Mam zwykłego grubosza,którego w kwietniu 2008 bardzo mocno przycięłam-pędy miał dość długie i nie podobała mi się jego forma.Ostatnie lato spędził w ogrodzie i w tym roku również planuję jego przycięcie.
Tak wyglądał na początku:
niestety nie mam zdjęcia po przycięciu
Tak wygląda teraz:
harpia411 pisze:Ja mojego grubosza hobbita modeluje cały rok ;) Latem wystawiam go na taras i drastycznie obcinam,wtedy pień się powiększa. jesienią wnoszę go do domu .I tak od trzech lat ;) A efekt jest taki ;)
ile musze czekac zeby miec takie cudowne dzrzewo??????? zakochałam się w tej roślinie - jest przepiękna !!!!! :P
Zdecydowanie wymaga tzw. prześwietlenia. Wszystkie niskoleżące i zwieszające się pędy należałoby solidnie (a niektóre nawet całkowicie) pouszczykiwać palcami. Wyeksponować pień (pnie). Te rosnące na górze korony tylko nieznacznie (o 2, 3 węzły) uszczknąć i nadać mu ładny zarys korony. To zmusi go także właśnie do rośnięcia w górę.
Ja swojemu (dopóki nie zamarzł) przycinałem "gałęzie" od dołu oraz te co zwisały. Wprawdzie po cieciu wyglądał dziwnie ale po niedługim czasie b. ładnie sie zagęścił - jak miniaturowe drzewko
Janusz...dziękuję ci za szybką odpowiedź.W tej chwili wygląda on jak potężna kula.Powiedz,czy to uszczykiwanie może być przeprowadzone teraz,czy lepiej jeszcze z miesiąc poczekać
Roślina tworzy takie pędy z powodu niedoboru światła. Jeśli dostanie jaśniejsze stanowisko to wzrost będzie bardziej kompaktowy. Również zimą roślina musi przejść okres spoczynku, czyli należy ograniczyć lub nawet zaprzestać podlewania tak, by grubosz nie rósł. Dzięki temu nie będzie tworzyć takich cienkich pędów, które później nie są wstanie utrzymać masy grubych liści i zwisają.
Dokładnie tak jak pisze Tomek. Jeżeli niektóre gałązki (szczególnie te dolne) "leją" się w rękach można je urwać już teraz. Z resztą można poczekać do marca. Także w marcu zacząć solidnie podlewać (byle nie zatopić). Po 2-ch lub 3-ch podlaniach można zastosować jednorazowo nawóz by wzmocnić całą roślinę.
kupiłam sobie dzisiaj hobbita !!!!!! jestem szczęśliwsza z tego powodu Pochwalę się moim nowym okazem (w towarzystwie reszty zakupów)
Mam nadzieję, że uda mi się z czasem osiągnąć pokrój taki jak u harpia411
tak się zastanawiam czy jak mam zamiar go przesadzić to mogę użyć ziemi do kaktusów z dodatkiem piasku????