Mój skrawek raju...

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój skrawek raju...

Post »

madusia Madziu z mojego niewielkiego doświadczenia wiem na pewno, że u niektórych roślin wybarwienie liści jest uzależnione od ilości światła przykładem są u mnie episcie, fiołki i właśnie aeschynanthus marmoratus. Wszystkie one potrzebują dużo światła jednak nie bezpośredniego słońca. Marmurek dostał miejscówkę przy oknie południowym ale pod sufitem światła ma bardzo dużo ale słonko dopiero teraz w październiku lekko łaskocze go po listkach co widać mu nie przeszkadza bo nawet ma jakieś pączki ;:138

baasik Basiu u mnie vandy dopiero co zakończyły pierwszy sezon, a że dopiero gdzieś od końca sierpnia słońce wali po oknie i vanda może się opalać to pokazała pędzik kwiatowy, a co dalej to zobaczymy ;:333

Fraszka_1 Natalio już mam drugiego aniołka tym razem to chłopczyk, też ma goły brzuszek ;:306 czyli prezent już też mam.

AliWas Alinko nagarbii nie ma co żałować, bo pocięta, ukorzeniona i trafiła już do doniczki i teraz dopiero jest piękna bo taka gęściutka, a na wiosną to dopiero będzie ;:215 Pączki Vandzi pomalutku rosną, jak będzie już coś więcej to pokażę :D

Filigranowa27 Pati phalaenopsisy (jak zawsze u mnie) zakwitną w zimie, a oncidia chyba na wiosną bo w zimie stoją w nieogrzewanym pokoju to wreszcie pójdą nie w keiki ale w pędy kwiatowe - chyba ;:24 A episcii nie mam dużo tylko kilka, ale bardzo mi się spodobały i co mnie cieszy rosną u mnie bez większych problemów :heja

justus27 Justynko, nagarbia po wypadku jeszcze ładniejsza niż przed ;:333 Jak na razie słonko vandzię rozpieszcza oby jak najdłużej to może pięknie zakwitnie. A episcia przeplata się z Zambales i lacunosą Barang Terenggeru :wink: zresztą o takie połaczenia u mnie nie trudno bo prym wiodą lacunoski :;230

Renata1962 Renatko w tym roku fiołki strajkują jeżeli chodzi o kwitnienia w lecie miały trochę za gorąco i odpłaciły mi się ;:145 Nagarbia szybciutko się rozrasta i na pewno pięknie Ci zakwitnie bo one chętnie kwitną moja to Hypocyrta strigillosa, natomiast nieco mniejsza jest nagarbia gładka (H. glabra), a Ty jaką masz ?

Zakwitła kolejna episcia Country Love ma takiego maleńkiego kwiatuszka nie wiem czy to dlatego, że jest jeszcze sama mała a on jest pierwszym kwiatkiem czy ma takie maluchy ;:24

Obrazek

Obrazek

Pati a to dowód, że mam tylko kilka episcii :uszy

Obrazek

Obrazek

a to mój nowy sobotni nabytek Ciemnotka okrągłolistna - Pellaea rotundifolia

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krzysiu masz fajne roślinki ;:215
nie wiem jaki mam gatunek nagarbi ;:185
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Cudowne episcje...

nowy nabytek ciekawy...ja nie mam ręki do tego typu roślinek;).
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ile episcii :shock:
Fajnie, że upolowałaś drugiego aniołka :D
Awatar użytkownika
madusia
1000p
1000p
Od: 19 paź 2013, o 20:15
Kontakt:

Post »

:wit Więc zaczynam polowanie na nią zapewnię jej jasną miejscówkę i może uda się że będzie ładnie wybarwiona ;:108 ,a Pellaea rotundifolia śliczna takie ładne listeczki ma ;:138
Awatar użytkownika
Krzysia

Post »

Renata1962 Renatko nic się nie martw dowiesz się jak zakwitnie. Bo glabra ma pomarańczowe kwiatki a strigillosa ma kwiatki w paseczki. Teraz tylko pączków wypatrywać i zagadka rozwiązana :tan

Filigranowa27 Pati episcie to moje ostatnie zauroczenie tym bardziej, że musiałam zrezygnować z wielu fiołków ;:144 zostawiłam sobie tylko trochę tych którym pasują warunki panujące w pokoju, a episciom jakoś jak na razie pasuje rosną i kwitną. A nowy nabytek to paprotka :) aż wierzyć się nie chce, że są roślinki z którymi Ty nie możesz się dogadać ;:202 ale tak bywa ja też nie umiem dać sobie rady z hibiskusami, skrętnikami i teraz z przyjemnością podziwiam je u innych :shock:

Fraszka_1 Natalio episci nie tak dużo, jeszcze coś tam na pewno dojdzie w październiku :uszy

madusia Madziu to życzę udanego polowania i sama zobaczysz jak może zmienić się intensywność wybarwienia . Popytaj tu na forum może ktoś ma kawałek na zbyciu, ja chętnie bym Ci ciachnęła ale zostało mi zaledwie pięć gałązek po wizycie koleżanek ;:306 A jak nie znajdziesz to na wiosną jak moja trochę się rozrośnie chętnie podzielę się z Tobą ;:215
Fraszka_1
1000p
1000p

Post »

Oj, dojdzie - przecież muszą mieć towarzystwo :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Krysiu ja nie umiem się dogadać z wieloma kwiatami... niektóre hoje, hibiskusy ..
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

To mamy tak samo :D Episcie mnie lubią (mam już 12 odmian i chyba z tego samego źródła), a fiołki nie bardzo ;:185 Podobnie jak hibiskusy, z których ostał się tylko jeden.
Co do kwiatów episci - one są niewielkie. Znacznie mniejsze niż u kolherii. Ale różnie ładne :D
Awatar użytkownika
Krzysia

Post »

Fraszka_1 Natalio bo wiesz episcie w grupie są jeszcze piękniejsze, dlatego dbam aby nie były samotne ;:306

Filigranowa27 Pati ja z hojami jakoś się dogaduję, ale cierpię podobnie jak większość tu na forum na brak miejsca i dlatego mam hoje tylko z małymi listkami i to głównie lacunosy zresztą uwielbiam zapach ich kwiatów ;:oj podobnie jest z innymi kwiatami coraz częściej decyduję się na jakieś maluchy ale najważniejsze jest to aby im się u mnie podobało jak widzę, że nie potrafię roślince dogodzić to wolę z niej zrezygnować niż patrzeć jak się u mnie męczy tak miałam z "pieniążkiem" chuchałam na niego dmuchałam a on ciągle zrzucał listki, i miejsca mu zmieniałam i nic wreszcie padł ;:151 czasami to wcale nie muszą być jakieś bardzo trudne w uprawie rośliny jak nie mamy do nich ręki to nic nie pomoże ;:185

sweety Aniu chyba tak, źródełko episci mamy to samo ;:215 kwiaty fakt nie są duże ale jak kwitł Chocolate Ceam to wydawało mi się, że były tyćko większe ale może to tylko takie wrażenie :D Czekam aż zakwitnie inny kolor kwiatów bo jak na razie ukazały mi się tylko czerwone, choć tak prawdę mówiąc przy zakupie to bardziej na listki zwracam uwagę niż na kolor kwiatów, chociaż episcia z żółtymi kwiatami to mi się marzy...
A fiołki to raczej mnie lubią ale ja nie jestem w stanie stworzyć im warunków jakich potrzebują dlatego dopóki jeszcze były ładne poszły do ludzi ;:167
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

I mnie się marzy :D Ale mam podobnie. Bardziej mnie interesują liście. Tyle, że u mnie łatwo kwitną ;:224
Awatar użytkownika
Krzysia

Post »

Aniu na pewno na wiosnę uda nam się kupić z żółtymi kwiatkami :uszy mają całą zimę żeby urosnąć. A kwitną łatwo to prawda i za to też je lubię, czyżby to jakaś nowa choroba episcjoza ;:223 o kurczątko słowotwórstwo tu na forum się rozwija ;:306
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Krzysiu :wit
Masz cudną kolekcję lacunos, zwłaszcza wpadła mi w oko ta "zwykła" ... jest naprawdę urocza.
Ja na początku mojej mojej przygody z hoyami zdobyłam krohnianę i cały czas byłam pod urokiem tych maleńkich listeczków i zapachu kwiatów. Dopiero w tym roku zapytałam sama siebie dlaczego tylko krohniana????
I tak przybyło mi od razu jeszcze z pięć innych :lol: ...trzeba było szybko nadrobić zaległości ;:173
Pozdrawiam Cię serdecznie :)
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Fraszka_1
1000p
1000p

Post »

Krzysia pisze:Fraszka_1 Natalio bo wiesz episcie w grupie są jeszcze piękniejsze, dlatego dbam aby nie były samotne ;:306
Trzeba dbać o kondycję psychiczną roślinek :wink:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ach - jakie piękne episcie ;)
Urocza ta kwitnąca i fajny, nowy nabytek.

Ale Twoich lacunos Ci bardzo, bardzo zazdroszczę - Pokaż ich kilka...znów sobie powzdycham ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”