Aprilkowy las

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gatita
500p
500p
Od: 15 kwie 2011, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Aprilkowy las

Post »

Fiu fiu fiu.... płot cudny !!!
Smardze to najszlachetniejsze i najrzadziej występujące z grzybów. Niestety chyba nigdy ich nie jadłam. Może Cię zainspiruje... http://edicook.blogspot.com/2012/04/smardze.html
Gatita I,Gatita II
Zapraszam ! Agata
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniko, dziękuję, staram się ile siłki i fundusze pozwalają ;:224
Marzka, to wysiewaj ostróżki. Nie ma na co czekać. ;:124 Moje wysiane w kwietniu wyglądają tak:
Obrazek
Justyno, poczytałam sobie o grzybkach zarówno smardzach i piestrzenicach. To z całą pewnością smardze i wiem że w Polsce są pod ochroną. Podobno drugie najlepsze grzyby po truflach. 1 kg suszu kosztuje ok 2 tys złotych. Kiedyś eksportowaliśmy smardze do Francji. Tu można też o nich poczytać:
http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/o_g ... tml#smardz
Wando, ja lubię się dowiadywać nowych rzeczy i zawsze temat drążę. Generalnie za grzybkami nie przepadam więc są chyba bezpieczne. Mój M uwielbia ale znów gdzieś wyjeżdża więc nie będzie miał czasu pichcić. A podobno sezon na smardze bardzo krótki, tylko 2-3 tygodnie i koniec.
Ciekawa jestem Twoich trawek. :wit
Agnieszko, grzyby chyba umrą śmiercią naturalną bo ja babrać się nie zamierzam a jak wiesz B wyjeżdża w czwartek i tyle go znów widzieli. Ciężkie życie samotnej dziewczyny :;230 A jeżeli chodzi o mistrza to myślałam o moim Tacie, bo to jemu przy ogrodzeniu pomagam. Mój M/B to tylko jako dostawca i żeby coś narozrabiać. ;:223 Ja z Tatą rozumiem się bez słów i to często drażni M. On nas nie rozumie ;:185 i woli zejść z drogi. Fajnie że podoba Ci się u mnie, choć do Twojej okolicy to dużo brakuje.
Gat, dzięki za linka ale jakoś odrzuca mnie od gotowania, ale poczytałam. Całe życie człowiek się uczy i głupi...
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

My jedliśmy smardze w ubiegłym roku 8-) , heheh Jasiek chciał je koniecznie sprzedawać, kiedy się dowiedział, że kosztują 150 $ za kilogram :;230 .
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agato, to on ma wiele wspólnego z moim synem, jak to M mówi "wyznanie handlowe" :;230

A ja mam sreberko :heja :heja :heja Dopiero zauważyłam, ale gaduła :;230
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Pod ochroną ale ponoć nie na działce ;) tylko w lesie. :wink:
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jola, najtrudniej jest zaczac ... pozniej juz tylko z gorki a czy gorka duza czy mala, to juz bez znaczenia. Poczatek jest i cieszy a to najwazniejsze.
Fakt, moje 60 mb przy Twoich ponad 200, to pikus i moge cwaniaczyc ale jak skonczycie, siadziesz i bedziesz sie napawac widokiem cacanego plotu - gdzie okiem siegnal 8-)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Jolu Fotergilla bardzo dobry zakup. ;:108
Okazały i rozrośnięty już krzew, mój trzyletni nie wiele większy.
Najważniejsze, że nie wymarza.
Smardze miałam przez kilka lat na działce, przywieźliśmy ich do ogrodu prawdopodobnie z korą, ostatnio kupujemy z innego źródła i niestety już się nie pojawiają. Wysyp jest krótkotrwały, nigdy nie zdecydowałam się na konsumpcję, nie odróżniam ich od piestrzenicy, w atlasie wyglądają podobnie. :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Jule pisze:Jola, najtrudniej jest zaczac ... pozniej już tylko z gorki a czy gorka duza czy mala, to już bez znaczenia. Poczatek jest i cieszy a to najwazniejsze.
Fakt, moje 60 mb przy Twoich ponad 200, to pikus i moge cwaniaczyc ale jak skonczycie, siadziesz i bedziesz sie napawac widokiem cacanego plotu - gdzie okiem siegnal 8-)
...i dumnie powiedzieć TO MOJE DZIELO :heja
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Joluś ,ogrodzenie pierwsza klasa, roślinek przybywa, już masz ślicznie a za jakiś czas fiu, fiu ;:224
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Jolu :wit Płot wygląda zajefajnie ;:215
Napracowałaś się z tatikiem, ale efekt jest super. Działasz intensywnie, więc drobne szaleństwa zakupowe jak najbardziej wskazane ;:168 Lasek zmienia się w ogród ;:180
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Płot piękny, porządny i elegancki, a elementy dekoracyjne w płocie - te szyszeczki - to nawiązanie do leśnego ogrodu :D
Ja też miałam kiedyś smardze po wysypaniu świeżej kory. Po roku już się nie pokazały.
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Bardzo ładne ogrodzenie, podziwiam szczerze. A smardza widziałam tylko w atlasie, a szkoda, bo jestem grzybiarą. Jakoś kupowana przeze mnie kora nie ma tej właściwej grzybni. :D
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylu gości a ja zamiast odpowiadać to co? Znów na zakupach ;:224 tym razem szukałam towarzystwa dla mojego buczka Purple Fountaine. Pewne pojęcie co chcę już mam ale jeszcze nie do końca wyklarowane. Zrobię zdjęcia rabaty na której ma stać to się będę konsultować :wink: Na razie pewniaki, które miały być: Tsuga canadensis Jeddeloch, abies balsamea Nana i abies balsamea Piccolo.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nana od Picolo różni się odrobinę wielkością odrostów i długością igieł, ale trzeba się dobrze przyjrzeć.

Justyno, wiem że smardze pod ochroną tylko w lesie ale fajnie brzmi jak ma się u siebie coś unikatowego :wink:

Jule, początki rzeczywiście były trudne i niezwykle stresujące. Głupie określenie na jakiej wysokości ogrodzenie przy bardzo pofałdowanym terenie jak u mnie przy różnicy do niemal 1,5 m było ogromnym wyzwaniem. Jak będzie płot to i z psami będę miała spokój. Na razie suka ma ruje i już jeden cwańszy z okolicy podkopał się pod siatką żeby tylko zaliczyć ;:161 A Golden zamiast bronić swoją laskę to się cieszył że ma kumpla. No normalnie trójkącik :evil:

Tajeczko, bardzo się cieszę że tak uważasz. Widziałam Forergillę w kilku miejscach i bardzo mi się spodobała. Na tyle że nie wiem jeszcze gdzie posadzę ale już mam :tan A grzybków też chyba nie zjem ale fajnie wyglądają.
Magdo, zgadza się, ja bardzo lubię wiele rzeczy robić sama. Poza tym fizyczna praca po umysłowym wysiłku w firmie działa na mnie jak najlepsza terapia, mimo że jestem tylko pomocnikiem :;230
Renatko, to dopiero początki i pokazałam jedną rabatkę ale wszystko co robię nawet najmniejsza roślinka bardzo ale to bardzo cieszy. Tym większy żal jak coś nie rośnie np moje czosnki olbrzymie. Właśnie stwierdziłam że wymarzły ;:223
Kasiek Motylku, już masz czas zwiedzać inne ogródki po urlopiku? Jak opowiedziałam mojemu M o koleżance co z latarką biega po ogródku to powiedział że martwi go rozwój choroby u mnie bo też jestem do tego zdolna :;230 A szaleństwa zakupowe uwielbiam, choć muszę wziąć pod uwagę przynajmniej wyjazd syna, bo ja się nigdzie nie wybieram tak mi tu dobrze ;:224 Bardzo mi miło że Ci się podoba u mnie choć to jeszcze dalekie od tego co chcę osiągnąć. Ale to dopiero drugi sezon prac.
Izo bardzo dziękuję, szyszeczki jak w lesie :heja Nie dawałam dużo elementów dekoracyjnych bo lubię skromnie, poza tym na tak długim płocie to bym chyba zbankrutowała. Bardziej ozdobne podobają mi się tylko krótkie ogrodzenia. Na dłuższym byłoby chyba przeładowane. Ciekawa jestem czy moje smardze pojawią się w przyszlym roku?
Linetko to przyjeżdżaj do mnie na smardze :wit Na razie 12 sztuk ale może coś się jeszcze pojawi. W zeszłym roku miałam prawdziwki w korze ;:224
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Łomatko, obyś nie żałowała, że to napisałaś, bo ja naprawdę jestem grzybiarą. Wezmę koszyk i nożyk i już się mnie nie pozbędziesz. :;230
A iglaczki cudne, takie różnorodne. Uwielbiam te śliczne jasnozielone odrosty. Pokaż je potem na zdjęciach, kiedy już posadzisz.
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jolu zakupy super, prześliczne iglaczki, ja też mam wielką ochotę na kilka takich maluszków. w ogóle po stracie róż muszę uzupełnić troszkę nasadzeń...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”