Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

Witajcie ;:138
Czy można pryskać pomidory?? nawozić dolistnie??
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

Z moich doświadczeń wynika,że na pomidorach najlepiej widać działanie EMów.
Gdy pierwszy raz je stosowałam ,zrobiłam eksperyment polegający na tym,że w szklarni część pomidorów potraktowałam opryskiem,część nie.Różnica po dość krótkim czasie była widoczna.Te pryskane znacznie się różniły zarówno wielkością jak i krzepkością a także owocowaniem. ;:138
Działanie EMów było zauważalne na winogronach i brzoskwiniach.Ponieważ nie stosowałam żadnych oprysków to do czasów stosowania EMów nie miałam tych owoców wcale.
W tym roku chcę poeksperymentować na truskawkach.
A jeszcze jedno -doradca,który mi przywiózł te mikroorganizmy podkreślał,żeby w miarę możliwości podłoże też zaszczepić,to znaczy ziemię pod rosnącymi delikwentami do pryskania też zlać.Najlepiej przefermentowaną z EMa mieszanką.Pokrzywa,skrzyp,mlecz,trawa i co tam jeszcze się ma.Można dodać jakieś kupy np.kurze.
To wszystko jest w tym wątku.Ja co jakiś czas czytam go enty raz i nigdy nie mam dość.Może to demencja. ;:7
pozdrawiam
Alicja
pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p

Post »

hi hi hi, też wszystko przeczytałam, ale jak widać pamięć jest zawodna. :wink:
Dziękuję za wskazówki.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
anador
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam Karool.Nie doczytałem się gdzie można zamówić te EMy ?Pozdrawiam wszystkich EMowiczów :wit
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
11krzych

Post »

anador pisze:Witam Karool.Nie doczytałem się gdzie można zamówić te EMy ?Pozdrawiam wszystkich EMowiczów :wit
http://www.google.pl/#hl=pl&xhr=t&q=efe ... 2f8eebb299

http://allegro.pl/listing.php/search?st ... 88&order=t
Awatar użytkownika
anador
200p
200p

Post »

Dziękuję Krzych11 za Podpowiedz.
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
Awatar użytkownika
karool
200p
200p

Post »

Anador-przepraszam,że dopiero teraz odpowiadam.Ja kupuję w kanistrach 20 litrowych.Przy Twojej powierzchni ogrodu kupowanie w większej ilości też byłoby bardziej ekonomiczne.Do mnie przywozi doradca jednej z firm produkujących to cudo,bo w pobliżu mam dolnośląskie centrum mikroorganizmów.Mają punkty po Polsce i sklep internetowy,tyle,że pakowane po litrze.Małe wychodzą około 60% drożej.Można się z nimi dogadywać telefonicznie.
pozdrawiam
Alicja ;:106
pozdrawiam
Alicja
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anador
200p
200p

Post »

Karool dziękuję, gdybyś mogła to prosiłbym tel.na PW .Dzięki Pozdrawiam
Awatar użytkownika
karool
200p
200p

Post »

Piotrze!Wysłałam Ci pw.Teraz biegnę do ogrodu,bo pogoda zrobiła się odpowiednia na te stworzonka. ;:138 ;:138
pozdrawiam
Alicja
pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p

Post »

Dzisiaj dostałam kurierem 10 litrów Em-ów.
Już wieczorem podlałam kilka krzaków i drzewek. Jutro ciąg dalszy. Tylko wygląda na to,że dzień będzie raczej pogodny, to mam czekać na deszczowy??? żeby Em-y dobrze się sprawowały?
Chciałam też podlać sadzonki truskawek pod agrowłókniną..mogę? czy poczekać na "mokry dzień"?
Awatar użytkownika
romawr
100p
100p
Od: 7 lut 2011, o 17:41

Post »

Ja bym nie wytrzymała czekać na deszcz :lol:
Możesz opryskać ale pod wieczór no i koniecznie podlewać.
Może ktoś bardziej w temacie zajmie głos, bo ja mam doświadczenie w stosowaniu Ema ale na kurniku, w ogrodzie zaczęłam stosować w tym roku i się okaże jakie będą efekty.
Mam nadzieję że sprawdzą się tak jak na kurniku gdzie jestem zachwycona efektami, po prostu REWELACJA ;:138 ;:138 ;:138 Od stycznia zużyłam już 120 L, a w tej chwili namnażam kolejne 120 L. Mam super pomiot zaszczepiony kilka razy Ema który w tej chwili leży na pryzmie przykryty folią aby przefermentował.
Czekam na efekty, powinno być super ;:138

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam - Roma
Mój azyl
Wizytówka
Awatar użytkownika
karool
200p
200p

Post »

Na nasze wątpliwości odpowiadała zazwyczaj mikrobia,tyle,że ostatnio rzadko tu zagląda.
Musimy zatem jakoś sobie radzić.Ja dzisiaj szalałam prawie do 20 tej.Doradca od EMów proponował podlewać z rana lub pod wieczór,jeżeli świeci słońce,choć o tej porze słońce jeszcze nie jest grożne.
Mam też truskawki pod włókniną i dzisiaj się im EMy dostały.Poczekałam z ponownym nakryciem,żeby trochę wsiąkła polewka EMowa.Podlałam również wszystkie grządki obsiane.Resztę będę traktować jutro,bo glebę nieobsianą po podlaniu trochę mieszam grabiami a dzisiaj już mi czasu zabrakło.
pozdrawiam
Alicja ;:106
pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
romawr
100p
100p
Od: 7 lut 2011, o 17:41

Post »

Dzisiaj siałam warzywa i zamiast moczyć nasiona to najpierw posiałam, potem opryskiwaczem spryskałam nasiona w ziemi a następnie zasypałam. Nie wiem czy to dobrze, ale na mój chłopski rozum to też powinno działać.
Mokre nasiona bardzo źle się sieje dlatego ich nie moczyłam.
MIKROBIO czy tak też może być ?
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam - Roma
Mój azyl
Wizytówka
Awatar użytkownika
Kama20
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 kwie 2011, o 09:03

Post »

Witam :wit
Przerobiłam wszystkie posty na temat Emów i również "zaraziłam" się pozytywnie.
Dziś planuje posiać warzywka, ziemię zaszczepiłam 2 tyg temu, sad spryskałam również roztworem z Emów i czekam na efekty ich działania.
Ziemniaki juz posadzone i oczywiście przez pare minut popływały sobie w Emach.

I coś mi się zdaje, że zrobie tak jak Roma najpierw posieje a póżniej zaleje Emami bo namoczone nasionka strasznie sie kleją.
Mam jeszcze pytanko czy Emy pomogą na pozółkłe żywotniki, sądzę że po zimie trochę je trafiło...???
Pozdrawiam:
Kama
Awatar użytkownika
oliwia99
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 lip 2010, o 22:25

Post »

Witam,

Czy ktoś ma doświadczenie z EM w temacie kompostowania. EM używam od 2-óch lat, w tamtym roku zaczęliśmy wlewać również do kompostownika, bo standardowo problem, co robić z trawą z koszenia? Typowy plastikowy, szczelnie owinięty folią, głównie świeża trawa z ogrodu, resztki warzyw z domu, skorupki jaj. Naczytałam się, że EM przerobią szybciej, wysypiemy na trawę i będzie super nawóz tymczasem, wczoraj zdecydowaliśmy się rozebrać kompostownik iii.. :( no powiem czuć było bardzo, kleista, śmierdząca breja, przypominająca obornik zwierzęcy. Moja teoria na temat przecierania przez sito, poszła ;:14 , musieliśmy widłami wyciągać i układać po thujami, tam gdzie się jeszcze dało radę, wielkie kupy, święta idą, a tu czuć i to bardzo ;:224 . Nie wiem czy tak powinien wyglądać kompost, to był nasz pierwszy raz :?: . Ja wyobrażałam sobie, że to będzie, sypkie, przetrzemy przez sito i jak piasek rozsypiemy po trawie. O kompoście na trawie nie ma mowy, bo chodzić by nie dało rady, nie wspomnę o zabrudzonym chodniku i średnio pachnącym mężu. Jeszcze jedno nawet skorupki jaj były twarde. Nie wiem czy gdzieś popełniliśmy błąd. Pomóżcie proszę. Wspomnę, że jednocześnie w drugim kompostowniku podsypywaliśmy preparatami przyspieszającymi kompostowanie i przyznam, że ten kompost wyglądał o wiele lepiej, nie był przede wszystkim taki mokry, jeśli chodzi o stopień przerobienia podobnie. Jeden plus przez cały sezon nie czułam, że w rogu działki mam postawione 2 kompostowniki, tu EM się sprawdziły :wink:
Pozdrawiam
Mariola
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”