Ogród Ignis05 cz 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Ignis05 cz 3

Post »

Fajny pomysł z tymi sasankami, posadzę chyba w którymś z oczek wśród kamieni ;:63 Faktycznie, tam jak się już coś posieje w szczeliny, to nie wyplewię. Sieweczka piękna ;:215
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oliwce nie rosną bo chyba za dobrze pieli...... :D

Krysiu i oby coraz więcej takich ślicznych maluszków. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu - u mnie też popadało. W nocy z piątku na sobotę zbudził mnie cudowny odgłos deszczu bębniącego w mój dach około drugiej w nocy. Rano wszelkie zielsko było takie rześkie cudne i umyte :lol: jak ta lala ;:138
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Ale masz cudowne sasanki ;:180
jednak szafirki muszą być ;:108 w każdym ogrodzie- cudo ;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Jeszcze tu wroce piekne iglaki itp.ale jak znajde troche czasu na przegladanie watkow :wit
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Witam wszystkich :wit

Niedziela przeleciała mi tak szybko, że nawet nie zdążyłam zajrzeć na forum. ;:131

Dzisiaj dopiero przypomniałam sobie o nowych nabytkach w lilijkach i czym prędzej wszystkie powsadzałam. Niektóre mają już spore pędziki. Ale wszystko zakryłam ziemią, żeby nie dostały jakiegoś termicznego lub słonecznego udaru. :roll:

Trochę deszczu i zrobiło sie już bardziej zielono, chwasty nabrały wigoru i od nowa trzeba je wyrywać. ;:173

Stokrotko, :wink: rzeczywiście, ziemia pije tę deszczówkę bez umiaru. Nic woda nie zalega, wszystko wsiąka .
Chyba tej sasance zawiążę jakąś wstążeczkę, aby mi nie umknęła. Ona rośnie w takiej kępce , wśród zwykłych 6-o płatkowych.
Ciekawe, czy będzie jeszcze jeden taki kwiatek. :lol:

Beatko i Grażynko :wink: jak widać, takie zaganianie człowieka pozwala roślinkom na pewne rozpasanie i czasami coś się trafi :;230 Dzięki za uznanie dla sasanki ;:180

Marysiu , :lol: dla mnie też odgłos padającego deszczu to najmilsza dla ucha muzyka. ;:108 Tylko po co te chwasty :lol: Dobrze, że już widać , jak trawa rośnie, chociaż, jak pomyślę o koszeniu.... :roll:
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Witaj Krysiu, u mnie chwastów mało, ale dziś spostrzegłam podagrycznika i roundap idzie w ruch, nie cierpię tego świństwa.
Niektórzy cieszą się z deszczu, a niektórzy mają go po uszy. Ja bym wolała, żeby nie lało codziennie, bo robi się grząsko.
Sasanki masz cudne i te iglaki ;:oj , piękny zakątek stworzyłaś ;:63
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Krysiu - te cudną sasankę warto zaznaczyć jeśli nie wstążeczką to choćby patyczkiem na szaszłyki i zebrać z niej nasiona. Może dalej będzie ewoluować.
Ja dopóki nie zobaczyłam u Zbyszka jak wyglądają siewki sasanek to ich nie miałam - wszystkie skrupulatnie pieliłam :oops: Teraz mam ich za to mnóstwo na skalniaku i zaczynam się zastanawiać co z nimi począć ;:24
Dzięki za info o magnolii. W sobotę wybieram się na targi i może uda mi się kupić.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzidziu :wink: szafirki dopiero się rozkręcają. :lol:
Te, to chyba są jakieś inne , bo im rosną dość sztywne liście i łodyżki kwiatowe. Są jakby nieco większe od tych moich pozostałych. Kiedyś dostałam kilka cebulek od sąsiadki i na początku nie wyglądały najlepiej. Dopiero w tym roku ta kępka prezentuje się już całkiem okazale. :tan

Izabelko, :wink: miło mi , że zajrzałaś do mnie. ;:173
Może poradzisz mi, jak zatroszczyć się o tę sasankę i jak ją rozmnożyć. Sama nigdy tego nie próbowałam. Czy jest możliwe, że z jej nasion da się pozyskać pokolenie o podobnej ilości płatków ? Kiedy zebrać , a potem wysiać te nasionka?. Czy trzeba je przed wysianiem troche przechłodzić w lodówce. ?

Kasieńko :wink: tego podagrycznika to ja też nie cierpię, tym bardziej, że jak dotąd na stałe nie daje mi się pozbyć :?
Widzisz, u mnie tego deszczu nigdy dosyć, raczej wciąż zbyt mało. :roll: Dlatego, cieszę się każdą kroplą , jak małe dziecko.
Kiedy większość kraju zalewały powodzie u nas panowała susza. :roll: Gdzieś na południu szła już kolejna fala, a u nas nie było kropli deszczu. Nawet , jak ciągną deszczowe chmury , to i tak jakoś bokiem nas mijają i tylko z niektórych coś popada.

Izuś :wink: też miałam już takie refleksje na temat sasankowy i już zaczęłam im ścinać te puszki po kwitnieniu.
Na szczęście , nie wszystkie ścięłąm i teraz mam takie cudeńko. :tan A może Ty mi poradzisz, co dalej mam robić z tym kwiatkiem ? Ciekawa jestem , jaką magnolię kupisz ?

:wit
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit
Świeżutkie fotki z ogrodu ;:173
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I jeszcze , ale trochę drżącą ręką. :lol:
Obrazek Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Nie wiem, jak wyglądają siewki sasanek :oops:
To oznacza, że bezwiednie mogłam się ich pozbywać ;:131
Szafirki też dopiero zaczynają kwitnienie.
Wato cierpliwie czekać na takie ciemierniki. mam nadzieję, że w moim przedszkolu tez się takie cudeńka trafią ;:65
Akcja ogarniamy ogród w toku :;230 Wiem już, gdzie mam wszystkie mięśnie :wink: .
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

świeżutkie fotki super!!! a tulipan ma wyjątkowy kolor

Warto jednak sasanki rzeczywiście zaznaczyć, one zanikają i ja dopiero w tym roku uratowałam swoje bo co roku łapki zawsze wyplewiły :oops:
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Krysiu! Masz pełne ciemierniki? Cudne są. Jak masz jakieś siewki to chętnie przygarnę. Mogę nawet wymienić na swoje siewki.
Siewki sasanek z wyglądu przypominają trochę koper, trochę nać marchewki. W pierwszym sezonie są malutkie. Spróbuję zrobić u siebie na skalniaku fotki poglądowe.
By zebrać nasiona trzeba poczekać aż dojrzeją i zaczną łatwo odchodzić od łodyżki. Wtedy najlepiej je od razu posiać gdzieś blisko rośliny matecznej lub innym oznaczonym miejscu. Jest szansa, że wzejdą jeszcze jesienią czasem dopiero wiosną. Kwitną w 2-3 roku.
Czy wiesz co to za odmiana tulipanów? Śliczne są i wczesne jak na nasze warunki.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Ja bym się też pisała na ciemierniki ale u tych pełnych odmian bywa chyba gorzej z zawiązywaniem nasion. U mnie jest tak np u jeżówek.
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Iza ciemierniki pelne zawiazuja nasiona .U mnie w tym roku zakwitla pierwsza siewka pelna.
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”