Sałata,odmiany,wysiew, uprawa,wymagania, problemy cz.2
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sałata: łatwo czy trudno? cz.2
Pozdrawiam, Marta.
- Tournesol
- 200p
- Od: 3 maja 2012, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
A jaką odmianę rzymskiej polecacie, aby nie wybiła szybko w kwiat? To też bym sobie na dniach posiała 

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Ja mam Sucrine i jestem zadowolony. Odmiana mini.
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
Bardzo mi smakowała. Była w folii. Teraz mam posadzony drugi rzut w gruncie, Zobaczymy jaka będzie. Sieje trzeci niebawem.
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękna sałata. Widać, że delikatna i krucha.
Mniam mniam.
Mniam mniam.
Sałata Justyna, czy już nie powinna skiełkować?
Czołem,
Na wstępie zaznaczę, że jestem laikiem - mam pewne doświadczenie z kwiatami, ale z warzywami pierwszy rok.
Dokładnie tydzień i jeden dzień temu wysiałem do gruntu sałatę Justyna. Czy ona już aby nie powinna wykiełkować? Niejako po fakcie znalazłem dwie niemiłe informacje; po pierwsze, że nie kiełkuje w temperaturach powyżej 25C, a takie właśnie mamy ostatnio, pod drugie, że nasionom bardzo dobrze robi jak trochę poleżą w lodówce. No więc zastanawiam się czy aby nie jest, niestety, po zawodach. Kto mnie oświeci w tym temacie? Jest jeszcze szansa?
Jeżeli nie ma, czy ktoś poleci mi coś do wysiania bezpośrednio do ziemi teraz, na miejsce raczej zacienione ( i ziemię bardziej gliniastą niż piazczystą) ? Sałata spełniała kryterium cienioznośności ( i co do tego raczej wszyscy byli zgodni) ale co do innych roślin zdania były więcej niż podzielone. Zioła, pietruszkę naciową, rukolę mam, idą ładnie. Myślałem o rzodkiewce- ale jedni piszą że zniesie cień, inni, że tak ale nie da "rzodkiewki". Kapusta pekińska podobno tak samo.
Na wstępie zaznaczę, że jestem laikiem - mam pewne doświadczenie z kwiatami, ale z warzywami pierwszy rok.
Dokładnie tydzień i jeden dzień temu wysiałem do gruntu sałatę Justyna. Czy ona już aby nie powinna wykiełkować? Niejako po fakcie znalazłem dwie niemiłe informacje; po pierwsze, że nie kiełkuje w temperaturach powyżej 25C, a takie właśnie mamy ostatnio, pod drugie, że nasionom bardzo dobrze robi jak trochę poleżą w lodówce. No więc zastanawiam się czy aby nie jest, niestety, po zawodach. Kto mnie oświeci w tym temacie? Jest jeszcze szansa?
Jeżeli nie ma, czy ktoś poleci mi coś do wysiania bezpośrednio do ziemi teraz, na miejsce raczej zacienione ( i ziemię bardziej gliniastą niż piazczystą) ? Sałata spełniała kryterium cienioznośności ( i co do tego raczej wszyscy byli zgodni) ale co do innych roślin zdania były więcej niż podzielone. Zioła, pietruszkę naciową, rukolę mam, idą ładnie. Myślałem o rzodkiewce- ale jedni piszą że zniesie cień, inni, że tak ale nie da "rzodkiewki". Kapusta pekińska podobno tak samo.
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
Re: Sałata Justyna, czy już nie powinna skiełkować?
Prawdopodobnie jest za ciepło na kiełkowanie sałaty. Spróbuj ją wysiać w domu do doniczki i postawić w chłodnym miejscu, ewentualnie poczekaj na kilkudniowe ochłodzenie, wysiej ją wieczorem, podlej i módl się, żeby kolejny dzień był chłodny, to doczekasz się siewek. Ewentualnie wybierz odmianę typowo letnią, która jest mniej wrażliwa na ciepło, więc jednocześnie mniejsze ryzyko, by wybiła w kwiat.
Zawsze możesz też poczekać z wysiewem sałaty do połowy sierpnia i wysiać ją na zbiór jesienny.
Zawsze możesz też poczekać z wysiewem sałaty do połowy sierpnia i wysiać ją na zbiór jesienny.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Rzodkiewka może być .Kilka dni temu przeczytałem na FO,że listki są zdrowsze niż bulwka
.Możesz spróbować wysiać czarną rzodkiew Murzynkę .Termin siewu do końca lipca.Zbiór za 3 miesiące.

Dzięki. Faktycznie może najprościej zrobić rozsadę w chłodniejszym pomieszczeniu.
-- Pn 07 lip 2014 19:40 --
Dzięki również za radę z rzodkwią i rzodkiewką. Ja wiem, że liście są wartościowe ale Żona chce konkretów
a ja na razie ziółka itd. Zatem rzodkiewka która dałaby rzodkiewki to by było to 
-- Pn 07 lip 2014 19:40 --
Dzięki również za radę z rzodkwią i rzodkiewką. Ja wiem, że liście są wartościowe ale Żona chce konkretów

- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiecie może jak przyspieszyć przekwitnięcie kwiatów sałaty? Czekam już ponad miesiąc na nasiona a one na tych badylkach mają cały czas pączki kwiatków
Mam mała działkę i w miejscu tych sałat chciałam już coś nowego posiać ale muszę poczekać na nasiona sałat.
Nie wiem czy przekwitnięcie przyspieszy zwiększone podlewanie, czy przesuszenie, czy oberwać listki na badylkach?

Mam mała działkę i w miejscu tych sałat chciałam już coś nowego posiać ale muszę poczekać na nasiona sałat.
Nie wiem czy przekwitnięcie przyspieszy zwiększone podlewanie, czy przesuszenie, czy oberwać listki na badylkach?
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Sałata Justyna nadaje się do uprawy letniej, więc nie powinna mieć problemu z kiełkowaniem. Uprawiałam ją w ubiegłym roku cały sezon. W tym roku jej nie dostałam, więc sieję podobną odmianę: Ewelinę. Wysiałam w czwartek wieczorem do wilgotnej ziemi i wczoraj była już na wierzchu.wera95 pisze:Czołem,
Dokładnie tydzień i jeden dzień temu wysiałem do gruntu sałatę Justyna. Czy ona już aby nie powinna wykiełkować? Niejako po fakcie znalazłem dwie niemiłe informacje; po pierwsze, że nie kiełkuje w temperaturach powyżej 25C, a takie właśnie mamy ostatnio, pod drugie, że nasionom bardzo dobrze robi jak trochę poleżą w lodówce. No więc zastanawiam się czy aby nie jest, niestety, po zawodach. Kto mnie oświeci w tym temacie? Jest jeszcze szansa?.
Częstym powodem tego, że sałata nie kiełkuje, są stare nasiona. One dość szybko tracą zdolność kiełkowania.
Pozdrawiam, Kasia
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego niektóre sałaty zawiązały ładne główki a inne nie zawiązały tylko poszły "w pień" ? Dodam, że chodzi o zwykłą sałatę, tzw. Masłową.
-- 12 lip 2014, o 13:35 --
-- 12 lip 2014, o 13:35 --
Teraz moim zdaniem jest nsjlepszy czas na wysianie Pak Choi.wera95 pisze:Czołem,
Pozdrawiam. Ania
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nie ma dwóch identycznych sałat,tak jak nie ma dwóch identycznych ludzi.Mroczkowie też się różnią.rozmalinka pisze:Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego niektóre sałaty zawiązały ładne główki a inne nie zawiązały tylko poszły "w pień" ? Dodam, że chodzi o zwykłą sałatę, tzw. Masłową