Róże i... 2013 ;)

Zablokowany
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Róże i... 2013 ;)

Post »

Rozeta pisze:Anuś, jak dobrze, że znów opowiadasz nam o różach :D ! W fotkach i nawet krótkich opisach przekazujesz niezwykłe uwielbienie dla tych kwiatów. Myślę, że to właśnie tu zrodziła się i wciąż trwa "różyczka", czyli ta legendarna już choroba uzależnienia od róż ;:108 . Doświadczyłam tego trzy lata temu na własnej skórze ;:147 . I jest mi z tym bardzo dobrze do dziś :heja !!!

Granny, faktycznie obsypana kwieciem ... ;:oj . Cudo!!!
Powiedz proszę, jakie stanowisko byłoby najlepsze dla The Princa?
Mam go od tej wiosny w donicy i wciąż zastanawiam się gdzie posadzić ... ;:24
Moniś, Twoje słowa to jak miód na moje serce ;:196 ;:167
Bardzo Ci dziękuję, będziesz zakładała swój wątek? Chyba, że ja go znaleźć nie umiem bo stary masz zamknięty ;:24
The Prince trzeba lekko zacieniować, bo przypala mu płatki, na czystym słońcu szybko przekwita. Czyli wszędzie dobrze, tylko nie na południowej wystawie, chyba, że pod drzewkiem czy czymś tego typu :wink: . Daj mu troszkę miejsca wokół, lubi przestrzeń.

Annes 77 pisze:Aniu dzięki za pokaz ;:108 Cudnie u Ciebie ;:167
Czytam,ze chwalisz Mrs. John Laing...hmm może i ja się skuszę na tą piękność?
Summer Song u mnie obżarty i nie ma pąków ;:145
A co możesz powiedzieć o Grace?
Koło Mrs. John Laing chodziłam dwa lata, w końcu kupiłam i nie żałuję, pięknie pachnie, szybko rośnie, powtarza kwitnienie i nie okrywam jej na zimę. Nie choruje jak na razie. Takich róż teraz szukam, bezobsługowych ;).
Grace rośnie mi słabo, wciąż nie wybiła powyżej 50 cm, podmarza mi zimą. Kwitnie ładnie, coraz bardziej obficie, ale martwi mnie fakt, że posadzona została w żywopłocie z angielek i jej nie widać :?
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Georginia pisze:Aniu,przepiękne róże.Jakbym oglądała katalog.Aniu powiedz czy The Prince ma taki kolorek jak na zdjęciu i może masz więcej zdjęć tej róży .No i jaka wysoka jest u Ciebie.
The Prince ma ok. metra, rośnie na razie wąsko i strzeliście, wygląda jak róża wielkokwiatowa czasami.. Kolor ma różny, w zależności od tego, czy to kwitnienie letnie czy jesienne i w zależności od tego czy to pojedyncze kwiaty czy kwitnie w bukietach bo i to mu się zdarza. Pojedyncze kwiaty są oczywiście piękniejsze, duże, ciemne z uroczym oczkiem. Mam tę różę już kilka lat, ale wciąż nie mam o niej zdania, czy polecać czy nie, jej kwitnienie nie należy do obfitych, więc hm.. :roll:
Nie mam z tego roku więcej zdjęć, bo przesadzałam go jesienią i musi się pozbierać teraz :lol:
edulkot pisze:
Ja już większość róż ścięłam, gniją nawet nierozwinięte pączki, nawet w domu stojące od paru dni w wazonie zrobiły się brązowe zamiast różowe. Przez te deszcze pierwsze lub jedyne kwitnienie skończyło się zanim się na dobre rozkręciło ;:222
U mnie podobnie, dużo strat mam w tym roku przez pogodę, a tak ładnie ruszyło wszystko wiosną po tej w miarę lekkiej zimie.
danutab pisze:Aniu też mam Bienvenue i miała falbanki ale ciągłe deszcze zniszczyły jej kwiaty, nie zdążyłam zrobić zdjęć.
U mnie też w końcu pojawiają się falbanki :heja

nena08 pisze:Aniu, jak u Ciebie w tym roku Star Profusion. Moja idzie w kierunku giganta. Wypuściła metrowe pędy do góry.
Czy usuwasz jej przekwitłe kwiaty :?:
Moja na razie puściła jeden dłuższy pęd, taki ok. 50 cm, więc wciąż nie ma szaleństwa :;230 , ale jest na dobrej drodze :wink: . Jak mam akurat sekator pod ręką to ciacham całą przekwitniętą kiść a jak nie mam to nic nie robię, ładnie się sama oczyszcza.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

justi177 pisze:Anulka,
Ile lat ma twoja Piano? U mnie malutka jeszcze, chociaż bardzo się stara ;:173
A chyba 4 latka ma i dwie przeprowadzki za sobą. To mocarna róża, uwielbiam ją ;:167
alphax pisze:Aniu jest mi bardzo ale to bardzo wstyd ze dopiero teraz do Ciebie zawitalem.
Nie ze wzgledu na sensacyjne wiadomosci o niszczacym gradobiciu czy tematy dotyczace bezwstydnych orgii seksualnych robali :wink: ale zupelnie z innego powodu.
Nalezysz przeciez scislej do czolowki osob przepieknie przedstawiajacych na forum oraz w Twoim blogu zdjecia najpiekniejszych roz w wielkim wyborze.
Roze ktore chociazby czesc z Twojej kolekcji wielu z nas chcialoby miec u siebie w ogrodzie. Posiadasz duzy zakres wiedzy w rozanym temacie uzupelnianym informacjami o poszczegolnych gatunkach zawartych w Twoim ROZANYM OGRODZIE. Trudno by bylo wymienic 10 najpiekniejszych Twoich roz, byloby tego z pewnoscia duzo wiecej, moze nawet 1/3 Twojego rozanego indeksu.
Jestem przekonany ze będę Twoim czestym gosciem podziwiajac coraz to nowe gatunki tych pieknych kwiatow.
I tym sposobem zalana rumieńcem :oops: :wink: bardzo, bardzo Ci dziękuję za tyle ciepłych słów ;:196 i nie wiem co napisać mądrego pod tym mam ;:131 . W każdym razie dziękuję Ci serdecznie za wizytę i liczę na to, ze będą częstsze a ja bardziej wówczas strojna w słowa :lol:
majka411 pisze::wit Witaj Aniu, istotnie The Wedgwood Rose jest piękna, ale z tego, co wiem nie lubi deszczu.
Twoja chyba rośnie osłonięta od niego.
Bardzo mi się podoba Spirit of Freedom na nowej rabatce z aniołem na kolumnie? :heja :heja :heja wygląda to super ;:333
Dobrze, że napisałaś o Mrs. John Laing?? ;:196 dostałam ją w prezencie i bardzo z niej się cieszę.
Podpatruję i podpytuję jak rośnie i jakie ma wymagania, bo chcę go dobrze posadzić. ;:173
Majeczko moja TWR rośnie lekko osłonięta od deszczy bo przy filarze balkonowym , więc i troszkę balkon i troszkę dach osłania ją od nadmiaru woody. Za to męczymy się z przędziorkiem (gadzina jedna..), który wszystko co mam przy ścianach próbuje zeżreć :twisted:
Spirit też deszczu trochę nie lubi, do tego ciężkie kwiaty mocno się przewieszają, ale... te kwiaty.... ;:167
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

AGNESS pisze:Aniu ależ wspaniały różany pokaz..... wszystkie po kolei bajeczne..... nie ma szans wybrać tej najpiękniejszej, każda pasuje do tej rangi ;:180
No w sumie tak, jakby nie było róża to róża, zawsze królowa ;:167
lulka pisze:Moja Aloha poleciała po pierwszym sezonie. Niby odbiła od korzenia, ale baaardzo marniutko, wywaliłam ją bez żalu.
Aniołki poza różami zawsze kojarzą mi się z twoim ogrodem ;:170
Moja Aloha też co roku przemarza, choć potem szybko odbija, nie mogę powiedzieć, bo rośnie ogromnie i zajmuje sporo miejsca, ale co z tego, jak przypłaca to znikomym kwitnieniem, dość, że kwiatów tyle co kot napłakał to w dodatku nie trzymają się dłużej niż 3 dni. Nie będę żałować jak w końcu zmarznie na amen.
JAKUCH pisze:Moje róże też już ścięte ,chociaż niektóre mogły jeszcze trochę postać ,ale te plamy mączniakowe na nich mnie wkurzają .Euphoria cudna
U mnie mączniaka na razie nie ma, ale taki na przykład Cardinal Hume w tym roku już jest golusieńki, tylko w kwiatki ubrany ;:224 tak go plamistość szybko załatwiła.
AnaAn pisze:Cudne zdjęcia ? zwłaszcza to z motylkiem :wink: Spirit of Freedom i James Galway cały czas tkwią na mojej liście... Piękne, a jak długo trzymają kwiaty?
W sumie to dość długo mają kwiaty, ale Spirit mocno się przewiesza i trzeba dobrze kombinować, żeby zdjęcie wyszło jako tako. Czym ja już nie próbowałam podpierać tę różę... :wink:. James w tym rankingu chyba jednak jest lepszy, taka inna ta róża jak na angielki.
Isia pisze:Aniu piękne różane koncerty ;:138 Piano cudne masz może więcej zdjęć tej różyczki bardzo sie nad nią zastanawiam tylko gdzie ją zmieszczę ?!
Isiu, Piano mogę polecić, warta jest miejscówki w ogrodzie, zaraz poszukam jej zdjęć jeszcze.
Frida pisze:Weszłam, nacieszyłam oczy, cudnie jest u Ciebie.
Pozdrawiam, Danuta
Danusiu ;:196
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

patkaza pisze:;:303 przepiękny ogrom królowych u ciebie ;:oj
Dziękuję, dziękuję ;:196
Tajka pisze:Aniu Twoje róże przecudnej urody. ;:167
Wiosną posadziłam sobie także Piano, ale ma dopiero pąki.
Nie mogę doczekać się na jej rozkwitnięcie. ;:65
Dopiero u Ciebie zobaczyłam, że istnieje także Pink Piano. :)
Tajeczko, Pink Piano nie ma w ofertach szkółek, to róża zamawiana bezpośrednio w szkółce Tantau, moja jednak nie przeżyła przedostatniej zimy, ta, którą pokazuje to drugi krzew, który dostałam od Gosi. Z tym krzaczkiem na szczęście już nic złego się nie dzieje.
vertigo pisze:Aniu, ślicznie eksponujesz swoje różyczki :D :wit
Ja już zupełnie straciłam Alohę - przemarzła po poprzedniej zimie doszczętnie.
Dziękuję Moniś. Moja Aloha też nie za bardzo radzi sobie z zimami, jeszcze nie padła, ale na pewno po którejś zimie to nastąpi, w tamtym roku już prawie było po niej, ale kilka razy zrobiłam jej kąpiel w Asahi i odżyła jako tako.
beatab pisze::shock:
Aniu-takich to nawet nie ma w moich książkach- chyba czas na nowe, Goździkowa- super - Aloha- u mnie to całkiem wymarza-zdjęcia super :wit
Beatko ;:196
Czyli Aloha się u nas nie sprawdza jak trzeba, powoli wyrabiamy sobie o niej zdanie, ma skłonności do wymarzania a przy pnącej róży to źle bo ogranicza się kwitnienie do minimum.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

duju pisze:Aniu, przepiękny pokaz ;:oj ;:138 Widzę,że masz Piano, ja zamówiłam, będę miała jesienią. Powiedz mi na rabacie z aniołkiem, masz żółtą różę? jaką?
Jeszcze jedno, jaką różę poleciłabyś z piennych?
Tam jest kilka żółtych i kilka fioletowych róż, z żółtych rośnie Friesia, Yellow Garnish, Cappuccino i Julia Child.
Na razie efekt jest marny, bo jesienią było wielkie przesadzanie w tym miejscu.
Z piennych czy z pnących? Myślę, że chyba o pnące chodzi, ja lubię New Dawn, dobrze spisuje mi się także Barock, dziewczyny chwalą Rosarium Uetersen. Ostatnio testuję Lagunę, piękne ma kwiaty i pięknie pachnie, też ma dobre opinie. A może Louise Odier? Piękna i klasyczna róża.
Tolinka pisze:Aniu ależ u ciebie tych piękności ;:oj a jedna piękniejsza od drugiej! ;:167
Dzięki Kochana ;:196
Miiriam pisze:ooo - tak musiał wyglądać raj :)
Przecież z twojego wątku wyjść nie można :)
Piano ma rewelacyjne kwiaty .. ale nie tylko ona :)
Wrócę tu wieczorem na relaksujący spacerek :)
Zapraszam :wink: ;:196
Piano w tej chwili to królowa ogrodu a dopiero rozkwita :uszy

Soczewka pisze:Ogólnie to nie widać byś nie ogarniała. Róże i ogród prezentują się wspaniale
Na potrzeby zdjęć dużo można ogarnąć :wink: :;230 a reszty nie widać 8-)
aguniada pisze:Aneczko, witam po przerwie :wit
Ogrodem jak zwykle się zachwycam - róże cudownie wypełniają rabaty, a królewny jedna piękniejsza od drugiej...
Piano ujmuje mnie najbardziej... myślałam, że moja lista różana jest zamknięta, ale na nią znajdę miejsce...
Pozdrawiam Cię serdecznie!
A
Trzeba, warto ją mieć. Podobnie jak i Ascot, to dwie bardzo wigorne róże, rosną z nich ogromne krzewy a i kwitną wspaniale ;:303
Margo2 pisze:Wcale nie widać na zdjęciach tych nawałnic. ogród zniósł to bardzo dobrze chyba.
Teraz musisz biedaku ogarnąć i pracę i tak pracochłonny ogród. Wcale się nie dziwię, ze masz mało czasu.
Gosiu, zdjęcia z perspektywy zawsze robię jak posprzątam w ogrodzie, inaczej skupiam się tylko na szczegółach, na zbliżeniach :wink: .
Powiem Ci, że chwilami mnie to przerasta, bardzo chciałabym być na bieżąco tutaj, z Wami, ale to siła wyższa, nie wyrabiam się, doba jest za krótka. Najwięcej czasu poświęcam forum gdy pada deszcz, jak jest ciepło to wiecznie coś robię, jak nie w pracy to w domu. O blogu nie wspomnę, bo pajęczynami zarósł ;:223
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Safoya pisze:Dzisiaj mi zakwitła Charming Piano po raz pierwszy. Kolory ma podobne do edenki, ale kształt kulki. Kwiat nie jest duży co mnie bardzo zdziwiło. Czy inne wersje też mają średnicę około 5 cm?
Piękne portrety robisz Aniu. Podziwiam i ogród i Ciebie, że z regularną pracą dajesz radę to ogarnąć. Ja mam nienormowany czas pracy (mogę siedzieć wieczorami) a i tak ledwo daję radę z pozbywaniem się przekwitających kwiatów. Właśnie wpadłam na to, że jeszcze bardziej muszę podzielić odmiany na kwitnące w różnym czasie.
Aguś, takie słowa z Twoich ust to wiesz ;:196
Jakbyś mnie za uszkiem podrapała ;:190
Tyś moje guru zdjęciowe, jak ja bym chciała tak focić... ;:173
Charming Piano u mnie dopiero się zbiera do życia, więc na kwiaty trochę poczekam ;:65 , ale Pink Piano na przykład też ma takie małe te swoje kwiatuszki, zwykła Piano jednak ma większe kwiaty.
No nie ogarniam tego wszystkiego chwilami, stąd moje często dłuższe nieobecności, staram się chociaż zdjęcia na bieżąco robić a potem się tego tyle zbiera, że sama sobie dwie strony od ręki trzaskam w wątku i to samymi zdjęciami :;230
_ninetta_ pisze:Twiggy's Rose pięknie pokazuje pręciki, uwielbiam takie róże.
Ja jestem zachwycona tą różą, ale nie tylko z powodu jej urokliwych kwiatuszków a także z tego powodu, że ona cały czas kwitnie ;:oj . Rozkwitła jako jedna z pierwszych i wciąż jest oblana kwiatami, nie wiem kiedy ona te kolejne pąki produkuje bo ich nawet nie widzę :;230
Tajka pisze:Aniu masz tak absorbującą pracę, że nie wiem kiedy doglądasz taką piękną kolekcję różaną. ;:138
Jaka urocza jest Piano, ;:167 moja właśnie dostaje coraz więcej okrąglutkich pączusiów, już nie mogę się doczekać, kiedy zakwitnie. ;:65
Miłego dnia Ci życzę. ;:196
Tajeczko, będziesz zadowolona ze swojej Piano, no.., mam nadzieję ;:196
Również życzę miłego dnia, serdecznie Cię pozdrawiam ;:167
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mam! Pierwszy, jeszcze niezbyt doskonały kwiat (ale jest ;:138 ) na młodej Angel Flower Circus ;:167
Obrazek

Z tej samej serii - przebój z ubiegłego roku, czyli Pashmina
Obrazek

Obrazek

Marguerite de Roman jeszcze pokazała dwa kwiatuchy chociaż już dawno przekwitła
Obrazek

Moja ognista imienniczka - Anne Cocker
Obrazek

My Girl, uwielbiam jej ogromne kwiatuchy ;:167
Obrazek

The Lark Ascending - najnowsza kreacja Austina, fajna, taka inna :wink:
Obrazek

Freude
Obrazek
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Aniu, zaglądasz do mnie i zachwycasz się trawnikiem Pana M.. Nie długo będzie chodził dumny jak paw, a nie kosił :;230
Chciałam zapytać o Twoją Star Profusion, jak rośnie w tym roku. Moja ma gigantyczne rozmiary i zastanawiam się czy czasem nie potraktować jej sekatorem. Czy podłapuje u Ciebie czarną plamistość :?:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Witaj Aniu, róże masz przepiękne..... ;:180 uwielbiam oglądać Twoje zdjęcia ;:168
Polecam Ci Chandos Beauty, koło tej róży nie można przejść obojętnie. :heja :heja
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

nena08 pisze:Aniu, zaglądasz do mnie i zachwycasz się trawnikiem Pana M.. Nie długo będzie chodził dumny jak paw, a nie kosił :;230
Chciałam zapytać o Twoją Star Profusion, jak rośnie w tym roku. Moja ma gigantyczne rozmiary i zastanawiam się czy czasem nie potraktować jej sekatorem. Czy podłapuje u Ciebie czarną plamistość :?:
Hm.. no moja malutka jest, dopiero teraz wypuściła aż jeden pęd ale tylko tak na ok. 50 cm.
Choruje, choruje a te małe listki trudno wyzbierać ;:223
Tyle trawnika masz Kochana.. ja bym go pomniejszyła ;:224
majka411 pisze::wit Witaj Aniu, róże masz przepiękne..... ;:180 uwielbiam oglądać Twoje zdjęcia ;:168
Polecam Ci Chandos Beauty, koło tej róży nie można przejść obojętnie. :heja :heja
Wiem Majuś, już wiem, trafiła na listę, widziałam ją już u Was, cudeńko ;:167 ;:196

Bienvenue - widzicie??
Mam falbanki ;:138 ;:138 ;:138
Obrazek

A tu Piano, Rotkappchen i Twiggy's Rose
Obrazek

Sangerhauser J.
Obrazek

Moja kolejna miłość - Ascot
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Polka
Obrazek

Pink Piano - Gosia dla Ciebie :wink:
Żyje, na razie rośnie w siłę, ładny krzaczek tworzy ;:167
Obrazek

Hans Gönewein Rose
koooocham kulki ;:224 ;:167
Obrazek

imenniczka mojej córci - Nadia R.
Obrazek

Sebastian K. ;:167
Obrazek
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Anne Boleyn ;:167
Obrazek

pnąca Billet Doux, coś mi słabnie, liście jej żółkną i wzrost się zatrzymał, nie wiem, czy jej coś nie podgryza :?
Obrazek

angielka William Sh.
Obrazek

i rozwijająca się Eglantyne
Obrazek

młodziutka Bouquet Parfait
Obrazek

Mariatheresia
Obrazek

i a'la słynne oczęta, czyli CHewdelight ;:oj
Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Aniu mam pomyłkę.... czerwoną :;230 Powiedz mi czy Ascot ma czerwone młode przyrosty?
Piano ma, ale jeszcze się łudzę, że może, to Ascot :;230 :;230
Pokazujesz kolejne cudeńka ;:170
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A jeszcze niedawno miałam dwa Pink Piano.
Cieszę się że wszystko z nim jest w porządku.
Teraz zakwitł Charming - trzeba powiedzieć że starają się robić cuda z tą odmianą tym bardziej że jest to róża florystyczna, a kwiaty mogą na pędach wytrzymać nawet miesiąc.
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Aniu-s.o.s.-ja nie mogę widzieć już takich róż jak Chandos Beauty u Majusi, a u Ciebie Bienvenue-no i muszę coś wydać a te dwie sprowadzić do siebie.Pięknie, jak zawsze,pokazujesz królowe i roślinki im towarzyszące.Pozdrawiam :wit
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”