Mistress Bosanquet kwitła w poprzednim sezonie, kopcowałam ja na zimę i nie mam pojęcia, dlaczego nie przeżyła
Róże 2013/2014 - Gosia
- ewamaj66
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róże 2013 rok - Gosia
Quattre Saisons mogłam kupić u Sipa albo Petrovica, w tej chwili nie pamiętam, a nie mam czasu sprawdzić (zaraz wychodzę do pracy
). Po południu powiem.
Mistress Bosanquet kwitła w poprzednim sezonie, kopcowałam ja na zimę i nie mam pojęcia, dlaczego nie przeżyła
Kwiaty były nieduże, w zasadzie bez koloru-ani to biały, ani różowy. W ogóle nie pasowała mi do zdjęcia z helpa. A może to była pomyłka?
- Deirde

- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Miłka - na tą chwilę mam najwięcej róż historycznych, potem są współczesne z firm Austin i Rosen Tantau. Historycznych wyszło mi 67 sztuk ale liczba może być błędna i róż może być więcej bo ciągle zapominam dopisać odmiany do listy.
Danusiu - Lady of Shalott ma sztywny kwiat przez cały czas. Jest róża której kwiaty opadają ale to Pat Austin - obie odmiany są do siebie podobne, różni je tylko wielkość kwiatu, zapach oraz to że jedna ma więcej koloru żółtego od drugiej.
ewa - może rzeczywiście to była pomyłka?
Dziś posortuje zdjęcia i pokaże Wam róże francuskie, na razie jednak wyjdę na ogród i zajmę się różami - niektóre wymagają już cięcia.
Danusiu - Lady of Shalott ma sztywny kwiat przez cały czas. Jest róża której kwiaty opadają ale to Pat Austin - obie odmiany są do siebie podobne, różni je tylko wielkość kwiatu, zapach oraz to że jedna ma więcej koloru żółtego od drugiej.
ewa - może rzeczywiście to była pomyłka?
Dziś posortuje zdjęcia i pokaże Wam róże francuskie, na razie jednak wyjdę na ogród i zajmę się różami - niektóre wymagają już cięcia.
- Tolinka

- Od: 1 mar 2013, o 23:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosiu cudne masz te różyczki
podglądam i dopisuję do listy chciejstw 
-
daffodil

- Od: 22 lut 2011, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gosiu, o ile mnie pamięć nie myli to masz Cardinala de R.? Czy u Ciebie rośnie w pełnym słońcu? Bo ja posadziłam w słońcu i bardzo szybko przekwita i blednie. Czy on tak po prostu ma?
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
- Deirde

Tolinka - dziękuje, zapisz co Ci się tylko podoba.
Asiu - Cardinala mam w miejscu słonecznym, w pierwszym roku kwiaty miał jasne - potem ściemniały.
Asiu - Cardinala mam w miejscu słonecznym, w pierwszym roku kwiaty miał jasne - potem ściemniały.
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Cudności, Twoje zdjęcia coraz lepsze Gosiu 
Gosiu miałam Pat Austin 3 lata wreszcie w tym roku już się go pozbyłam doprowadzał mnie do szału wiszącymi kwitami a potrzebuję w to miejsce Austina o podobnym kolorze. Dlatego chcę kupić Lady of Shalott ale zaczęłam się obawiać że ma podobnie zwisające kwiaty. Uspokoiłaś mnie tym opisem.
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Trudno-róży już nie ma, więc nie ma co się zastanawiać.
Zapisałam, że Quatre Saisons kupiłam od Petrovica.
Zapisałam, że Quatre Saisons kupiłam od Petrovica.
- camellia

- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Wszystkie róże fantastyczne
Gdyby tak czerwiec trwał przez 12 miesięcy...
- Deirde

Dziś pada - w domu mam już bukiety z takich róż jak First Lady, Hermitage, Augusta Renoir niestety więcej róż do domu nie przyniosę bo zabrakło wazonów.
Znowu dopada nas deszcz.
Co u mnie rośnie z róż francuskich:
Cardinal de Richelieu - jest to róża wiele razy omawiana więc tu nic nie napiszę:

Hippolyte - Souvenir de Kaen - kolejna francuska o fioletowych kwiatach, była przesadzona, to średniej wielkości krzaczek ale ładnie zakwitła:

obie rosną na pełnym słońcu.
Duchesse de Montebello - róża która przyjechała do mnie z Czech, posadzona jesienią. Sadzonka miała wielkość 50 cm i nie przycinałam jej, a ona nie przemarzła ani kawałek. W tym roku zobaczyłam na niej dużą ilość kwiatów. Przypuszczam że gdybym ją przycięła to nie miałaby ich tyle, zdjęcia są kiepskie bo świeciło duże słońce:

bardzo silnie pachnie no i podobają mi się jej kwiaty, zobaczymy w przyszłości jak będzie z wielkością krzewu.
Versicolor - sadzonka przyjechała do mnie od forumowiczki wiosną i ma kilka kwiatów:

Belle sans Flatterie - jedna z najładniejszych róż historycznych, szkoda że kwitnie raz ale myślę by spróbować ją ukorzenić. Przyjechała do mnie od Schultheisa.

podobna do niej jest Belle des Jardins ale to pomyłka - ponieważ normalnie ta róża ma paski, u mnie wygląda jak Belle sans Flatterie.

Z francuzek mam jeszcze Tricolore de Flandre ale nie kwitła. Z nowych róż jest jeszcze Dafne ale jej zdjęcia już były prezentowane.
Znowu dopada nas deszcz.
Co u mnie rośnie z róż francuskich:
Cardinal de Richelieu - jest to róża wiele razy omawiana więc tu nic nie napiszę:

Hippolyte - Souvenir de Kaen - kolejna francuska o fioletowych kwiatach, była przesadzona, to średniej wielkości krzaczek ale ładnie zakwitła:

obie rosną na pełnym słońcu.
Duchesse de Montebello - róża która przyjechała do mnie z Czech, posadzona jesienią. Sadzonka miała wielkość 50 cm i nie przycinałam jej, a ona nie przemarzła ani kawałek. W tym roku zobaczyłam na niej dużą ilość kwiatów. Przypuszczam że gdybym ją przycięła to nie miałaby ich tyle, zdjęcia są kiepskie bo świeciło duże słońce:

bardzo silnie pachnie no i podobają mi się jej kwiaty, zobaczymy w przyszłości jak będzie z wielkością krzewu.
Versicolor - sadzonka przyjechała do mnie od forumowiczki wiosną i ma kilka kwiatów:

Belle sans Flatterie - jedna z najładniejszych róż historycznych, szkoda że kwitnie raz ale myślę by spróbować ją ukorzenić. Przyjechała do mnie od Schultheisa.

podobna do niej jest Belle des Jardins ale to pomyłka - ponieważ normalnie ta róża ma paski, u mnie wygląda jak Belle sans Flatterie.

Z francuzek mam jeszcze Tricolore de Flandre ale nie kwitła. Z nowych róż jest jeszcze Dafne ale jej zdjęcia już były prezentowane.
Souvenir de Kaen i Belle sans Flatterie sa naprawde cudne, bardzo lubie ten ksztalt kwiatow.
Moze kiedys jak będę mial miejsce "dorobie" sie takich egzemplarzy
Moze kiedys jak będę mial miejsce "dorobie" sie takich egzemplarzy
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Pięknie tym różom w koperku.
Hippolyte - Souvenir de Kaen cuuudo
Po pierwszym kwitnieniu Williama Sh. i Young Lycidas...mam coś do róż w tym kolorze. Jak mogłam wcześniej ich nie sadzić??????
Hippolyte - Souvenir de Kaen cuuudo
- Ma-Do

- Od: 22 lut 2010, o 20:29
Gosiu,widzę podobieństwo mojej róży nn do Twojej Sans Flatterie.
Zajrzyj proszę w wolnej chwili do moich róż i obejrzyj ją.
Jest w poście z 20.06
Zajrzyj proszę w wolnej chwili do moich róż i obejrzyj ją.
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Moje wątki
-
sawka

- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Gosiu, ile masz odmian róż?
Zaglądam czasem na Twoje wątki (także te starsze) i mam zawrót głowy! Pomijam to że są to często bardzo niespotykane odmiany
.
Kupujesz i sadzisz raczej pojedyncze krzewy czy większe grupki tej samej odmiany?
Może wstawisz parę aktualnych zdjęć widokowych swojego ogrodu? Z różami oczywiście.
Kupujesz i sadzisz raczej pojedyncze krzewy czy większe grupki tej samej odmiany?
Może wstawisz parę aktualnych zdjęć widokowych swojego ogrodu? Z różami oczywiście.
Pozdrawiam. Sławka
Gosia wiem że będziesz pamiętała które róże Austina mają pokrój kwiatu kulisty podobny do Benjamin Britten. Znalazłam tylko jeszcze Royal Jubilee i na tym koniec. Może ty pamiętasz.