Róże, liliowce, hortensje - pod dębem Czesławem cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże, liliowce, hortensje - pod dębem Czesławem cz.10

Post »

Wando, liatrie to z sadzonek? Nie z jesiennych wysiewów? bo moje wysiane się nie pokazują :oops: pewnie za wcześnie...
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

AGNESS, ja też miałam małe sadzonki bukszpaników, które niedawno kupiłam w wielopaku. Ze trzy zostawiłam w doniczkach, a resztę wysadziłam do gruntu. U mnie akurat bukszpany rosną całkiem dobrze. Sama też ukorzeniam patyczki.
Sweety, taki iglak w donicy to dobry pomysł, ale musi być ona bardzo duża, bo inaczej istnieje ryzyko padnięcia w zimie, a do domu raczej się iglaków nie zabiera.
Justi, u ciebie już po budowie, a u mnie się właśnie zaczyna kładzenie nawierzchni, a więc będzie bałagan na całego. Mam nadzieję, że za to potem będzie ładniej.
Stefanku, witaj w ogrodowym. Tak się zajęłam sprawami ogródka, że na nic nie mam czasu, sorry z tymi fiołkowymi listkami, ale jakoś się to odwleka z braku wolnej chwili. :oops:
iwona0042 tempo zazieleniania się jest po prostu niesamowite :D
Kasik_38, czasem fiołki i u mnie padają nie wiadomo z jakiej przyczyny, ale już się tym przestałam przejmować. A liatry jakie masz? Różowe?
April, ja mam Jolu liatry z cebulek. One mają takie małe cebulki jak krokusy. Nasiona też kupiłam, ale chyba już nie wysieję, bo na kwitnienie to bym chyba całe lata czekała. Mnie w ogóle zasiewy w tym roku nie wyszły. Jedna wielka tragedia. :(
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

I ja mam podobny pomysł na bukszpany...obwódka przy różach :)
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Wandziu, zgubiłam Ciebie, ale już jestem ;:196 Chyba odbieramy na tych samych falach :wink: , bo dzisiaj się zastanawiałam nad przycięciem w taką samą kulę Szmaragda, którego śnieg potraktował w identyczny sposób jak u Ciebie... Spadł z dachu i połamał mi jedną stronę. A tu Wandzia właśnie kulkę sobie zrobiła :wink: Na razie podcięłam ją trochę od dołu, ale to pewnie nie koniec formowania :wink: Taka kulka daję trochę miejsca w nogach na inną zieleninę :wink:

Fajna obwódka z bukszpanu ;:333 Też w tamtym roku sadziłam taką obwódkę, ładnie się zagęszcza, chociaż na efekt docelowy trzeba będzie poczekać trochę...
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fiołki śliczne :D Pewnie przesadzenie im posłużyło. Tak czekaliśmy na wiosnę i tak bardzo nie możemy teraz zdążyć z pracami w ogrodzie ;:306 Brakuje miesiąca na porządki.
Pada :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

A ja Twoim sposobem posadziłam przed różyczką 2 bukszpany, które dostałam w celach ozdobnych na święta.
Jeszcze trochę sponiewierany, bo zapomniałam podlać, ale powoli się przyjmuje.

Piękne fiołki afrykańskie. Jak nie mam, to przynajmniej sobie pooglądam :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Pięknie podcięty iglaczek ,ja w tym roku też będę swoje cięła ;:138 Zainspirowałaś mnie cięciem ;:138 Ja prawie nic nie siałam w tym roku :(
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Wandziu, obwódka z bukszpaników super wygląda, ale musisz ją formować na niską, bo z czasem (no jakieś 10 lat ;:131 ) przysłoniła by róże. Nie wiem czy bywałaś dawniej w Parku Skaryszewskim na Pradze Południe. Tam mieli takie Rosarium w stylu francuskim. Klombiki kwadratowe, trójkątne, półokrągłe, obwiedzione niziutkimi żywopłocikami z bukszpanu a w nich pogrupowane różnymi gatunkami i kolorami róże. Super to wyglądało. A jak kwitły, ten boski zapach ;:180 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

gajowa, ja najpierw kupiłam sobie bukszpaniki, a potem chodziłam, chodziłam i myślałam, jak mam je wykorzystać. No i pomysł w końcu był klasyczny. Obwódka przy różach. Te rabatki z samymi różami są takie łyse wiosną, a bukszpaniki od razu są zielone i nadają rabacie elegancji.
bozuniu, a no widzisz, jak to razem się wzięłyśmy za strzyżenie iglaczków. No i zyskujemy dzięki temu miejsce u ich podnóża. Z czasem wszystkie iglaki brzydną i podsychają, a ich ogolenie daje im nowe życie.
ewamaj, ja już powoli się ogarniam z moimi pracami na całe szczęście. Tylko strasznie u nas sucho.
takasobie, ja też miałam dwa bukszpaniki ze świąt i je posadziłam teraz w gruncie. One się łatwo przyjmują, trzeba tylko pamiętać i podlewać. Czy te swoje dwa będziesz jakoś formowała?
Romciu, cieszę się, że cię zainspirowałam. Tnijmy więc śmiało, bo po takim zabiegu iglaki nabierają urody :D
jode22, owszem bywałam kiedyś w tym parku, ale to było dawno i nie zwracałam chyba aż takiej uwagi na nasadzenia. Teraz to co innego. Każdy szczegół mnie interesuje. Obwódkę bukszpanową zamierzam mieć właśnie niziutką, aby tylko zakrywała różom nóżki. PO prostu tylko takie wykończenie na skraju. Za nią mam kilka sztuk Pastelli. To zeszłoroczny pomysł. Sadziłam je jesienią i czekam teraz na pierwsze efekty :D

Zakwitła mi pierwszy raz forsycja. Forsycja Mini Gold "Flojor". Ogromnie mnie to cieszy, bo mam ją dopiero od zeszłej wiosny i staram się uformować na pieńku.
Obrazek

Obrazek

Tutaj widać, że jest to na razie mały krzaczuszek i ta nóżka taka chudziutka. Ale za to jak pięknie od razu kwitnie.
Obrazek

Startują już złote tawuły japońskie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Też kiedyś poszukiwałam tej forsycji. W kilku centrach zrobili duże oczy, a tam, gdzie w necie oferowali, w realu okazało się, ze się skończyły. Ale od 2 lat już nie szukam. Twoja pięknie zakwitła. Kwiaty imponujące. w ogóle wszystko piękne w promieniach wiosennego słońca.

Bukszpanki siłą rzeczy muszą być niziutkie 15-20cm. Żeby róży nie przerosły.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Wandziu :wit piękne widoczki...forsycji nie mam...u Ciebie nacieszę oczy ;:108
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja forsycja też zakwitła,ale nie mam na pniu tylko spore dwa krzaki ;:108
Żurawki ładnie mienią się w słoneczku ;:224
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Miłeczo, ja kupiłam swoją forsycję w szkółce Szmita, która jest jednym z moich głównych źródeł zaopatrzenia. Jest cudna, ma duże, złote kwiatuszki. W tej chwili aż się jarzy tym swoim złotem w szarawym jeszcze ogrodzie.
Aniu11, ja forsycję kupiłam sobie głównie po to, żeby wiedzieć, kiedy przycinać róże ;:108 Gdy ją uformuję na pieńku, zajmie naprawdę niewiele miejsca.
Anness77, wiem Aniu, widziałam u ciebie forsycję. Jest naprawdę imponująca. Ja jednak z braku miejsca muszę ją mieć na nóżce i dlatego stale przycinam wszystko, co jej u dołu wyrasta :D
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:172
Wandziu bardzo ładne zdjęcia z ogródka, ciekawią mnie niebieski kwiatki na 5 zdjęciu.
Powodzenia
;:3
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Stefanku, te kwiatki takie maciupeńkie, a tobie udało się je wypatrzyć ;:63 To cebulica, która mi się powysiewała w rozmaitych niespodziewanych miejscach. :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”