Więcej niż hobby

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Więcej niż hobby

Post »

Rok robactwa nam nastał, ale i żurawek jeszcze takich wielkich nie miałam :D Coś mi się wydaje, że za gęsto posadziłam. Co prawda cztery nie przetrwały zimy, ale większość rośnie jak na drożdżach.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mi padła jedna, autumn leaves. :? Do tej pory nie rozszyfrowałam, co jej się stało, czy to ślimaki, czy susza, a jestem pewna, że wczesną wiosną miała świeże listki. :evil:

Co do robactwa, to wczoraj przyjechało drewno kominkowe, a wraz z nim cała leśna fauna. :lol: Przypadkiem na starcie natknęłam się na 3 skorki... Nie wiem, co zostanie z moich datur, jak pozostałe wypełzną spod kory i je odnajdą. ;:145
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Edytko, ale pięknie u Ciebie! I tak zazdroszczę tych powojników. Mnie chyba nie lubią, albo coś im nie pasuje, chociaż robię wszystko tak jak wyczytałem m. in. na forum. Ale widać olbrzymia różnicę w wegetacji między Gdańskiem a Wrockiem! Co najmniej 2-3 tygodnie!
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Remi, dziękuję za miłe słowa. :oops: Co do powojników, to ja kupiłam dorodne, wysokie na ponad metr sadzonki w sklepie internetowym, niektóre już przyjechały z pąkami kwiatowymi. :) Te, które były małe w dniu zakupu (czyli wszystkie 3, które kupiłam gdzie indziej :roll: ) nadal są małe. 8-) Multi blue postraszył jednym kwiatkiem i tyle z jego prezencji... Ciekawe, co z tej mojej uprawy doniczkowej wyjdzie. ;:131

Działam ostatnio dość intensywnie w ogródku, więc pokażę kolejne fotki ukazujące, że coś jednak robię i uzasadniające skromną aktywność na forum. ;:224

Fotka z zeszłego roku

Obrazek

W sobotę rozebrałam te nieszczęsne "schodki" (które uparcie robiłam rok temu w 30-stopniowym upale, nawet dechy zaimpregonowałam ;:223 ), uformowałam wzniesienie, podokładałam kamoli, podmieniłam również "ścieżkę" przy wrzosowisku z betonowych płyt na te piaskowce (widać jej fragment na powyższym zdjęciu), odłoniłam obrzeże studni, bo kosteczka schowała się całkiem pod ziemią no i zaczęłam sadzić. :tan Wyglada to na razie tak:

(bez roślin jeszcze)

Obrazek

(i po posadzeniu tego i owego)

Obrazek

Jeszcze będę coś dosadzać, na pewno irysy, gdy podzielę latem te rosnące obok. W planie była trawa pampasowa, ale niestety zeszłoroczne siewki rosły chyba w złej ziemi i nie było teraz czego sadzić, takie marne. :roll: Na wierzch pójdzie kora.
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Edyta szalejesz . Jak wszystko sie rozrośnie to będzie jeszcze piękniej ;:224
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Agnieszko, chciałabym, by tak było, ale powątpiewam, bo sadziłam wszystko bez jakiejkolwiek sprecyzowanej wizji, co mi z tej zbieraniny roślin później wyrośnie. :oops: Niestety, to dopiero drugi rok w ogrodzie i nie nabyłam jeszcze umiejętności komponowania w wyobraźni, a tym bardziej roślin, których nie znam. :lol: Ale nie zrażam się, jak mi się efekt nie spodoba, to przesadzę. To miejsce, jak się tak zastanowię, to jest taka "poczekalnia" dla roślin, które z rozpędu kupiłam i dopiero bedę szukała im jakiejś przytulnej kwatery na stałe w ogródku. :) No, ale nie będę się martwić i planować sobie roboty na zapas, bo tej bierzącej i tak jest aż nadto. Może i bedzie ładnie z marszu. ;:204
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Wowo aleś się napracowała! I te kamienie - niestety u nas straszny problem z kamieniami, a jak juz coś się znajdzie to z kolei problem z dowiezieniem i wtarganiem na górę. Ale te zeszłoroczne "schodki" też bardzo ładne były!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Hehe, kamole sprzedają tuż obok mnie, więc problemu nie ma, tylko samochodzik biedny, gdy musi się załadowany po brzegi te 200m doturlać. :( Schodki też mi się podobały, dopóki mój M nie wyraził swojej opinii, gdy pokazałam mu dumnie moje dzieło, że przypomina mu to prosty nagrobek. :roll: Inny materiał może by poprawił efekt, bo jednak one do niczego nie pasowały. Mimo wszystko robiłam je z myślą późniejszego demontażu, bo plan całej rabaty powstał wcześniej, ale niestety u mnie to jest tak, że rosnące, lub czekajace na posadzenie rośliny dyktują mi, co, gdzie i jak mam robić. Chyba najwyższa pora, żeby zmienić podejście i od nowa ustalić, kto tu rządzi. :;230

Kilka widoczków: :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(widoczna na zdjęciu zielona tabliczka to nie malutka tabliczka z nazwą, tylko duża tablica z opowiastką, tyle o proporcjach :wink: )

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Goździki, irysy i petunie naprawdę fajne. :-D Nawet fajniejsze niż te fotki z ogrodu botanicznego ? bo Twoje własne. :-)

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Marysiek
100p
100p
Od: 15 sie 2011, o 18:02

Post »

Widoczki piękne...
U Ciebie jak zawsze wszystko szybciej kwitnie :wink: Mój wiciokrzew potrzebuje jeszcze czasu. A zdjęcie hosta i żurawki (?) cudne!
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Oj, słodzisz. :lol: Goździki miło mnie zaskoczyły, ładne kwiatki, że tak powiem. :) Czekałam na ich kwitnienie, bo w zeszłym roku, gdy je znalazlam w ogrodzie, były jeszcze małe i nie zawiązały pączków. Hm, przyszło mi do głowy, że poprzedni rok był jedyny w swoim rodzaju, bo co krok wpadała mi oko jakaś roślinka, o której obecności nie miałam pojęcia i za każdym razem byłam ździwiona. ;:173 Teraz już nic nie rośnie tam incognito ani po kryjomu. :wink:

Mamy rok roślin balkonowych, to teraz kilka propozycji donicowych nasadzeń podpatrzonych w ogrodzie. :wink: Dla tych, którzy oczywiście zabawę z sadzeniem jednorocznych mają dopiero przed sobą, w tym mnie. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziś dokupiłam donice na taras, ale na pewno takich cudów nie wyczaruję, bo dysponuję innymi roślinami, a poza tym bardzo podoba mi się "monotonia" w postaci samych sadzonek petunii. ;:215

Marysiu, wiciokrzew, podobnie jak powojniki, przyjechał już z pączkami. :) Ten, którego sadziłam jesienią (ale z innej grupy wiciokrzewów, możliwe, że termin kwitnienia jest późniejszy) nawet się do kwitnienia nie zabiera... A na zdjęciu (niech no spojrzę w notatki ;:132 ) widać żurawkę blackberry jam i hostę gold standard.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Nic nie słodzę. Taka prawda ? najbardziej cieszy (również i oko innych) to, co się samemu zrobiło, a nie to, czym zajęli się profesjonaliści pracujący na etat.

No ale niemniej jednak kompozycje kwiatowe, które tu wkleiłaś, też są ciekawe i inspirujące.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

No, w końcu troszkę popadało. :roll: Codzienne podlewanie trawnika zaczynało być nużące, tym bardziej, że od kilku dni zanosiło się na deszcz i miałam każdego dnia nadzieję, że mnie wyręczy. :wink:

W ogródku dalej praca i więcej pracy, zdjęć nie robiłam, postaram się dzisiaj uzupełnić braki w fotorelacjach, a tymczasem jeszcze troszkę zdjęć z ogrodu botanicznego. :)

"Łosie rogi":

Obrazek

W maju ich nie mogło zabraknąć :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Takie i inne piwonie kłuły mnie po oczach ;:223

Obrazek

Kompozycja hościano - żurawkowa :wink:

Obrazek

Zadarłam głowę do góry i znalazłam kwiaty tulipanowca:

Obrazek

To na tę chwilę tyle, mam sporo donic do obsadzenia, więc idę się powoli organizować. :)
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

W tym ogrodzie botanicznym prawie tak pięknie jak w Twoim :)
Zawsze podobają mi się takie miejsce, szczególnie gdy rosną tam rośliny, które widzi się na "co dzień" ale tam są 4-5x większe.
Super
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Remi. :oops: Ja to bym chciała, żeby chociaż jeden kąt w moim ogrodzie był tak piękny i zadbany jak tam. No dobra, może z jeden się znajdzie. ;:224 Ale jak chodziłam tam tymi wszystkimi alejkami i patrzyłam swoim krytycznym okiem :wink: to zastanawiałam się, czy każdej nocy nie zapalają się jakieś reflektory i nie wybiega spod krzaków armia ogrodników zatrudniona do pielenia. :lol: No ani chwasta...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”