Aprilkowy las cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz.3

Post »

Nic nie podpowiem, ale chętnie pczytam porad, bo mam taką samą sytuację. Z tym, że nic nie zrobiłam :oops:
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu, to są z pewnością objawy choroby grzybowej... oby nie fytoftorozy.
Tak czy inaczej, jeśli zauważasz że więdnie część pędu, to należy go możliwie nisko wyciąć, a przynajmniej usunąć liście i je spalić. Podlać Bioseptem i opryskać środkiem grzybobójczym (Bravo, Previcur, Topsin, Dithane).

Nie wątpię, że dobrze Wam się z Wandą rozmawiało... My ogrodnicy nie potrzebujemy przełamywać barier - zwykle dogadujemy się, jakbyśmy byli znajomymi od lat ;:173

Nic mi się nie chce, a roboty huk :twisted:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Marzenko, zostaje nam czekać na wypowiedzi mądrzejszych ;:224

Aga, fytoftoryza to nie jest z pewnością, bo pędy po przycięciu odrastają zdrowe. Ale szkoda mi ciągle ciachać te RH, bo nic z nich nie zostanie. Poprzednią zimę mocno odchorowały. Teraz są w lepszej kondycji i tylko niektóre liście, te starsze mają oznaki choroby. Chyba zostaje mi przesadzanie, bo za siatką jest busz ekologiczny, czyli siedlisko wszelkich chorób i grzybów. Kolejne drzewa schną i padają. Nic nie jestem w stanie na to poradzić :twisted: Przenosi się na moje rośliny....
Zdecydowanie też dziś cierpię na brak weny i koncentracji. Myślami siedzę w ogrodzie....
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

I za to nie lubię różaneczników :twisted:
Kiedy moje mają "podejrzane" liście, to je po prostu usuwam, bo nie mam siły szukać, co im dolega (wcale to nie jest takie proste).
Wiem jedynie, kiedy grasują w nich opuchlaki ;:306
Jolu na forum jest dział, gdzie opisane jest, jak postępować z tą grupą roślin i jak działać, kiedy jednak popełnimy jakieś błędy :wink:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Jolu spróbuj oberwać wszystkie chore liście. Spryskaj czymś na grzyba, potem kup Magiczną siłe do RH podlej i zrób oprysk....u mnie pomogło ;:108
Jest jeszcze taki środek Asahi, poczytaj o nim, też go stosowałam, właśnie na zniszczone zimą, albo grzybem krzaki.
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, czytam, czytam i dalej nic nie wiem. Spryskałam jakiś czas temu na grzyba, liście oberwałam, zasiliłam i będę czekać...
Reniu, właśnie tak zrobiłam, tylko zamiast Asahi (niektórzy twierdzą że nie pomaga) pryskałam Florovitem. Będę obserwować i ewentualnie przesadzać po kwitnieniu.

Obrazek mieszanka tulipanów miała być biało żółta :twisted:

Obrazek

Obrazek

Obrazek lilie zapowiadają się nieźle

Obrazek kosadźce też sobie radzą. Gorzej z jałowcem w tle, chyba się nie przyjął ;:145

Obrazek

Obrazek kalina Anne Russel niedługo zakwitnie

Obrazek lilie zeszłoroczne, zimowały w gruncie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek sosna bośniacka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Joluś, mieszanka tulipków piękna :tan Nie czepiajmy się szczegółów ;:306 Lilie widzę, że też już spore. :tan
No jałowiec wygląda kiepsko, ale jeszcze dałabym mu szanse. Podlewaj i daj mu czas.
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy ja dobrze widzę? Masz pierisa? i jak się sprawuje? co prawda ta zima była łaskawsza, bo jak mroziła, to wcześniej śniegu nasypała, ale i tak to wrażliwe krzewinki.
A lilie, swoje też w ziemi trzymałam wszystkie. I żyją, tylko jedną chyba zmarnowałam, bo uszkodziłam jej czubek wyłażący z ziemi
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgoś może rok temu, przed forum byłoby mi wszystko jedno jaki kolor byle kolor. Teraz staram się być konsekwentna. Powiążę wstążeczki z kolorami i będę po przekwitnięciu grupować kolorami. Muszę jeszcze doczytać kiedy to mogę zrobić. Ale chyba późną jesienią. Teraz cebule powinny nabierać ciałka po kwitnięciu. Znasz się może na tym?

Marzenko, pierisy mam trzy. Jeden starszy i dwa zeszłoroczne. Jak był jeden samotny to źle się sprawował. Dokupiłam mu towarzystwo i już jest ok. One chyba tak jak RH tworzą swój mikroklimat i lubią większą gromadkę. Zresztą rosną przy RH. Na zimę niemal w całości obsypuję ogromnym kopcem z kory. Ten najmniejszy odrobinę mi przemarzł. Ale wystarczy oberwać przemarznięte liście, zasilić i się zregeneruje.
U mnie lilie też zimowały, nawet przybyszowe wsadzone do donic na jesieni, były zadołowane w zacisznym miejscu tuż pod domem. Część już wychodzi.

Fotek aktualnych brak bo lapka mam w naprawie i nie mogę ściągnąć z aparatu. Może dziś odbiorę. A sporo się dzieje bo roślinność nadrabia zaległości bardzo pilnie.

Mogą być tylko archiwalne z zeszłego tygodnia

Obrazek

Obrazek

Obrazek azalia Gibraltar

Obrazek wierzba mandżurska

Obrazek

Obrazek żurawki pięknie odbijają. Dziś już mają niemal kopce liści wypiętrzone

Obrazek

Obrazek

Obrazek za żurawkami maciupeńkie kłoski Imperaty Red Baron. Przezimowały wszystkie :tan

Obrazek Konwalie w natarciu. Wczoraj miały już pąki kwiatowe

Obrazek

Obrazek Takion Blue

Obrazek powojnik i róża Veichlenblau.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jola, wywal tego iglaka. NIe ma się z nim co cakać, bo i tak już ładny nie będzie, nawet jak przeżyje. Ja wczoraj też jednego wywaliłam i bardzo się cieszę, bo zyskałam miejsce na miskant :D
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wando, wywalę, jak tylko będę miała chwilkę. Mam nawet cyprysika, który jest zadołowany w doniczce, może tam pasować. Ostatnio robiłam różankę na miejscu tej wielkiej wykopanej karpy. Umordowałam się strasznie a to tylko pięć róż było. Została mi ostatnia róża do posadzenia po drugiej stronie łuku. Tam też karpa do wykopania.... nie mam siły nawet jak o tym myślę ;:306
Dostałam od koleżanki kolejną partię tego rozchodnika o którym rozmawiałyśmy żeby go dać pod Twój jałowiec strzyżony. Będzie się rozrastał. Jak przyjedziesz to sobie go obejrzysz i zdecydujesz czy się nada. Mam nadzieję że niedługo ;:65
Wczoraj kupiłam nawóz do iglaków i borówek, bo mi się skończył, i działałam dzielnie. Komary niemal mnie zżarły....
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jola, Twoja walka z karpami mnie powala na kolana nad Twoją orką z zakładaniem ogrodu. Darcie darni to jednak nie wyrąbywanie karp drzew i korzeni.
Piekne te limontowe żurawki ;:167
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45

Post »

:wit
Jolu zieleń aż kipi. Zabawa z karpami jest znana. Mój ogród jest po starym sadzie ;:108
Mam nadzieję że przymrozki nas ominą. Nie wyobrażam sobie co to oznaczałoby dla naszych roślin.
Buczek ma się ok. ;:215 Dzięki za wsparcie. Dziś po tak pięknym dniu rozwinął dość pokaźne listki.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Las się zieleni :D I rozkwieca :D Warzywnik w połowie przekopany jak należy, mnie w zasadzie nie ma, bo padłam :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Ile zaległości miałam u ciebie ;:131 od rana czytam zamiast grzecznie popracować ;:224
Skrzynia cudna, kolorek bomba, tarasik rewelacja ;:333
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”