Całkowicie się z Tobą Tadziu zgadzam - u mnie w tym roku również kilka hortensji nie wyglądało tak jak oczekiwałamtade k pisze:HejTo ,że Pinky Winky ma tak mizerny kwiatostan może być też zasługą suszy.
Norbitki kawałek świata cz.2
Re: Norbitki kawałek świata cz.2
Pozdrawiam. Ewa
- E-mienta
- 500p

- Od: 21 mar 2011, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przekonujesz mnie do pretensji Vanili ... choć ciągle się waham, to chyba ta odmianą jest uchwalona przez sporą częś ogrodnikow. Jakbys rozmnazala z patyczkow to zamawiam jednego.
(nieśmiało).
Danie królują jesienią. Sporo ich masz. Mnie męczy zimowanie.
Moja pamiątkową też nie zdążyła zakwitnac, myślisz, ze zimowanie może im zaszkodzić? Będę owijac.
Danie królują jesienią. Sporo ich masz. Mnie męczy zimowanie.
Moja pamiątkową też nie zdążyła zakwitnac, myślisz, ze zimowanie może im zaszkodzić? Będę owijac.
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Beatko pampasówkę musisz dobrze okryć , jej nie tak straszne mrozy jak wilgoć. Ja robiłam dwie próbu i mam za sobą dwie nieudane. W przyszłym roku zrobię ostatnią 
Pozdrawiam. Ewa
- Norbitka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lip 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
E-mienta Ewa, dalii nie lubiłam i nie lubię wysokich, ale miniaturki są bardzop wdzięczne. Cały czas kwitną a bulwki mają malutkie więc malutki pojemniczek z piaskiem (tak przechowałam w tamtym roku) chłodne miejsce i powinno być OK. Poza tym zawsze można kupić wiosną małe sadzonki z nasion. Niestety, dzisiejszej nocy mróz zakończył zywot dalii i nie tylko ich. Dzisiaj wielkie sprzątanie i żal, że pół roku czekania...
Jeżeli uda mi się rozmnożyć "Vanilkę" to dostaniesz
Na prawdę jest śliczna.
Mewa- Ewa O problemach z przezimowaniem pampasówki słyszałam i nie łudzę sie, że przezimuje, chociaz częśc rośnie w suchym miejscu, moja ziemia jest bardzo lekka więc zobaczymy. Ciekawe co by było jakby ją w donicy w garażu próbowac przezimować... ale chyba mi się nie chce;) Zawracałam Ci głowę hortensjami... nie dałam rady przygotowac miejsca dla nowych... wiele rzeczy tego lata nie zdążyłam zrobić
Jeżeli uda mi się rozmnożyć "Vanilkę" to dostaniesz
Mewa- Ewa O problemach z przezimowaniem pampasówki słyszałam i nie łudzę sie, że przezimuje, chociaz częśc rośnie w suchym miejscu, moja ziemia jest bardzo lekka więc zobaczymy. Ciekawe co by było jakby ją w donicy w garażu próbowac przezimować... ale chyba mi się nie chce;) Zawracałam Ci głowę hortensjami... nie dałam rady przygotowac miejsca dla nowych... wiele rzeczy tego lata nie zdążyłam zrobić
A jak stara jest Twoja magnolia? Znaczy się ile latek liczy sobie.....Norbitka pisze:Moja stara magnolia po raz pierwszy ma nasionka.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
-
tade k
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wielkie dalie mają swój urok , ale przyznam , że są uciążliwe . Z powodu wzrostu przewracają się. Mam dwie odmiany bardzo wysokie , choć kwiaty nie są olbrzymie. Jedna mnie we wzroście dogoniła , druga dwa metry przekroczyła. Niższa bez podpory w pionie dotrwała do wczoraj. Dzisiaj przymrozek załatwił je na amen.
Nie stawiaj krzyżyka na pampasówce. Przykryj ją suchymi liśćmi , na wierzch może być słoma. W przypadku bardzo mrożnej zimy ma mikre szanse , ale gdyby była jak ostatnia może nadal Cię cieszyć. 
- Norbitka

kanapl nie mam pojęcia, ale to jedno z pierwszych drzew, jakie posadziłam w tym miejscu. Mieszkam tu 28lat. Myślę, że ok 20 może mieć.
Inna magnolia ma kilka lat i produkuje nasionka.
Tadziu, a skąd ja słomy wezmę... Zwykle rosliny przykrywam tylko gałązkami sosnowymi. Przetrwa to przetrwa, a jak nie, nie będe rozpaczała.
Dużą dalię mam jedną i chyba nie mam ochoty jej przechowywać i sadzić. Musiałam jej kołki stawiać bo się wywracała.
Dzisiej moja kolekcja żurawek. Kolekcja liczy .... 5 szt
Zapomniałam sfotografować jednej od Joli.

Inna magnolia ma kilka lat i produkuje nasionka.
Tadziu, a skąd ja słomy wezmę... Zwykle rosliny przykrywam tylko gałązkami sosnowymi. Przetrwa to przetrwa, a jak nie, nie będe rozpaczała.
Dużą dalię mam jedną i chyba nie mam ochoty jej przechowywać i sadzić. Musiałam jej kołki stawiać bo się wywracała.
Dzisiej moja kolekcja żurawek. Kolekcja liczy .... 5 szt

- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Beatko na pierwszy rzut oka na tę rudą dalię, to myślałam, ze to chryzantemka.... prześliczna jest i cudny ma kolor
Wspaniała kępa trawy , co to jest??? Czy duża rośnie???
Wspaniała kępa trawy , co to jest??? Czy duża rośnie???
- promyk
- 200p

- Od: 18 kwie 2011, o 22:02
Beatko dużo jeszcze kolorków w Twoim ogrodzie i kwiatów, hortensje piękne, ja właśnie oczekuję na dwie zamówione, a moje dalie już przymrozek złapał, a u Ciebie jeszcze ładnie się trzymają.
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
- Norbitka

AGNESS faktycznie ta dalia jest najładniejsza z tych jakie mam. Dostałam ja w zeszłym roku od Constancji. Trawa, to trawa papmpasowa siana wiosna z nasion. Zimą najczęściej wymarza, więc nie ma raczej szansy duża urosnąć ;)
Promyczku, w nastepny dzien po sesji, czyli wczoraj, już było po daliach. Dzisiaj wyrywałam częśc aksamitek. W niektórych miejscach jeszcze sie trzymają. W tym tygodniu pewnie wykopki cann, bo częśc juz też przemarzniętych.
Promyczku, w nastepny dzien po sesji, czyli wczoraj, już było po daliach. Dzisiaj wyrywałam częśc aksamitek. W niektórych miejscach jeszcze sie trzymają. W tym tygodniu pewnie wykopki cann, bo częśc juz też przemarzniętych.
- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Beatko widziałam że masz sandewillę...jak będziesz przechowywać i czy lubi dużo wody...
kupiłam dzisiaj jest tak urokliwa że nie mogłam odejść od niej sama...he, he
kupiłam dzisiaj jest tak urokliwa że nie mogłam odejść od niej sama...he, he
- Norbitka

Misiu Ty byłas u mnie, ja u Ciebie
O wodzie pisałam u Ciebie. Jeszcze nie wiem jak ją będę przechowywać, musze jeszcze raz poczytać, bo od wiosny zapamiętałam tylko to, że mam nie przelać 
- Norbitka

- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Beatko witaj
Róże piękne
No,tak z ką ja to znam,,pójdę po coś a wracam z więcej i więcej,,,jak sroka zawsze coś w oczy wejdzie
ale żurawki ładne
Róże piękne
No,tak z ką ja to znam,,pójdę po coś a wracam z więcej i więcej,,,jak sroka zawsze coś w oczy wejdzie
ale żurawki ładne
- Norbitka