Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
Jakoś to dziwnie prowadzisz uprawę, bo przerost grzybni powinien być powyżej 20 oC i trwać około10dni. Teraz to ja bym jakoś wyrównał powierzchnię okrywy i po lekkim przerośnięciu obniżyłbym temperaturę do poniżej 15 -12 oC.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Witam, mam taki problem z moją małą uprawą pieczarek, a mianowicie kupiłem sobie taką kostkę i po otworzeniu obawiam się że za krótko czekałem na pojawienie się grzybni i przysypałem ją ok 3 cm torfu. Zrobiłem to po 3 dniach od otworzenia kostki. Teraz po ok 14 dniach ten torf pokryła taka piała powłoczka pleśni. Mam takie pytanko czy mam jeszcze raz zasypać to tym torfem czy czekać na dalszy rozwój sytuacji? Z góry dziękuje za pomoc 

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Lekko po wierzchu przegrab, a gdy jest bardzo dużo grzybni na wierzchu, możesz trochę poprószyć torfem i oczywiście musisz obniżyć temperaturę do kilkanaście stopni (<15oC).
pozdrawiam Ludwik
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 sty 2014, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
pieczarki w domu
Czy pieczarki można hodować w domu, czy moze wydają zbyt mocny zapach? Chce się zwiąć za amatorska hodowle i nie wiem, czy lepiej bedzie postawic pudełko w piwnicy, do ktorej chodiz wiele ludzi, czy moze w mieszkaniu.
odpowiedzcie, proszę
odpowiedzcie, proszę
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Re: pieczarki w domu
Ja proponuję piwnicę, pieczarka musi mieć od 12 do 20 stopni ale preferuje 15 stopni, wiec piwnica będzie lepsza
Pozostaje jeszcze kwestia tego czy Ci co chodzą po tej piwnicy nie będą też korzystać po cichu z tej uprawy
Musi mieć też wilgoć i ciemno

Pozostaje jeszcze kwestia tego czy Ci co chodzą po tej piwnicy nie będą też korzystać po cichu z tej uprawy

Musi mieć też wilgoć i ciemno
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Wygląda na dobrze przerośniętą, ja bym już przykrył torfem, za bardzo krzywdy tym zrobić nie możesz...
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 10p - Początkujący
- Od: 31 mar 2014, o 20:07
OK wielkie dzięki tak też zrobiłem 

- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przymierzam sie własnie do zakupienia pierwszej kostki
Która faza jest najlepsza (dla amatora) i dlaczego? -> cofam pytanie:) Wybiorę na pierwszy raz fazę III, bo mogę coś sknocić nim gdrzybnia przerośnie odpowiednio podłoże
ps. Tak z ciekawości... Jak własciwie można samemu wyhodować grzybnię pieczarki, co by nie musieć kupować gotowej kostki? Nigdzie nie mogłam doszukać w internecie tej informacji

Która faza jest najlepsza (dla amatora) i dlaczego? -> cofam pytanie:) Wybiorę na pierwszy raz fazę III, bo mogę coś sknocić nim gdrzybnia przerośnie odpowiednio podłoże

ps. Tak z ciekawości... Jak własciwie można samemu wyhodować grzybnię pieczarki, co by nie musieć kupować gotowej kostki? Nigdzie nie mogłam doszukać w internecie tej informacji

-
- 10p - Początkujący
- Od: 31 mar 2014, o 20:07
na tej stronie jest jak to zrobić http://planto.eu/instrukcje-uprawy/94-u ... m-oborniku
ale nie wiem czy o to chodziło
ale nie wiem czy o to chodziło

Dziunia87
To jest uprawa laboratoryjna, chodzi o to , że największym wrogiem pieczarki w uprawie są inne grzyby i dlatego najlepiej kupić sobie gotowy produkt, jeśli chcesz mieć większą ilość niż jedną kostkę , to można samemu zrobić większą ilość podłoża i rozsiać grzybnię z zakupionej, przerośniętej kostki, jest tylko jedno pytanie, naprawdę chce ci się babrać w..... w tym co rośnie pieczarka ?
To jest uprawa laboratoryjna, chodzi o to , że największym wrogiem pieczarki w uprawie są inne grzyby i dlatego najlepiej kupić sobie gotowy produkt, jeśli chcesz mieć większą ilość niż jedną kostkę , to można samemu zrobić większą ilość podłoża i rozsiać grzybnię z zakupionej, przerośniętej kostki, jest tylko jedno pytanie, naprawdę chce ci się babrać w..... w tym co rośnie pieczarka ?
To forum uzależnia
Czytam już od jakiegoś czasu o pieczarkach i sama zamierzam uprawiać je w piwnicy.
Może macie jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę do polecenia.
Docelowo chciałabym aby w piwnicy były pieczarki białe i brązowe, shitake oraz boczniak ostrygowy.
Uwielbiam grzybki

Czytam już od jakiegoś czasu o pieczarkach i sama zamierzam uprawiać je w piwnicy.
Może macie jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę do polecenia.
Docelowo chciałabym aby w piwnicy były pieczarki białe i brązowe, shitake oraz boczniak ostrygowy.
Uwielbiam grzybki

- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Najtaniej kupisz u lokalnych małych producentów pieczarek - często handlują też grzybniami...
Trudno jednak podpowiadać, jeśli nie wiadomo gdzie mieszkasz (w profilu też pusto...)
Trudno jednak podpowiadać, jeśli nie wiadomo gdzie mieszkasz (w profilu też pusto...)

Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
mieszkam w Łodzi, już uzupełniam profil