Ogródek Gosi cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 8

Post »

Dominiko, niestety on akurat jak sa jakies spotkania to wyjeżdża, a poza tym w zyciu nie przyjechałby do kogoś do ogrodu ot tak sobie.Przez te jego wyjazdy jak przyjeżdża do domu to już nie chce sie nigdzie ruszać. W sumie wcale mu się nie dziwię. Podróż to dla niego można powiedziec wręcz praca.Dlatego nawet go nie ciągnę.

Beatko, czyli rozumiemy sie bez słów :roll:
Chociaz powoli mój zaczyna odpuszczać. Ale potrwa jeszcze trochę zanim zaanektuję środek

Danusiu, ale ja nie mam żadnego kłopotu z szałwią omączoną, ale z omszoną. Omszona wygląda strasznie, omączona nawet jek sie pokłada wygląda rewelacyjnie. Powoli likwiduję omszoną. Dzisiaj w deszczu robiłam rewolucję na jednej z rabat. Oczywiście na takiej, o której wcale nie myślałam. Wywaliłam właśnie szałwie. Może jutro uda mi się zrobić zdjęcie. Na razie nie wygląda to imponująco, ale mam nadzieje, że w przyszłym juz będzie cos widać

To rabata na której dawno nic nowego nie robiłam. :wink:
Tutaj własnie widac szałwię omączoną
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i wracamy do rabaty, którą Was zamęczam
Obrazek

Jak myślicie, zrobić coś tutaj przy chodniku? Czy to nie bedzie za dużo tych rabat?
Obrazek
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo ładnie pokazałaś swój przed ogródek.
Jak się nazywa trawka z białym pióropuszem?
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne zdjęcie z pajęczyną ;:138 No i te widoczki ;:167
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo ładna ta szałwia omączona, nabrałam na nią ochoty. Omszoną też mam, na początku sezonu stała na baczność, później zaczęła się pokładać, wtedy związałam ją drutem.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Gosiu, Twoja omączona wydaje się dużo niższa niż moja. Jest taka zwarta...piękna! Wkleję u siebie jak wygląda moja.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia, a gdzie porady na temat ostatniego zdjęcia?
Trawka to trzcinnik krótkowłosy. Nawet nie wiedziałam, że o tak kwitnie. W poprzednim sezonie miał tylko liście.

Aniu, dziękuję ;:196

Gosiu, omaczona polecam. Co do omszonej dziewczyny pisały, żeby ją po pierwszym kwitnieniu przyciąc tyż nad ziemią. i chyba miały rację. Te które teraz wyłażą sa znowu proste jak druty.

Danusiu, moja nigdy nie była zbyt wysoka. A ta może byłaby wyższa, ale troszeczke się pokłada, ale w sumie tego az tak nie widać
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Trawka ładna.Widzę że nie dumasz sama o tych wszystkich remontach ogrodowych.Wspaniałego masz towarzysza.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mówisz o czworonogu?
To mój najwierniejszy towarzysz. Zawsze mi raxniej kiedy kręci sie gdzieś koło mnie. Ale czasem mu się nudzi i zaczyna wtedy przeszkadzać. Woła do zabawy
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

W takim razie,Gosiu, faktycznie jesteś w kropce.

Jeśli chodzi o rabaty przy chodniku, to sama nie wiem. Ja chyba bym coś kombinowała, ale na pewno nie dawałabym tam nic wysokiego, raczej niziutkie rośliny, bez szaleństw w różnorodności gatunkowej, no i na pewno nie byliny, bo wtedy (moim zdaniem oczywiście) byłoby faktycznie za dużo. Fajne są cisy, coś na R (są zielone i aurea), rosną niskie i można je ciąć. Później sprawdzę nazwę odmiany. Nie wiem, czy jesteś w stanie zachować taką powściągliwość :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Małgosiu, wczoraj posadziłam cebulki od Ciebie ;:196 Rozsadziłam też rozchodnika, którgo kupiłam przypadkowo rok temu - wydaje mi się, że to będzie taka ładna odmiana jak Twoja. Widzę już, że te, które miałam wcześniej to po prostu takie marniejsze odmiany. Ta ubiegłoroczna rozrasta się ładnie, jest wyższa, ma grubsze i bardziej mięsiste liście i wielkie, cudne kwiatostany :heja
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Gosiu w twoim ogrodzie wypełnionym przepięknymi roślinami można się zagubić, nie wiadomo co podziwiać gdyż nie sposób wymieniać bo wszystko podoba mi się. Również rabaty świetnie wyglądają, są urządzone ze smakiem. Zastanawiasz się czy coś posadzić przy chodniku a może tak thuja plicata Whipcord. :D
Twój uroczy "pomocnik" jest bardzo sympatyczny.
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Margoś, no sadzić, oczywista, że sadzić!!!
Jak mi sie zdaje, jest to wejście do domu, prawda? Jeśli byś posadziła coś przy tym wejściu, to dom zyska na przytulności... Teraz schody są troszkę 'na golasa' :D
Ale ja bym raczej dosadziła coś wysokiego i w miarę smukłego, albo coś co się daje przycinać. Jedną roślinę wysoką -może buk kolumowy, a może sosnę fastigiata, a może wiąz... Do tego coś okrągłego zimozielonego i może hostę.

Najlepiej najpierw zrób zdjęcie elewacji i dorysuj to 'cóś' do dosadzenia - wtedy zobaczysz z grubsza efekt. No i zobaczysz, czy roślina kilkuletnia będzie pasować do bryły domu.
Co myślisz?
Caaała zima na wymyślanki :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko, Ula, czyli jednak sadzić. Zastanawiałam się czy w ogóle, bo mój przedogródek jest spory i nie wiedziałam, czy posadzenie czegoś w tym miejscu nie zagraci do końca tej przestrzeni. Ja miałam pomysł na cisa, bukszpany jeden w szpic, drugi w kulkę oczywiście różniej wielkości i turzycę. Co o tym myślicie?

Moniu, mam nadzieje, że Ci się rozrosną niedługo i bedziesz mogła je poprzesadzać w inne miejsca. Uwielbiam rozchodniki. Sa bardzo strukturalnymi roslinami. Pasują do każdej rośliny.

Irenko, to ja mogę takie słowa powiedziec o Twoim ogrodzie. U mnie jest za duzy miszmasz. Trwają przeróbki. Zaraz pokaże co w ten weekend robiłam. Psidło jest faktycznie przesympatyczne. :D

Tak mi upłynął weekend

Było tak.

Obrazek

Zostały wyrzucone szałwie
Obrazek

Posadziłam żurawki swojego chowu.
Obrazek

Obrazek

Posadziłam żurawki i bukszpan
Obrazek

Obrazek

Na tej rabacie rośnie przepiękna róża Maria Theresa
Obrazek

Tutaj dosadziłam bukszpany
Obrazek

Po przesadzeniu wiosną trawki znajdzie się miejsce na róże i jeżówkę :tan

Obrazek

I teraz to, nad czym namęczyłam się najwięcej.

Obrazek

Wycięłam ognika
Obrazek

Obrazek

Nie dałam rady go całkiem wykarczować. czekam na m. W tym miejscu posadzę dużego berberysa i miskanta, którego kupiłam w Skierniewicach. Oczywiście ta rabata bedzie wiosną przerabiana. Muszę ją poszerzyć, dać roślinkom więcej miejsca.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Gosiu ja też wiosną wyrzuciłam ognika.Miałam go kilka lat,zmieniłam mu miejsce na bardzo zaciszne i tak nic z niego nie było.Nawet go okręciłam włókniną na zimę.Nie dane mu było rosnąć u mnie, ciągle podmarzał nigdy nie miał koralików ,tylko te wredne kolce.Więc z całym szacunkiem ale się rozstaliśmy. ;:173
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Ja ognika też wywaliłam, już dawno. Zastąpiłam go irgą zabella, ale jeszcze nie kwitła, za to spora urosła i ładnie się przewiesza.

Trochę się narobiłaś, Gosiu.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”