Przedwiośnie na wsi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Przedwiośnie na wsi

Post »

Agnieszko to taka pietruszka tylko jakby w smaku dodać jej ziemniaczka ;:306 Podobno nieuczciwi sprzedawcy zamiast pietruszki posuwają pasternak. Dobrze, że nie figę z makiem z pasternakiem ;:306
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

AGNESS pisze:Dziewczynki a wyobraźcie sobie, ze ja pasternaku nie znam..... nigdy go nie jadłam...... ;:oj Biegnę poszukać cóż to jest..... Marysiu już druga roślinka u Ciebie w wątku.....praktycznie jedna po drugiej, której nie znam :oops:
Ja pierwszy raz jadłam pasternak w Irlandii i jakoś mnie nie zachwycił, bo taki mdły i bez wyrazu, ale teraz firma na R wprowadziła ekosłoiczki dla niemowląt, w tym ten z pasternakiem i jest niebotycznie dobry: dziecko pożera wraz ze słoiczkiem i zakrętka, a ja ukradkiem jej z łyżeczki podjadam, więc stwierdziłam, że posieję i poprzetwarzam.

Maryś, całkiem możliwe, że mi słałaś, raczej żółte bo fioletowych mam Stasiowych od groma...wiem mniej więcej, gdzie wsadziłam, to jak wiosną się nie ujawnią, to najwyżej poproszę o powtórkę. A wszelkie zwolnienia są zdecydowanie szkodliwe dla portfela, więc tobie i sobie życzę rychłego powrotu do zdrowia :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A ja raczej Tobie Pat i sobie wiosny i roboty w ogrodzie wtedy nie wydaje się tylko po pracy pada na pysk i śpi! nawet je się to co jest, a nie wymyśla.
Ja to lubię siać różne nowinki i jak posiałam pasternak to przyznałam się sąsiadce i ona podpowiedziała o tym dodatku do sałatki, sieję czasem ten skorzonerę :lol:
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak wygląda pasternak :D , własnie naszykowałam na jutro. Robię go tak: Obieram jak marchewkę, gotuje w małej ilości słonej wody (bardzo szybko się gotuje), odcedzam, dodaje tłustej śmietany wiejskiej lub sklepowej + masło i wyrabiam pure, jest pyszne i tak jak mówi Pati, dzieci to uwielbiają, nawet niejadki :D , podajemy zamiast ziemniaków, czyli wersje różne ... z kotletem, sosem, surówką ... lub tak ja ... po prostu łyżką z garnka :;230
Myślę, że placki a la ziemniaczane też by były smaczne ... oooo, natchnęłyście mnie, jutro spróbuję zrobić!

Obrazek
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Ja też nigdy nie jadłam pasternaku. Chyba. Ale też myślałam, żeby posiać, bo zawsze to jakieś warzywne urozmaicenie.
Na tym zdjęciu wygląda zupełnie jak pietruszka. Jak je odróżnić?
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

...TO JEST PASTERNAK :?: ...to ja właśnie takową pietruszkę kupuję... :)
..a jak dawno jadłam skorzenerę tutaj to zupełnie nie mają na targu... :(
Maryś nie wiedziałam że masz takie ładne iryski... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No proszę nasza Ałła ma wszystko ;:306
Małgosiu mam nasiona odsypać Ci trochę? tak sobie teraz pomyślałam, że jak Ci dam jakieś woreczki z nasionami z kawiarni to mogą nas przymknąć do wyjaśnienia ;:306
Misiu to jesteś jednym z oszukiwanych klientów ;:306 oj nie oglądasz moich wątków uważnie ;:302, bo ja je pokazywałam pewnie w maju i w czerwcu ;:306 ;:306
Pasternak ma inne liście więc jak chcesz sprawdzić co kupujesz to posadź do ziemi ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Marysiu, skarbnico rad wszelakich, a powiesz laikowi o co kaman z tym cięciem oleandrów? Ja bam duży okaz na pniu i jak mam ciachać i kiedy? Nigdy go nie cięłam, bo na końcówkach listki wypuszcza... to niby jak? :lol:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Dziewczyny, pasternak jest większy od pietruszki, na tym zdjęciu jest w dużym wiadrze i jak skrobniecie go lekko to pachnie ciut inaczej od pietruszki ... tak więcej słodkawo. Powiem, że często, widuje pasternak w biedronce, sprzedawany jako ... pietruszka :shock:
Radze wysiać wcześniej i bardzo rzadko, ewentualnie w trakcie wzrostu dobrze przerzedzić, pasternak lubi mieć dużo miejsca wokół siebie.
MaGorzatka

Post »

Maska pisze:tak sobie teraz pomyślałam, że jak Ci dam jakieś woreczki z nasionami z kawiarni to mogą nas przymknąć do wyjaśnienia ;:306
Marysiu - z Tobą to ja chętnie dam się przymknąć do wyjaśnienia. Zwłaszcza, że w maju 1982 już na Mogilskiej przesiedziałam 48 godzin! Ale nie za nasiona.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Znów inny awatarek :wink: Ja warzyw nie wysiewam - oprócz pomidoraskow nic innego na działce nie będzie ;:306
- choć za rok może się zmienić :;230
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

MaGorzatka pisze:
Maska pisze:tak sobie teraz pomyślałam, że jak Ci dam jakieś woreczki z nasionami z kawiarni to mogą nas przymknąć do wyjaśnienia ;:306
Marysiu - z Tobą to ja chętnie dam się przymknąć do wyjaśnienia. Zwłaszcza, że w maju 1982 to już na Mogilskiej przesiedziałam 48 godzin! Ale nie za nasiona.
Małgosiu, masz mój numer, ja Cię bardzo proszę wyślij sygnał jak Was bedą zamykać to zabiorę mężowi pilota, wyłączę Polo TV i będę przed kanałem informacyjnym tkwić w napięciu czekając aż Was pokażą z zamazanymi oczami prowadzone w kajdankach do wyjścia z knajpy :;230
MaGorzatka

Post »

Pat - nie omieszkam. Chyba, że nam najpierw zabiorą komórki.
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Jeśli ktoś lubi pasternak to jest bardzo dobry pieczony z odrobiną oliwy w piekarniku tak jak pieczone ziemniaki i jeszcze jeden walor obniża poziom cukru ;:215
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Ranczowiczka
200p
200p
Od: 2 gru 2012, o 13:47

Post »

Witam i ja coś dodam o pasternaku;po pierwsze jak się nie bardzo znamy to wąchamy, pietruszka ma bardzo intensywny zapach pietruszkowy nie do podrobienia jak ktoś będzie kupował nosem to zawsze odróżni i nikt go w balona nie zrobi.Nasiona ma w ogóle nie podobne do pietruszkowych są okrągło płaskie i duże.,no i najważniejsze korzeń może mieć nawet 50cm długości i nie ma tylu bocznych korzonek co pietrucha.Tak że ,jak zobaczymy w sklepie dużą pietruchę to się nie cieszmy bo to na pewno pasternak.Mi osobiście bardzo smakuje porobiłam sobie mieszanki warzywne na zupę i zamroziłam .i w rosołku też daje rade ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”