Witajcie kochani
Dni pełne pracy,więc na fo już nie mam czasu.Przepraszam,że rzadko do Was zaglądam.
Pomagałam M.szykować zboża do siania.
A wczoraj posiałam już większość warzyw

.Ledwie doszłam do domu

...bo chciałam jak najszybciej mieć zrobione-jak najwięcej.Babcia siedziała z dziećmi,bo zimno się zrobiło.
Chciałam posiać(posadzić),zanim ziemia wilgotna.
Słyszę,że u Was ciepła wiosna.A u mnie ,jeśli jest

,to wiatr chyba z północy wieje .I zimno.Rośliny i trawy siedzą jak zaklęte
Wędruję z pomidorami
7vstyna dziękuję.A,dzieje się,szczególnie ostatnio.Ale nie widziałam zdjęć z nowych Twoich zakupów

....nie doszły jeszcze?
Magduś,to tylko tak wygląda,że u mnie tak kolorowo.Jak spojrzeć na całość ogródka,to tylko malutkie kępki są koloru.Zimno i wszystko słabo rośnie...
Elcia
Heliofitko,nie obiecuję,że zapamiętam nazwy tych cebulowych....Ale bardzo dziękuję,że je nazwałaś

.Już poprawiłam na zdjęciach.
mniodkowa,oj słabiutko z tą wiosną.Nie powala ciepłotą i kwieciem
Blueberry,Dziękuję.Pomidory już popikowane.A nasionka nowe zasiane
Nika.Masz rację,to śnieżnik.Widziałam szczypiory
-----------------------------------------------------------------------
Kochani,bardzo dziękuję,że o mnie pamiętacie.I że mnie wspieracie.
Byłam w piątek na zebraniu w szkole.W sprawie zmniejszenia szkoły do kl.0-3.Pisałam Wam o tym...
Tym razem na zebraniu był poseł Zieliński,władze gminy,część radnych,nauczycieli i rodziców.Oraz ktoś z oświaty...
Długo by opisywać,bo zebranie trwało chyba ze 2 godź.
W każdym razie wyglądało na to,że nasza wójt na siłę chce tą szkołę zmniejszyć.A p.Zieliński był bardzo przeciwny temu.Popierał nas i rozumiał.
Wójt tłumaczyła się,że nie ma pieniędzy.Że dostanie kredyt dla gminy,jeśli zaoszczędzi,czyli zmniejszy szkołę.Ale konkretnych liczb, ile na zwolnieniu nauczycieli,zaoszczędzi,to nie bardzo potrafiła podać.
A trzeba przecież nauczycielom w świetlicy i osobie do opieki z autobusie-zapłacić...A bilety miesięczne?
Wydaje mi się,że to przelewanie z pustego w puste-kosztem dzieci i nas.Bo ja nie wsadzę 9latki w autobus rejsowy,ktory z godzinę będzie jechał.A i nie wiadomo,czy miejsce siedzące się znajdzie.... A dziecko może zasnąć i pojechać sobie dalej....
P.Zieliński zaproponował,że pojedzie z wójt do W-wy,do polityków i będzie z nią prosił o kredyt...Niesamowity człowiek
A ta tak się rozgadała( nie na temat,owijając)...że w końcu nic nie powiedziała.
Aż ktoś z zebranych zwrócił jej uwagę,że powinna przyjąć propozycję posła,bo to jedyna deska ratunku dla gminy i dla szkoły...
Dalej kręciła,ale obiecała,że pojedzie.
A na to poseł,że jak pojedzie,to musi mu obiecać,że będzie walczyła o szkołę.A nie pojedzie i będzie ''kręcić''(że tak powiem)...No i przymuszona-się zgodziła.....
Dziwna baba,bo sama była nauczycielką....to powinna rozumieć ,co znaczy wykształcenie i łatwy dostęp do szkół...
A ...jeszcze Zieliński jej wypomniał,że chyba się boi o własny stołek.Bo wszystkimi siłami go broni,a nie szkoły.Szkołę z lekkim sercem by całkiem zamknęła,aby mieć robotę...Bo straszyła,że jak nie dostanie gmina pożyczki,to przyjdzie komisarz(zamiast niej....),a on to może i nie tylko naszą szkołę zamknie,ale i tą w Olszance.Niedaleko.
To tak swoimi słowami opisuje co było.Bo to człowiek wykształcony,więc nie był tak dosłowny ,jak ja....
To tak pokrótce.Jednym słowem-'obcy' poseł dał nam nadzieję,że jednak szkoła może pozostać w obecnej formie kl.0-6....
A w najgorszym razie-będziemy mieli satysfakcję,że walczyliśmy do końca.I zrobiliśmy wszystko co się dało...
Trzymajcie kciuki
Pozdrawiam Was serdecznie.Muszę zmykać.Trzymajcie się,kochani