Moja mała "dżungla" - part IV

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moja mała "dżungla" - part IV

Post »

hen_s pisze:Zbyt dużo wody i ciepła zimą

z tą wodą to nie wiem, bo ja ich nie podlewam ;:185 oba mi tak urosły latem na balkonie :shock:
hen_s pisze:Na wiosnę trzeba przeprowadzić cięcie powyżej szerokiego liścia, wyciąć przewężone "wilki" i wystawić na słońce.

z 5 razy przeczytałam i nie zakumałam gdzie to pociąć? ;:223 ;:306
Filigranowa27 pisze:ja się już ustawiam po szczepkę epi z 1 zdjęcia..

cięcia w planach nie miałam, roślinka jeszcze u mnie nie kwitła i nawet nie interesowałam się co z tym dalej robić, jak rośnie to rośnie, ostatnio tnąc kwiaty tylko im szkodzę, a raczej sobie - tracę rośliny ;:144

Dziękuję kochani za słowa zachwytu, choć ja to mam wrażenie, że to to rośnie jak sobie chce i ma mnie gdzieś ;:306 No ale co się dziwić, w domu nie zrobię im 10* bo mnie grzyb pochłonie ;:202 ;:222
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pełny zachwyt na wszystkim..ale Hibiskusy Epi niesamowite..oby Ci cudnie zakwitły...(szkoda,że te markety w jednym miejscu stawiają stadami a gdzie indziej nie..albo nawet wcale..a jeśli juz coś stoi to pojedynczy egzemplarz i ani myślą o obniżkach..)
Szczęściara z Ciebie...Hibki piękne..ja je uwielbiam.. :tan

U mnie ten cytrynkowy od Ciebie ma śliczne maleństwa , pachnie odświeżająco poruszony... ;:215 i listek Skrętnikowy raczył wydać młode ;:138
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Chciałabym stanąć w obronie drugiego beniaminka...tego łysawego :;230
Nie wygląda źle...w porównaniu z moim, którego prowadziłam na bonsai...i zachciało mi się go przyciąć...ten mój to dopiero bida z nędzą ;:172
mniodkowa pisze:ryzykowałam wynosząc hibki na północ, ale widać nie przejęły się :tan
A ja mam wyrzuty sumienia, że trzymam mojego na zachodnim oknie... ;:224 .
Co prawda na razie się nie skarży...ale teraz wiem, że nawet nie powinien :;230
Awatar użytkownika
mloda
100p
100p
Od: 10 wrz 2012, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak chodzi mi wlanie o tego, kiedyś miałam czerwonego kwitł nawet pięknie, ale też i szybko marniał oczach po czym padł, więc dałam obie spokój. Wolę podziwiać u innych :D
kohleria
200p
200p
Od: 7 paź 2011, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miodkowa a dlaczego jedno kłącze kohlerii posadziłaś? ;:218
Jeżeli na tej ostatniej fotce- to to epihylium co Ci dałam, to będzie miało takie wymiary : 1m x 1m x 1m ;:oj ;:306 . Nie martw się, na balkonie się zmieści ;:306 ;:306 .
Kolor taki:
http://static.swiatkwiatow.pl/user_gale ... 587613.jpg
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Aguś wreszcie jestem. :oops: Jak zwykle u Ciebie pięknie i kwitnąco ;:oj mimo kilku padalców. ;:224
Piękne widoczki zimowe, ale tylko te na obrazkach lubię podziwiać, bo to co dziś jest za moim oknem to nie bardzo mi się widzi. :evil:
Co do eszynantusa skoro teściowa mówiła, że kwitnie na pomarańczowo to nie jak nie może być Mona Lisa, bo ona kwitnie na bordowo i listki ma zupełnie inne. Zobaczymy jak zakwitnie, ale mnie on wygląda na lobbianusa lub specjosusa. :roll:
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

mniodkowa napisał(a):
gdzie to pociąć?
A podle tego przypięcia do patyka, pani. Tam jest przewężenie - dalej już liść jest wąski i brzydki. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

hen_s pisze:dalej już liść jest wąski i brzydki.

;:196 dziękuję
jak wiosna zawita to podetnę ;:108 trochę byłam zaskoczona tymi nowymi pędzikami, są one zupełnie inne niż badylki jakie dostałam :shock:
a to moje trzecie epiphylum, wspominałam Ci kiedyś, że się marszczy ;:144 zapewne, znów moja wina ;:222

Obrazek

kohleria pisze:Jeżeli na tej ostatniej fotce- to to epihylium co Ci dałam

tak, to właśnie te od Ciebie ;:168 śliczny kolor będzie miało :) ale wymiary mnie poraziły ;:202
kohleria pisze:a dlaczego jedno kłącze kohlerii posadziłaś?

posadziłam dwa, do tej samej doniczki ;:108 tylko jedno było większe i posadziłam tak aby miało ujście na świat a drugie... no pewnie się tam przedziera ;:306
oxalis pisze:ten mój to dopiero bida z nędzą

no to zobacz jak wyglądał mój większy w lutym 2010 ;:306
Obrazek
więc się nie martw, Twój na pewno odbije ;:108
labka1 pisze:i listek Skrętnikowy raczył wydać młode

no widzisz :tan tylko ostrożna bądź z podlewaniem, żebyś nie utopiła... jak Ela ;:131
arlet3 pisze:mnie on wygląda na lobbianusa lub specjosusa.

Arletko strasznie mi fajnie, żeś postanowiła wrócić do nas ;:168 obyś tylko znów nie znikła ;:303 dziękuję za wskazówkę w sprawie "eszka" (nadal nie umiem napisać nazwy) - poczytam sobie w internecie
mloda pisze:Wolę podziwiać u innych

a to proszę, świeżynka :tan

Obrazek

i kwitnie też ostatni zakup :tan

Obrazek

Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

No piękne te Twoje Hibiskusy ;:303
Jak tak popatrzę na to zdjęcie Twojego łysego benjamina to aż mi się humor poprawia :tan bo ten mój
przy nim wygląda jakby miał z tysiąc liści a nie 10 na krzyż. ;:306 Widac, że pięknie odbił. ;:63
Zalanego skrętnika wciąż jeszcze mi żal ;:145 ale przynajmniej wiem jedno- nie ma dla mnie miejsca na te roślinki i już. ;:224
Od razu stres mniejszy. :;230
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Pomarszczone epiphyllum hybr. (a właściwie Cryptocereus) wydaje się być przelane. :(
Mam nadzieję, że wiosną przyjdzie do siebie.

Za to hibiskusy piękne! :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
agnieszka_
1000p
1000p
Od: 21 gru 2012, o 18:54

Post »

:wit
Kochana , szkoda twojego fikusa , jedyny dla niego ratunek to wyjęcie go z doniczki i postawienie na ręcznikach papierowych w celu osuszenia korzeni , bo na pewno jest przelany . Gdyby tak nie było nie zrzucił by liści . Więc nie podlewaj go aż podłoże całkiem wyschnie , czyli jakieś 2 miesiące .
Fikusy podlewa się obficiej do końca sierpnia a potem raczej zrasza i tylko parę kropel wody do doniczki .
Często wydaje nam się że maja sucho , ale to tylko wierzchnia warstwa jest taka . By sprawdzić czy naprawdę ma sucho wkładam taką długą wykałaczkę (do szaszłyków ) w doniczkę aż do samego dna jeżeli to możliwe i po kilkunastu godzinach wyciągam . Jeżeli wykałaczka jest nasiąknięta wodą to ma mokro i nie trzeba go podlewać .
Przepraszam , że tak tu wypisuje ale u mnie fikusy nigdy nie zrzucają liści - po prostu ich zimą nie podlewam .
Pozdrawiam .

Och przepraszam to stara fotka a jak się tu rozpisałam :oops:

Ale dobrze fikus już wygląda ;:63 dałaś radę .
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

agnieszka_ pisze: Och przepraszam to stara fotka a jak się tu rozpisałam

;:306 no fikus nie był przelany, zdjęcie z lutego więc... z zimy ;:202 zafundowałam mu przeprowadzkę do nowego mieszkania w -20 ;:14 ale mi na FO pomogli i okazało się, że korzonki nie zmarzły i dobrze pocięty szybciutko odbił :tan więc tego swego mniejszego "jesiennego" też potnę... ale może poczekam do wiosny...
hen_s pisze:wydaje się być przelane

ziemia sucha jak wiór więc czasem mu tam kapnę ;:131
elcia1974 pisze:wiem jedno- nie ma dla mnie miejsca na te roślinki i już

zimą łatwo się zniechęcić, skrętniki to delikatne istotki i nawet ja tej zimy się zniechęciłam do nich, większe sadzonki przetrwały póki co, ale ukorzenione liście to niemal wszystkie poszły ;:222 na wiosnę coś Ci tam znów podrzucę i na pewno się uda ;:108
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22

Post »

Jestem bardzo ostrożna , bo mam uraz ciężki ;:124
Przecudne te Hibiskusy..napatrzeć się nie mozna.. ;:138

Wiesz co..ja bym nie chciał poprawiać Henryka, ale od kogoś dostałam takie Epi ...tzn też tak pomarszczone, byłam pewna że mi uschnie..ale podlewałam go normalnie i już odżyło...zrobię foto jak będę pamiętać..To zobaczysz..i to był listek do tego przecięty w połowie...a teraz wygląda już bardzo dobrze.. ;:333

Powiem Ci jeszcze tak..w kilku miejscach czytałam ,że grudniki i Epiphyllum należy podlewać jak kwiatki zielone, nie jak sukulenty...i jeśli mam być szczera to mojego starego grudnika od zawsze traktowałam na równi z innymi zwykłymi zielonymi...i jestem z niego bardzo zadowolona..ma swoje lata, ale za to kwitnie już ponad 2 miesiące i nadal wydaje nowe pączki. Te nowe odmiany są piękne kolorowe..ale jednak szybko przekwitają...
Postaw go do widnego miejsca, niech ma słonko albo chociaż sporo światła..i podlewaj normalnie..tylko nie przedobrzyj ;:215
;:167
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Kurcze...a mój hibek to sknerusek...po jednym kwiatku otwiera, nigdy więcej, a pączków co nie miara...więc na długo starczy :;230
Twój dowalił z grubej rury kwiatami ;:215 .
No...od razu lepiej...Twój łysy beniaminek bez dwóch zdań przebił mojego ;:202 , cofam więc moje niewybredne słowa skierowane pod jego aadresem ;:219
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54

Post »

Aga - zaraziłaś mnie hibiskusami ;:124 od pierwszej strony takie piękności pokazywać ;:223 chyba po pracy od razu pojadę ich szukać ;:224 Latem szarotka dała mi w gratisie taki malutki badylek, myślałam, że się nie przyjmie, a tu patrz! rośnie, ale na kwitnienie to chyba z dwa lata poczekam ;:131 choć nie mam pojęcia w jakim tempie one rosną...
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”