Dzięki Tomku. I jeszcze jedno pytanie, jeżeli mogę w tym wątku: notokaktus podczas przesadzania stracił ok. 80% korzeni i teraz nie wiem gdzie go postawić na zewnątrz, czy jednak na wewnętrzny parapet?
Zrobiło się chłodniej, sugerują więc że notokaktus jako z natury ciepłolubny będzie miał lepiej jednak na parapecie wewnętrznym bo na zewnątrz póki co temperatury już jesienne...
Raczej są to hybrydy. Poza tym nie ma kwiatów. Jeśli już mam strzelać to najbliższe są te rośliny poniższym gatunkom:
1. L.aurea
2. E.obrepanda
3. E.ancistrophora
Na razie zapisałem sobie te kaktusy pod nazwami, które podałeś. Jeśli doczekam się u nich kwiatów to wrzucę je ponownie do identyfikacji. Dzięki wielkie
Dzięki za pomoc. Może Tomek też mi pomożesz w identyfikacji pozostałych.
I może ktoś może polecic jakąś książke o uprawie poszczególnych rodzai albo gatunków, w końcu pochodzą w wielu krajów i klimatów.
Więc może jest jakieś opracowanie?
Pozdrawiam
Kolor zielony jest zarezerwowany na potrzeby administracji
Jest trochę książek m.in.
S. Hinz, M. Abramowicz, Uprawa kaktusów
S. Fleischer, B. Schutz, Kaktusy
W. Seneta, Kaktusy
Są to książki bardzo dobre jeżeli chodzi o informacje o uprawie, aczkolwiek w przypadku identyfikacji jest już gorzej. Powód? Wszystkie zostały wydane w latach 70-80. Identyfikując rośliny, trzeba niestety pogooglować wpisując interesujące nas rodzaje i gatunki.
Przy robieniu porządków na balkonie "odkryłem" zapomnianą doniczkę. Kiedyś coś do niej wysiałem, ale nie rosło, więc o niej zapomniałem i chyba dobrze, bo przez to moje niedopatrzenie coś w niej urosło, tylko nie mam pojęcia co. Może ktoś podpowie