Basiu, nic nie powiem na temat Twoich kaktusików bo brak mi słów a oczy mam teraz takie
Zmotywowałaś mnie, postanowiłam przeprosić się z kaktusami i już jutro zrobię im miejsce na parapecie
Co robisz ze tak ładnie Ci kwitną mnie w tym roku kaktusy nie pokryły sie kwiatami...co mnie trochę zaskakuje, ale ja nie mam tego gatunku. Jednak mma hoodie i chcę coś zrobić żeby zakwitła. Wiem że jestem już nudna i w 3 temacie o tym piszę ale może mi w końcu ktoś pomoże
Aniu wszystko zależy od zimowania, odpowiednia temperatura dla danego gatunku. Zobacz co znalazłam w necie
Hodie są duże, ich walcowate pędy, pokryte gęsto ułożonymi brodawkami o spiczastym końcu, mogą osiągać 80 cm wysokości. Roślina wypuszcza dużo odrostów i w krótkim czasie tworzy pokaźną kępę. Kwiaty u niektórych gatunków osiągają średnicę nawet 20 cm. Owoc to wypełniona lotnymi nasionami torebka w kształcie litery V.
Jeśli hodiom zapewni się słoneczne miejsce na parapecie, są, jak wszystkie gatunki stapeliowych, bardzo łatwymi do uprawy roślinami doniczkowymi. Najlepiej sadzić je w niezbyt głębokich misach, bo mają niewielki system korzeniowy i silnie rozrastają się na boki. Tak jak u pozostałych sukulentów na dnie doniczki powinno ułożyć się warstwę drenażu o grubości co najmniej jednego centymetra. Stapeliowe nie są wymagające i można je uprawiać w ziemi do kaktusów kupionej w kwiaciarni.
W okresie od lutego do końca października hodie zasila się co miesiąc nawozem do kaktusów. Zimą należy ograniczyć podlewanie i ustawić je w chłodnym miejscu, najlepiej w temperaturze 15-18 st. C (uwaga, są ciepłolubne i nie znoszą temperatur poniżej 5 st. C). Kwiaty pojawiają się tylko na młodych przyrostach, powinno się więc jak najwcześniej, nawet w lutym, wystawić rośliny w ciepłe i słoneczne miejsce, aby jak najszybciej zaczęły wegetację. Prawidłowo pielęgnowane i zdrowo rosnące egzemplarze kwitną bardzo obficie przez większą część roku.
Basiu, wszystkie warunki spełnione, co prawda ja nie wędruje z moja roślinką ale w tym pokoju niestety jest 18 stopni zimą i to w porywach, natmiast to południowe okno i latem się robi szkalrniowo. Po czekammoże ona jest po prostu za mała jeszcze.
Dziękuję za odpowiedź
Jest śliczny ,pozazdrościć chciałabym mieć wszystkie kaktusy ,chociaż to niemożliwe , ale zawsze lubię popatrzeć i cieszyć się każdym kwiatuszkiem chociaż nie jest mój DankaWS jakie masz jeszcze kaktusy czy tylko ten pozdrawiam