Kasiu witaj.
Cieszę się, że mnie odwiedziłaś.
Taka zielona w temacie roślin, to Ty nie jesteś, zapowiada się piękny ogród i ładne rośliny.
Jednak będę się starała podpisywać dla Ciebie moje kwiatki, których nazwy mam w pamięci lub w zeszycie zapisane .
Ja także lubię oglądać podpisane rośliny na forum.
Zytko myślę, że uda Ci się uratować Twoje iglaczki, życzę powodzenia.
W sobotę także popryskam od przędziorka i innych szkodników swoje iglaki, takie jak świerki conica, czy Nidiformisy, gdyż w te upały z pewnością na nowo zaatakują.
Januszu bardzo się cieszę z Twoich odwiedzin.
Dziękuję za miłe słowa pod adresem mojego ogrodu, tylko nie wiem, czy zasłużone.
Deszcz niestety niszczy bardzo kwiaty, piwonie kwitły bardzo krótko, a płatki róż nie wyglądają ładnie, tylko to podlewanie dużo czasu zajmuje, a jak pojedziemy na weekend, to nie wiadomo w co ręce włożyć.
Rabaty mam wyściółkowane korą, może to nie jest najzdrowsze dla roślin, ale ziemia tak nie wysycha i chwasty łatwiejsze do usunięcia .
Aniu witaj kochana.

Dziękuję Ci za miłe słowa.
Sprawdziłam w zeszytach , coby Cię nie okłamać, kiedy sadziłam wspomniane rośliny, a więc parzydło rośnie już 13 lat, a dzwonek sześć. Dzwonek bardzo się rozrasta, jest ekspansywny, trzeba go ograniczać. Kwiaty nie wyglądają ładnie, sponiewierane przez deszcz, gdyż są to zdjęcia z niedzieli .
Aniu- Anna11 witaj.
Cieszę się, że odwiedzasz forum, gdyż z pewnością masz dużo pracy.
Oczko miniaturka, powstało na miejscu wykopanej starej gruszy, ale zawsze jakiś wodny akcent w ogrodzie jest.
Powstało jakieś 12 lat temu i było czyszczone dwa razy, gdyż liście z drzew lecące jesienią, igły świerkowe powodują gromadzenie się mułu. W tym roku wymienialiśmy wodę, jednak przez przypadek do wody dostał się nawóz mineralny, musieliśmy prawie na nowo wymieniać, był nie przyjemny zapach wody, ale już jest wszystko dobrze.
Lilie, to takie miniaturki, gdyż w najgłębszym miejscu jest tylko 70 cm. Pozbyłam się lilii żółtej pseudocorus, tataraku i bardzo rozrośniętej pałki, całe lustro wody było przykryte.
Miłego dnia życzę.
Tak, jak już pisałam, róże nie chcą rosnąć na moich piaskach, ale bardzo je lubię, gdyż kwitną całe lato, więc moja mini kolekcja liczy ponad 70 szt.
Nie są takie piękne i okazałe jak innych Forumowiczów, może nawet wstyd je pokazywać, dopiero zaczynają zakwitać .

rabatowa Iceberg

pnąca Dorthmund

rosa rugosa- pomarszczona

rabatowa Edelweiss

francuska Rosa Mundi

rabatowa Sato Pison

rabatowa Prince Igor

wielkokwiatowa Silver Star

NN- podmieniona