Gdzieś tam na końcu świata...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Gdzieś tam na końcu świata...

Post »

Hosty śpią na dobre, mają jeszcze czas :wink:
Co do kory mam swoje zdanie, wyzbyłam się wszystkiego ;:224
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Aguś-szczerze mówiąc to wcale Ci się nie dziwię. Ja zamierzam co prawda jeszcze dokupić kory i mieć ją przynajmniej do czasu kiedy rośliny się porozrastają i chwasty przestaną tak rosnąć na potęgę. Jednak jak to będzie za kilka lat-zobaczymy. Nie jest aż tak rewelacyjna jak się ją opisuje, niemniej nie dopuszcza do zasklepiania się mojej gliniastej ziemi i to jest jej główny atut. No i ładnie wygląda dopóki nie porozwiewa jej wiatr i dopóki czegoś nie dosadzam :)
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, ja mam korę tylko pod rodkiem i co rusz muszę uzupełniać. Miałam podsypać też pod krzaczkami owocowymi, ale stwierdziłam, że nie ma sensu. Będę robić obrzeża ceglane i wypełniać żwirem - krzaczki na większym wygwizdowiu, a kamyki tak szybko nie polecą :wink:
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Za kamieniem jestem jak najbardziej, zresztą wiesz :wink:
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Aniu na kamienne ściółkowanie zdecydowałam się 6 lat temu i nie zgadzam się z opiniami ,że rośliny gniją ,niszczą się czy przemarzają moim zdaniem to polityka producentów kory ,która często jest zgrzybiała i przenosi nam do gleby choroby zakarzając rośliny na rabatach ;:108
Mam korę na jednej rabacie ,ale będzie w tym roku wymieniona ,bo co rok ja uzupełniam a potem szukam w trawniku :twisted:
Wiele osób tu na Fo poszło w moje ślady i z tego co widzę nie narzeka ;:333
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p

Post »

Moja wiosna :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Rabatki pod nowe krzaczki :)
Obrazek
Obrazek

Czosnek ozdobny-na razie przoduje w rozwoju cebulowych :)
Obrazek

Runianka japońska
Obrazek

Kwitnie miodunka pierwszymi kwiatkamI :)
Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Aniu,masz tak pięknie wszystko wysprzątane,aż zazdrość bierze,kurcze ,moje krasnoludki nic nie chcą zrobić ,a ja zajęłam się nowymi rabatami i sadzeniem w nich nowych roślin,ale czeka mnie teraz sprzątanie ,ciągle jestem do tyłu ,może do jesieni zdążę,pozdrawiam i miłego dnia życzę :wit ;:168
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p

Post »

Aniu- z tymi kamykami pod drzewkami owocowymi to dobry pomysł. Mój eM też na to wpadł-jeszcze nie wiem czy tak zrobimy, ale skłaniam się ku temu jak najbardziej :) Tylko zastanawiam się czy nie będą mi te kamyki strzelać jeśli najadę na nie kosiarką. Ty swoje ogrodzisz cegłą, a ja chciałam tylko zdjąć trawę wokół i w to miejsce wsypać żwir. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Za prawie 2 tygodnie zamierzam zamówić drzewka. Mam nadzieję, że nie będzie za późno na sadzenie. Na razie nie mamy do końca przygotowanego miejsca, a ja w weekend wyjeżdżam do rodziców na tydzień i nie mam jak ogarnąć się z tymi drzewkami :)

Aguś-wiem, te większe kamienie w drobniejszym żwirze wyglądają bardzo ładnie :)

Danusiu-Ty wiesz, że ja Twój ogród ;:167 Ja swoją korę sypałam w zeszłym roku i już widzę, że drugie tyle chyba będę musiała dosypać :( Pomimo, że karnie wybieram porozwiewane kawałki z trawnika :evil: Na razie chyba jednak zostanę przy korze-lubię jej wygląd pomiędzy krzaczkami. Jednak gdy już będę miała kostkę to mam plan wypełnić kamyczkami przestrzeń między wjazdem do garażu, a wejściem do domu. Włókniną i kamyczkami :) Jakoś tak nigdy nie myślałam o kamykach na większą skalę, ale może warto się nad tym tematem pochylić. W sumie jeśli mam co roku tyle kory sypać to może lepiej zainwestować raz a porządnie :) Danusiu ile ton kamyków masz u siebie ?
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moim zdaniem jakieś ograniczające obrzeża powinny być, bo dla kosiarki kamyki są niebezpieczne - mogą stępić lub poszarpać noże. Chociaż takie plastikowe jak masz na innych rabatkach, ale powinny być. Poza tym takie obrzeże będzie zatrzymywało trawę, żeby nie wrastała w kamienie - będzie łatwiej żwirowisko utrzymać w ryzach.
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Aniu myślę ,że około 10 ton może trochę więcej ...kupowałam różne frakcje ,żeby urozmaicić wygląd rabat ...na początku myślałam o różnych odcieniach ,ale stanęło na różnych wielkościach w jednym beżowym kolorze :lol:
Na przestrzeni lat myślę ,że różnicy w cenie nie ma wielkiej o ile w ogóle jest ;:333
marzenia się spełniają! Dana
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

:wit Ale fajna ta Twoja wiosna. Podobają mi się te minirabaty z kamieniami. Fajnie to wygląda. Tak oryginalnie.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Aniu , obrzeża rzeczywiście ułatwiają życie ogrodniczce . Kamienie na rabatach wyglądają fajnie . Ja też mam korę , ale najczęściej jako ściółki używa trocin , zawsze jesienią mam jej pod dostatkiem . W czasie letnim trociny się rozkładają , w miejscach gdzie nie widać i gdzie nie drażni oka ściółkuję skoszoną trawą . Trawa grzeje , utrzymuje wilgoć i bardzo poprawia strukturę gleby , chwasty nie mają szansy , a nawet jak jakiś się uchowa to bez problemu można wyrwać z korzeniami . Trawa jest za darmo i wykorzystana na ściółkę nie zapycha kompostownika .
Dobrym rozwiązaniem jest tkanina ogrodnicza , do ściółkowania . Jest bardzo wytrzymała , ( na lata) przepuszcza wodę , powietrze , dostępna jest w kolorze brązowym i czarnym ,na wierzch wysypać można korę , kamyki lub inny materiał maskujący . Sypiesz tylko tyle żeby zamaskować tkaninę . śmiało można po niej chodzić , na pewno się nie porwie.
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p

Post »

Martuś-Kochana jesteś ;:196 ale ja tak umiejętnie zdjęcia robię, że szerokim łukiem omijam miejsce gdzie mają być drzewka owocowe-tam ziemia jet dopiero zasprężynowana, oczekuje na zagrabienie i przekopanie miejsc gdzie nie wjechał ciągnik, za domem też tylko przekopałam i wygrabiłam, czekam do połowy kwietnia mniej więcej z wysianiem trawy ;:65 I jeszcze dwie rabatki muszę zrobić, a Ty masz to już za sobą :) A zresztą co ja będę pisać-mi wygrabienie trawnika i ścięcie trawy przy obrzeżach zajęło kilka godzin i już wszystko wygląda inaczej. Ty za to masz piękny wspaniały wielki ogród, który wymaga wysiłku, ale za to jak się odwdzięcza :) I ja tak po cichu Tobie i tym, którym przychodzą paczuszki zazdroszczę tego sadzenia roślin. Też wolałabym to robić-zdecydowanie :) Jednak w tym roku muszę się pilnować-wielkie zero bylin. Muszę za to obsadzić siatkę od głównej drogi tujami-postanowiłam zrobić tam 20-metrowy szpaler jednakowych tuj Kórnik. Zależy mi na jak najszybszym odgrodzeniu się od tej drogi bo jesteśmy totalnie na widoku każdego kto musi wjechać czy wejść do mojej wsi. Plus 15 drzewek owocowych i trochę drzewek ozdobnych na nowe i stare rabatkI. JUż się wyjazdu do szkółki nie mogę doczekać ;:204 Może jakąś małą bylinkę przemycę, jak mój eM nie będzie patrzył ;:215
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p

Post »

Aniu-no właśnie z tymi kamykami to mam taki kłopot-chce mi się je wysypać wokół drzewek, a z drugiej strony ta kosiarka. Znowu obrzeży nie chcę przy drzewkach bo bym musiała po koszeniu oblecieć podkaszarką (nie znoszę niedociętej trawy przy obrzeżach-drażni mnie to niesamowicie, wolę już chwasty w rabatach :D), a i tak 2 godziny koszę połowę podwórka i godzinę co najmniej obkaszam to co mam. Teraz kosić będę 3-4 godziny więc chociaż podkaszania nie chciałabym sobie dokładać. A może wcale kółek nie robić? Ale chyba takie młode drzewka nie powinny być całkiem obrośnięte trawą?

Danusiu Też tak myślę. Ja w zeszłym roku zamówiłam 50 worków kory za 200 zł, w tym roku czeka mnie powtórka. Jak tak dalej będzie to rzeczywiście koszt kory zrówna się z kosztem kamyków. Pomyślę nad tym tematem. Pewnie jeszcze nie w tym roku, ale gdy wrócę do pracy to kto wie :) Buziaki ;:196

Madziu
Dziękuję. O te wielkie kamienie to musiałam wyprosić panów od kopania wodociągu. Udało mi się ich namówić na ich przywiezienie za flaszeczkę dobrego wina mojegO eMa roboTy :) Buźka ;:196
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p

Post »

Danusiu-Ja włókninę kupiłam jeszcze podczas budowy i położyłam ją pod pierwszymi iglakami. Jakoś nie mogłam później dojść z nią do ładu i składu. Zielsko mi w nią wrastało i było gorzej wyciągać niż z ziemi, woda dłużej stała, a u mnie i tak jest ciężka, zlewna gleba. Odpuściłam sobie. Teraz tylko włókninę mam pod truskawkami (a truskawki rosną na kopczykach) i pod szpalerem aronii. Aronia jest po drugiej stronie działki przy siatce i tam chciałam tkaninę ze względu na przerastający na moją stronę perz. Na włókninę dałam tak jak Ty trociny i resztki kory z brzozy. Generalnie chodziło mi o jej przykrycie. Było dobrze do tego weekendu, ale niestety trociny się okropnie porozwiewały, kora na moich rabatkach też trochę, ale trociny tragicznie. Myślę, że powody są dwa-jeden i główny to taki, że mamy dom w szczerym polu i u nas każdy wiaterek jest bardziej spotęgowany niż między domami lub w dojrzałym ogrodzie. A druga kwestia to ta włóknina, ona jakby nie patrzeć jest gładka i łatwiej z niej wszelkie kawałki są podrywane przez wiatr. Danusiu-ale to ściółkowanie trawą to świetny pomysł pod tę aronię - pewnie to wypróbuję, a po kilku latach gdy sama aronia rozrośnie się na tyle że nie da dojść do głosu chwaściorom to wyciągnę spod niej włókninę.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”