Sosny, sójki, sarny i inne takie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sosny, sójki, sarny i inne takie

Post »

Pat z młodszych książek Chmielewskiej dobra też jest Najstarsza Prawnuczka, Harpie i Wielki Diament choć to nie to samo co te najpierwsze a te najnowsze to chyba już z rozpędu, dla kasy li i jedynie ;)
Musierowicz masz rację , te starsze miały niepowtarzalny klimat. Kłamczucha i Opium w rosole - rządzą! Leżąc w ciąży w szpitalu i wymiotując nad potęgę osładzałam sobie czas całą jej Jeżycjadą jaką posiadam.
Nie strasz ,że córki nie będą chciały jej czytać. Jest tyle książek z mojego dzieciństwa które bym chciała jej pokazać! Jej pokolenie pewnie będzie demotywatory na facebooku czytać zamiast książek :roll:

Szwaja Ci nie podeszła ? Tak jak Bejka ją uwielbiam - pamiętasz co czytałaś ? polecam przede wszystkim Gosposię prawie do wszystkiego oraz Zupę z ryby fugu. Choć ona a bardzo wyrównany poziom.

Bejka Kalicińska i Rozlewisko to mistrzostwo świata!

A wiecie co ? Grochola jakoś mnie nie zachwyca.

Delosperma to rodzinne miasto mojego T ! witaj u mnie :)
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Wątek mi kurzem zarósł - nikt tu nie zagląda :(

Zdrowiejąc planuję jeszcze kilka prac w ogrodzie choć patrząc na prognozy pogody ciężko z tym będzie u nas dziś wieje i śnieg z deszczem.
Jednak chciałabym jeszcze w tym roku przesadzić na działkę samosiejkowe brzozy pod kącik z huśtawką.
Nie lubię czekać więc wybrałam drzewka 2-3 metrowe tylko jak szeroko i głęboko je obkopać by nie uszkodzić korzeni? A może w ogóle się nie bawić tylko kupić?
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

zagląda ale od produkowania się ma własny, co Ci bedę pisać, jak gospodyni nie ma? :wink:

chcesz jeszcze sadzić w tym roku...ja w sumie zrezygnowałam, choć jeszcze we wrześniu mi się wydawało, że może się uda...no ale czasu na przygotowanie ziemi nie starczyło. U nas pogoda jakby się diabeł powiesił, ale podobno przyszły tydzień ma być lepszy, to akurat, jak wyzdrowiejesz do końca, to bedzie czas na sadzenie ;:65
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Oj, zagląda, zagląda, ale pogoda taka, że nic się nie chce, a wieczorem padam jak kawka i zasypiam z młodym o 20 ;:oj
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Pat jak to gospodyni nie ma ? post pod postem walę ! a gadanie do siebie to bardzo, bardzo zły objaw ;:oj
wszystkie większe sprawy ogrodowe zostawiam na wiosnę ale teraz chciałabym jeszcze te brzozy przesadzić.

Marzenko u nas podobnie, dziecko znudzone do granic możliwości a my przy chorobie mało kreatywni. Uczepiłam się tej Patowej zmiany pogody jak tonący brzytwy- jak ja nie lubię takiej jesieni!

znalazłam piękne budki i karmniki ale cena... trochę przesadzili! http://www.laskowscydesign.pl/?folk-i-k ... -ogrodu,46
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No kochana, to już szczyt lenistwa kupować takie rzeczy i to w taaaaakiej cenie. A samemu nie łaska zrobić? Kurcze, chyba nie mam zddjęć, ale sama produkowałam takie budki rok temu, a teraz ruszam z produkcją karmników, ale jeszcze się zbieram. Wiem, ze już czs je wystawić, ale jakoś dachu z resztą nie potrafię mądrze połączyć, zeby pierwszy lepszy wiatr nie porwał
Awatar użytkownika
Mig131
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu witam w deszczowe południe....jak to nikt nie zagląda...?
Ja podglądam systematycznie co słychać ;:224
Budki z linku cudne ale cena powala na kolana :;230 :;230
Miłego... :wit
pozdrawiam Magda :)
Wszystkiego po trochu...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Aniu popatrz jak byś komputer rozłożyła na częsci 1-wsze masz karmniczek jak talala :;230
Obrazek
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Marzka znalazłam przypadkiem i chyba bym była niepoważna ,żeby tyle za karmik lub budkę zapłacić! :roll:

Robisz sama? to czekam na zdjęcia! Chcemy zrobić sami większy karmik by sójki się swobodnie mieściły i nie wyrzucały całej zawartości przy każdym ruchu. Podstawę już mamy teraz reszta czeka na objawienie :wink:
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I mnie chodzi po głowie zrobienie samodzielne karmnika, ale M mi narzędzi nie da, twierdząc, że sam zrobi, a potem sam i tak nie zrobi :roll: Więc w tym roku chyba tylko kiełbaski ze smalcu i nasion podpatrzone u MaGorzatki będą :wink:

Ps: Aniu, zmęczyłaś Chmielewską? Ja wczoraj skończyłam i mimo nadziei do końca, że coś z tego będzie, zawiodłam się... chyba sobie daruję kupowanie kolejnych... A Rozlewisko też jest jedną z moich ulubionych książek, podobnie, jak prywatna historia autorki, która potrafiła własną porażkę życiową, przekuć w sukces literacki...też takk chcę, choć wolałabym bez porażki wcześniej :D
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaraz przekopię telefon, może budkę znajdę, a karmnik sie robi. Marzy mi sie taki z brzozowych gałęzi i patyczków na dachu cos jak z miotły takie witki. No ale mój musi być "lepszy" od marketowych i daję folię pomiędzy sklejkę a te gałązki na dachu.
A budki robiłam specjalne dla sikorek, żeby inne ptaki się nie zmieściły, tzn.specjalny rozmiar wiertła łopatkowego. Tata mi to przewiercił, bo M to nie mogłam się doprosić. Moja wiertarka ma przebicie, więc niech M jaj używa, ja się powstrzymuję.
Teraz będę robić dla kosów- wiertło już jest kupione, ale to na zimowe wieczory i dziecko chętnie pomaga i jest zabawa

Sójki przeganiam, bo one wybierają młode sikoreczki z gniazd i zabijają je. tak samo jak młode wiewiórki- one też padają ofiarami sójek. Te zawsze przeganiam ze słoninek, które wieszam sikorkom, średnio 1kg/tydz. Nawet dzięcioł przylatuje na taką stołówkę. Akacja pod oknem jest wieloczynnościowa Zimą robi za wieszak na słoninkę i choinkę-lampki wiszą cały rok, wiosną/latem kwitnie i pachnie wtedy i jest miododajna i pięknie wygląda. latem daje cień a zimą... i tak w koło
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Pat jestem w połowie ale sądząc po tym co piszesz druga połowa będzie równie ciężka co ta :? też chyba zawieszę kupowanie jej książek
zobacz tu urzekł mnie karmnik nr 2 ale ogólnie mają fajne i proste pomysły

http://2tdh.bloog.pl/id,3961996,title,k ... caid=6f7be

mnie się marzy coś takiego http://www.we-dwoje.pl/files/Image/art_ ... 5_9393.jpg ale w sumie zaraz i tak zostanie obsrane ;)

Marzka pokaż, pokaż!
sójek nie przeganiamy, bo bym musiała stać z miotłą pod karmnikiem całe dnie tyle tu u nas ich jest. Choć sikorek tez od groma. Sójkom sypiemy suchy chleb ,który uwielbiają a sikorkom słonecznik i słoninę.
Naszej biednej psicy zaczyna się ciężki okres biegania non stop pod karmnik w nadziei ,że ptaki coś wyrzucą albo słoninka zacznie się w słońcu topić ;)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Biegam dziś po wątkach, może jutro pokażę swoje "wyroby" z tych karmników z blogu mnie najbardziej podoba się ten nr 7, butelkowy.
Twój wymarzony, to już prawdziwa restauracja a nie stołówka, o których tu początkowo pisałaś.
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Marzka ten karmnik, który mi się podoba to wypas ale u nas skończy się na czymś prostszym ;) W tym momencie mamy już mocno zużyty karmnik brzozowy i pewnie ten sezon będzie jego ostatnim. Chcę coś zrobić większego i bardziej masywnego ale na pewno nie będę dzieliła na różne karmy itp.
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

2 posty mi umknęły :oops: ;:202

Mig to skrobnij coś od czasu do czasu zawsze to raźniej ,że nie piszę do siebie :wink:
Witam Cię i ja :wit

Ra-barbaro Twoja propozycja jak zwykle kreatywna :wink: ale chyba nie skorzystam ,bo wtedy ten karmnik przebiłby i te drogie, burżujskie no i moja mocniej owłosiona połówka gotowa na zawał paść ...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”