Nasze marzenie- realizacja krok po kroku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze marzenie- realizacja krok po kroku

Post »

u mnie piękna pogoda słońce świeci ,ale wiatr lodowaty aż się zastanawiam ,co z moim dzisiejszym pryskaniem .
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A u mnie Ewuś pełnia wiosny. Zero wiatru, słońce świeci i tak grzeje jak by już co najmniej kwiecień był. I cóż mi po tym.. dzisiaj się cieszę pogodą a w niedziele będę wściekła. Właściwie od piątku. No ale może coś się zmieni. Urlop może uda mi się przesunąć. A już myślałam że dokańczanie ogrodzenia i inne prace ruszą do przodu. No cóż.. "W marcu jak w garcu".
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Magdziu, czy te lilie przypadkiem już w woreczkach nie wyrosły :?: Jeżeli cebulki leżały, to kły chciały zachować pozycję wertykalną i dlatego się tak pokrzywiły. Nic nie rób, bo połamiesz, tylko trzymaj tak jak postawiłaś. Same muszą się wyprostować.Ja jak kupuję wcześniej i trzymam w lodówce, to staram się, żeby cebulki stały pionowo, oczywiście piętką korzeniową do dołu ;:65 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Jolu. Wystawiam je do słoneczka a na noc stawiam z resztą przedszkola na dole balkonu i przykrywam od góry. Jedynie poziomki są w domu, ale jeszcze nie wykiełkowały. Bałam się o te lilie, że się nie podniosą. Następnym razem już będę wiedziała co z nimi robić :)
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p

Post »

Ja kupiłam sobie 3 lilie dziś i wsadziłam do lodówki .Jak tylko ziemia rozmarznie to je wsadzę.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

A wiecie, to jest bardzo ciekawa sprawa. Przecież jak się trzyma cebule w lodówce, to warunki cieplne i wilgotnościowe są stabilne. A przychodzi wiosna, to wypuszczają pędy. Widocznie mają w sobie jakiś zegar biologiczny, który mówi im: minęło tyle i tyle miesięcy, czas ruszać :;230
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja wsadziłam już wszystkie do doniczek bo o tej lodówce nie wiedziałam. 10 dużych do gruntu i 2 karłowate do doniczki. Właściwie nie wiem czy 10 czy 8.. bo dwie dostałam bez ziemi w papierku zapakowane gratis. Wyglądem przypominały ząbki czosnku :) Ciekawa jestem co mi z tego wyrośnie hehe
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anias1
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 16:27

Post »

Witaj MADZIU :wit Dawno mnie u ciebie nie było,już żałuję,tyle pozytywnych zmian i już lilie wysadziłaś.

Pozdrawiam Ania :D
Zapraszam
Mój ogród - moja pasja
Pozdrawiam Ania :)
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Witaj Aniu :) No ratuję się się przed zimą jak mogę :D Wyganiam ją, mam nadzieje że wreszcie się przestraszy i zniknie na dobre. Ah te kwiaty tak wciągają że gdyby nie resztki zdrowego rozsądku podpowiadające mi że jest masa ważniejszych rzeczy do kupienia na działkę to bym chyba wszystkie możliwe cebulki kwiatowe wykupiła:D Ale muszę się bardzo ograniczać :D

Myślałam że mi narcyzy nie powschodzą.. a tu niespodzianka :) I one budzą się do życia :)
Obrazek
Hiacynty powolutku, powolutku ale też pną się w górę
Obrazek

Obrazek

A to moje poziomkowe przedszkole
Obrazek
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p

Post »

bardzo ładne masz doniczki. ;:108
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A dziękuję Ewuniu :wink:
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

MID2006 pisze::wit Witaj Aniu :) No ratuję się się przed zimą jak mogę :D Wyganiam ją, mam nadzieje że wreszcie się przestraszy i zniknie na dobre. Ah te kwiaty tak wciągają że gdyby nie resztki zdrowego rozsądku podpowiadające mi że jest masa ważniejszych rzeczy do kupienia na działkę to bym chyba wszystkie możliwe cebulki kwiatowe wykupiła:D Ale muszę się bardzo ograniczać :D

Myślałam że mi narcyzy nie powschodzą.. a tu niespodzianka :) I one budzą się do życia :)
Obrazek
Hiacynty powolutku, powolutku ale też pną się w górę
Obrazek

Obrazek

A to moje poziomkowe przedszkole
Obrazek

Widze że i u Ciebie już wiosna zawitała. Narcyze i hiacynty wychodzą to juz oznacza tylko jedno WIOSNĘ!!!!!!
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32

Post »

Madziu, ja bym radziła juz w doniczkach zostawić do jesieni,a potem wysadzić do gruntu,bo jak teraz ich powysadzasz mogą nie kwitnąć cebula w doniczkach tez będzie rosła.Teraz jak będziesz kupować byliny kłączowe wkładaj w kartonik i na balkon,a potem do gruntu. :)
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Josephine_83
200p
200p
Od: 23 wrz 2012, o 09:20

Post »

Zainspirowałaś mnie tymi poziomkami ;:oj też bym wysiała, ale parapetów mi brak... Kupię chyba sadzonki poziomek na placu!
M krzyczy, że chyba zwariowałam! Wysiałam cynie - chyba trzy rodzaje, żeniszka białego, daturę - w ramach eksperymentu, surmię - też w ramach eksperymentu oraz kanny. Częśc kann czeka na posadzenie w piwnicy, ale to są oogromne kłącza i muszę to jakoś strategicznie obmyślić gdzie je poukładać wszystkie... a raczej poupychać ;:14

A jeszcze chciałam zapytać o Twoją zupę. Zrobiłam osttanio krem z brokuła i jednogłośnie z M poszliśmy go wylać do kibla... coś było z nim nie tak... a ja do dziś dumam nad tym, jak można zepsuć tak prostą zupę, a jednak ;:173
Josephine_83 ;)
Największe szczęście na świecie, leży na końskim grzbiecie
Storczyki Takie Takie Ogródkowe plany Josephine
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Josephine hehe ta mania kupowania zaraźliwa jest:D hehehe no rzeczywiście nie wiem co tam z tą Twoją zupką się stało :) Podam Ci przepis na małą porcję. Jak Ci wyjdzie i będzie smakować powiększysz sobie składniki . Ja robię rak:
składniki
3 szklanki wody
1,5 kostki rosołowej
pól cebuli lub jedna mała
ząbek czosnku
1 świeży brokuł lub paczka mrożonych
2-3 ziemniaki
2 łyżki masła
Ziemniaki w kosteczkę i razem z wodą i kostką gotujemy. W tym czasie cebulkę w podsmażamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na masełku. Jak cebulka zmięknie troszkę to z tym masłem wlewamy wszystko do garnka i gotuję z ziemniakami. Dodaję różyczki brokuł i gotuję do miękkości ziemniaków i brokuł. Jeszcze gorącą zupę blenderem blenduję i krem mmmm pyyycha. Różnica smakowa między świeżym a mrożonym jest znaczna..no ale zimą trzeba sobie jakoś radzić :) Można dodać troszkę śmietany już na talerzu ale mnie smakuje bez, także ze śmietaną nigdy nie jadłam. Jak mi się chce to kroję chleb w kosteczki małe obsmarowuję kosteczkami knora - czosnkowymi i podpiekam w piekarniku. Dodaję do kremu. Palce lizać! Robiłaś tak samo zupę?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”