Witam w czwartek, taki v-ce piątek i to cieszy bardzo, bo na weekend mam kolejne plany ogrodowe do wykonania
Ewa, jesteś niesamowita. Nie wpadłabym na pomysł, żeby zaciążać Sławka, może lepiej nie będę próbować z lilią z patyka

. Z drugiej jednak strony kusi mnie to bardzo
Grażynko, mnie dalii też nie szkoda ciąć do wazonu, wywożę nawet do opiekunki syna- lubię go oglądać dumnie kroczącego w wbukietem przed nim . Z daliami jest trochę zachodu, głównie z przechowywaniem, ale równie śliczne udają się z nasion. Moja ciocia z Gdańska tak uprawia i jest zadowolona. Z kłączy masz jednak pewność jakie wyrosną, a nasionka to trochę loteria.
Bogusiu, roślinki wyglądają jako tako, bo każda ma odpowiednio zaprawiony dołek. Wybrany piasek i nasypaną glinę, która trzyma wilgoć, do tego popieczarkowa, dobra ziemia i roślinka. Najbardziej jestem zadowolona, że róże trzymają się dziarsko, ale i inne cieszą oczy, zwłaszcza jak nie więdną na słońcu.
Bardzo chętnie podzielę się z Tobą daliami, które wybrałaś. Znów musze do nich się przejść, może kolejna jaka zakwitła?
Kolejne pergole powiadasz? Wczoraj kupiłam kratki, które wykorzystam jako podpory dla swoich królewien : New Down, Louis Odier, Kortersen. Była wyprzedaż kolekcji z poprzedniego sezonu...50-70%, aż żal nie kupić.
Zapraszam na spacer na krańce działki...
Po drodze zaspotykamy kudłate leniwce
Hiro mnie spostrzegł
Idzie sprawdzić, a nóż będą głaski
Na wprost okna mam ognisko

i wiecznie lążace do spalenia rzeczy, które M namiętnie tam znosi, a ja chowam
po prawej stronie pod białym domem jest jałowiec - tam kończy się siatka, ale działka ciągnie się dalej. Granicę wyznacza cienki sznurek

rozciągnęłam go, żeby sadząc krzewy od Eli nie sadzić ich wężykiem
Dochodzimy do samego rogu działki, stajemy przy żylistkach od Aguni
Idziemy na środek działki wzdłuż granicy, Stajemy przy modrzewiach , osłonięte siatkami przed kosiarką M i sarnami. SPoglądamy lekko w lewo
Spoglądamy lekko w prawo
Dochodzimy do drugiego rogu na końcu działki
Zaczynamy wracać
Zanim wrócimy do domu, posilamy sie po drodze agrestem żółtym
agrestem czerwonym
porzeczka białą
porzeczką czerwoną
i porzeczką czarną
To tyle na teraz, nie chcę Was zmęczyć tak od razu z rana