielonym brzegiem. ;:145
Dobrego dnia i zdrówka. ;:3
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alicjo, również ;:196

Iguniu, fuksje mam wszystkie od Tereni, za wyjątkiem dwóch starych, które maja już chyba 15 lat. A nazwę dzwonka podała Marysia.

Tereniu, dziękuję za wieści,co tam od Krysi nowego przywędruje do ogrodu.Może i u mnie któraś z katlejek zakwitnie, bo są nowe przyrosty.

Marysiu, dziękuję za podanie nazwy dzwonka. Tę szałwię mam pierwszy rok, ale myślę że jest jednoroczna, ale też nie zawiązuje jeszcze nasion, stale kwitnie. A może na wiosnę ja Ci ukorzenię tę pelargonię (jak przetrzyma). Ja już się przekonałam, że najlepiej ukorzeniać w mieszance ziemi torfowej z piaskiem, lub żwirkiem i nie można mocno podlać, bo zaraz pleśnieje.
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Ula, no właśnie mi spleśniała, chociaż wydawało mi się, że nie ma mokro. :(
Będę wdzięczna, jeśli ukorzenisz mi sadzonkę na wiosnę. ;:196

Szałwię Compacta masz z nasion? Wysiewałaś sama?
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu :wit , napisałam PW
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Uleńko wybacz, że tak rzadko do ciebie zaglądam ale czasami nie ogarniam wszystkich wątków. :oops:
Czytam, że miałaś kłopoty ze zdrowiem, wirtualnie utulam ;:168 ja też od kilku dni nie czuje się fajnie :( ale co tam....w pogodzie zapowiadają piękne dni i trzeba się z tego cieszyć :D
Podziwiam Cię bardzo za ilość doniczkowych kwiatów, klonik taki duży i obficie kwitnący, z resztą wszystko u Ciebie zdrowe i dorodne.
Powiedz proszę jak często nawozisz fuksje i czym?
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu :wit , miło że jesteś
Aniu, u Ciebie to tak jak i u mnie, stale czasu brakuje. Teraz, jak wrócę z pracy to już nie wiele jest czasu aby coś porobić w ogrodzie, a też muszę uważać, aby ponownie nie mieć problemu z nerkami. Ja do Ciebie zaglądam od czasu do czasu, właściwie podglądam wszystkie zaprzyjaźnione wątki, ale brakuje czasu na wpisy. Nie mogę do późna siedzieć przy komputerze, bo rano trzeba wcześnie wstać.
Aniu, doniczkowych mam sporo, bo bardzo lubię różności, klonik faktycznie jest ogromny, mam takie dwa i chętnie jeden dałaby w dobre ręce. Mają ponad 2 m. wysokości, ale przed wstawieniem do pomieszczenia solidnie je przycinam.
Fuksje, przyznam, nie nawożę regularnie a stosuję różne nawozy. Jak mam płynny to taki, ale najczęściej to mąż mi kupuje w składzie nawozów, gdzie zaopatrują się rolnicy. Duży worek starcza mi na dwa lata, a kosztuje ok. 40 zł. (to jest nawóz nie zupełnie granulowany, ale podobnie wygląda, czasami mieszam go z wodą, a czasami sypnę garść do doniczki i nic się nie dzieje)W sklepach ogrodniczych zapłaci się więcej, a jak się poczyta to te nawozy mają prawie takie same składniki, nawet % się prawie zgadza. Zwracamy uwagę aby nawóz nie miał zbyt dużo azotu.
Aniu, ja Tobie również życzę zdrówka, bo bez tego to trudno się cieszyć ogrodem, a skoro zapowiedzi pogody są pozytywne, to trochę popracujemy, wtedy nie myśli się o tych złych sprawach
Pozdrawiam i ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Uleczko pozdrawiam jesiennie ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uleńko ...co w trawie piszczy ?
Szałwia u mnie jest ponad 2,50 m i dopiero jeden kwiatek u jednej wiechy pokazał kolor ...nie wiem , czy zdążą się rozwinąć .
Ukorzeniłam niecierpek papuzi ;:138 - dziękuję za niego raz jeszcze ;:196 .
Serdeczności ;:168 ;:167 ...dzisiaj wstał piękny , słoneczny dzień - wczoraj wietrznie , mglisto , a potem padał deszcz .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”