Śledzę bardzo dokładnie dyskusję o doświetlaniu roślin w tym wątku, a w szczególności interesuje mnie doświetlanie Adenium, które to rośliny na moim parapecie goszczą od dziewięciu lat, od "podstaw", tz. od wysiewu nasion.
Senior pisze: W temacie o adenium Jerzyk dla mnie autorytet w uprawie adenium doświetla swoje rośliny lampami, takimi jak ja.
- z
Jerzym znam się od samego początku mojej przygody z Adenium z tego i jeszcze innego Forum o uprawie tych roślin. Bardzo dużo skorzystałem z Jego praktycznej wiedzy o uprawie tych roślin. Faktycznie,
Jerzy doświetlał swoje rośliny lampami led, ale są to typowe profesjonalne lampy do doświetlania roślin. Tak na "szybko" odnalazłem Jego dwie wypowiedzi, odnośnie czym doświetlał swoje Adenium. Niestety, nie mogę zacytować bezpośrednio Jego wpisu -
część VI wątku o Adenium jest zamknięta i nie ma możliwości cytowania.
Podaję dokładne kopie Jego dwóch wpisów:
Część VI
So 30 lis 2013 18:17
Zostało już wstawione tydzień temu do boksu, pod lampę tylko z diodami niebieskimi o mocy 75W, pobudzi ona roślinę do wytwarzania przyrostów.
Część VI
":So 30 lis 2013 22:32
Stosuję profesjonalne lampy
LED light
1) 3 watowe x 25 szt = 75 W Ledy same niebieskie (480 nm) na typowy wzrost roślin.
LED GROW LIGHT
2) 3 watowe x 25 szt = 75 W 8 : 1 stosunek led. czerwonych do niebieskich (630:480 nm długośc fal) lampa na kwitnienie.
LED LIGHT
3) 50 W 4 : 5 stosunek stosunek led czerwonych do niebieskich (630:480 nm) lampa na wzrost (uniwersalna)
4) Zarówka LED 16 W 5:7 stosunek led czerwonych do niebieskich (630 :480 nm) wspomagająca na wzrost roślin
Cena 1 lampy w zeszłym roku to ponad 500 zł.
Przy małej ilości roślin wystarczy żarówka LED "
Jeżeli ktoś jest zainteresowany tematem uprawy, doświetlania i formowania Adenium, polecam lekturę tego wątku od VI części, od tej części dołączył do nas
Jerzy. Niestety, od dłuższego już czasu, nie pisze nic w temacie uprawy Adenium.
Napiszę dwa zdania czym doświetlałem moje siewki i w bardzo początkowej fazie wzrostu moje sadzonki Adenium. Była to taka żarówka, nie podaję dokładnych parametrów, nie mogę dokładnie odczytać, są częściowo wytarte:
Gdy rozpoczynałem przygodę z Adenium, stawiałem pierwsze kroki w wysiewie, opiece nad tego typu roślinami. Zapewne nie było to najodpowiedniejsze źródło światła dla małych roślin, ale dochowałem się tak doświetlanych roślin, które teraz cieszą mnie swoimi kwiatami i w miarę ładnie "budującymi" swoje kaudexy.