300 m2 frajdy
- sangwinaria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lip 2011, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: 300 m2 frajdy
ja też ukorzeniam ośliny przez wkładanie patyków
Bzy . tamaryszek , tawuły weigle itp
Bzy . tamaryszek , tawuły weigle itp
Hej sliczna dzialeczka:)
będę odwiedzac, pozdrawiam.
będę odwiedzac, pozdrawiam.
- imer
- 1000p
- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Mariolu, czyżbyś jeszcze z działki nie wróciła? Bo nie wierzę, że w tak piękny weekend nie byłaś na niej? Mi udało się przez całą sobotę sporo pracy podciągnąć.
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie Goście w pierwszym dniu wiosny
Bywam na działce coraz częściej - jak wszyscy
spieszyłam się z wtykaniem patyków do ziemi - chciałam zdążyć przed 15.03 ( żeby było wszystko, jak należy ).
Wetknęłam jeszcze trzy patyki rosa rugosa - jest to chyba Hansa - nie jestem w identyfikacji zbyt dobra - w każdym razie ma piękne, pełne, ciemnoróżowe kwiaty, pachnie bardzo intensywnie i kwitnie nieprzerwanie przez całe lato.

Wetknęłam, jak widać w trawę - jeżeli się przyjmie - zdążę trawę usunąć i zrobić małą okrągłą zagrodę dla mojej rugoski, jeżeli nie - nie zniszczę trawy ( i tak mam wiele łysych plam ) Patyki umoczone w ukorzeniaczu - siedzą i ....... i siedzą
.
W niedzielę byłam w Auchanie ( cotygodniowe zakupy ) i tam trafiłam na kiermasz roślin. Kupiłam sobie róże, żylistki i 1 krzaczek maliny. Chciałam to jak najprędzej zakopcować bo tydzień mam "pracowity" i działka musi poczekać. Wykopując dół trafiłam na korzeń bzu - twardy jak czort. Dziabnęłam ze dwa razy szpadlem ( dobry jest - ostry ) i przecięłam........ - kabel elektryczny bo to był on a nie tam żaden korzeń
Bezpieczniki zadziałały - nic mnie ani szpadlowi się nie stało. Byłam wściekła jak
Teraz czeka mnie zajęcie dodatkowe - połączenie tegoż kabla ( dobrze, że są już jakieś izolacje termozgrzewalne - nie będzie niebezpieczeństwa przebicia
)

Bywam na działce coraz częściej - jak wszyscy

spieszyłam się z wtykaniem patyków do ziemi - chciałam zdążyć przed 15.03 ( żeby było wszystko, jak należy ).
Wetknęłam jeszcze trzy patyki rosa rugosa - jest to chyba Hansa - nie jestem w identyfikacji zbyt dobra - w każdym razie ma piękne, pełne, ciemnoróżowe kwiaty, pachnie bardzo intensywnie i kwitnie nieprzerwanie przez całe lato.
Wetknęłam, jak widać w trawę - jeżeli się przyjmie - zdążę trawę usunąć i zrobić małą okrągłą zagrodę dla mojej rugoski, jeżeli nie - nie zniszczę trawy ( i tak mam wiele łysych plam ) Patyki umoczone w ukorzeniaczu - siedzą i ....... i siedzą

W niedzielę byłam w Auchanie ( cotygodniowe zakupy ) i tam trafiłam na kiermasz roślin. Kupiłam sobie róże, żylistki i 1 krzaczek maliny. Chciałam to jak najprędzej zakopcować bo tydzień mam "pracowity" i działka musi poczekać. Wykopując dół trafiłam na korzeń bzu - twardy jak czort. Dziabnęłam ze dwa razy szpadlem ( dobry jest - ostry ) i przecięłam........ - kabel elektryczny bo to był on a nie tam żaden korzeń

Bezpieczniki zadziałały - nic mnie ani szpadlowi się nie stało. Byłam wściekła jak

Teraz czeka mnie zajęcie dodatkowe - połączenie tegoż kabla ( dobrze, że są już jakieś izolacje termozgrzewalne - nie będzie niebezpieczeństwa przebicia

- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
Oj! to problem!
Izolacja, izolacją ... nawet termozgrzewalne.
Kabel będzie w ziemi (dlaczego tak płytko?) i zawsze wilgoć swoje będzie robiła.
Połączony i zaizolowany kabel zabezpiecz jeszcze żywicami - znajdziesz w sklepach budowlanych, czy dla majsterkowiczów - są to najczęściej dwuskładnikowe szybko wiążące i dobrze uszczelniają.
Izolacja, izolacją ... nawet termozgrzewalne.
Kabel będzie w ziemi (dlaczego tak płytko?) i zawsze wilgoć swoje będzie robiła.
Połączony i zaizolowany kabel zabezpiecz jeszcze żywicami - znajdziesz w sklepach budowlanych, czy dla majsterkowiczów - są to najczęściej dwuskładnikowe szybko wiążące i dobrze uszczelniają.
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- misiaczekm
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
Witaj wiosną Mariolu...!!!Ruda2011 pisze:Witajcie Goście w pierwszym dniu wiosny![]()
...
...
O!!! rzesz.... ORzeszku... Masz moją poszukiwaną i wymarzoną różę pomarszczoną Hansa??!!
Piszę się na odnogę z korzeniami!!
- Ruda2011
Ha, ha, ha wiedziałam Piotrze, wiedziałam
Masz jak w banku ( jeżeli mi się powiedzie
)

-
- 500p
- Od: 26 sie 2010, o 15:39
Oj to z tym kabelkiem tak raczej nie wesoło ale najważniejsze że Tobie się nic nie stało. My niebawem chcemy glebogryzarką przejechać całą działkę i tez się boję czy na jakieś kabelki sie nie natkniemy bo nawet nie wiem gdzie i na jakiej głebokości idą 

- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
na moim ogrodzie kopałem, gdy doprowadzano wodę z wodociągów - wiedziałem że MUSI być kabel w poprzek tego rowu (bo tak pokazywała skrzynka elektryczna i wejście kabla do altany)
ja kopałem na 70-80 cm i zaciekawiony, gdzie ten kabel? zacząłem go szukać - znalazłem go zakopanego ponad 90cm
nie uszkodzi go ani łopata, ani glebogryzarka ... solidnie go poprzedni właściciel zakopał!
ja kopałem na 70-80 cm i zaciekawiony, gdzie ten kabel? zacząłem go szukać - znalazłem go zakopanego ponad 90cm

nie uszkodzi go ani łopata, ani glebogryzarka ... solidnie go poprzedni właściciel zakopał!
- empuza
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
Mariola
Spóźniona ale jestem!
Wiosny u Ciebie nie przepuszczę

Spóźniona ale jestem!
Wiosny u Ciebie nie przepuszczę

"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- Ruda2011
Podsumowanie tygodnia:
Kabel - w naprawie

Działka powoli porządkuje się. Zakwitają krokusy - jeszcze nie wszystkie ale powoli zaczynają

Odkryłam róże. Na światło dzienne wyjrzały także moje różane eksperymenty. Jeden z nich ( widać coś przez butelkę - czystawa)

Może coś z tego będzie
Kabel - w naprawie

Działka powoli porządkuje się. Zakwitają krokusy - jeszcze nie wszystkie ale powoli zaczynają
Odkryłam róże. Na światło dzienne wyjrzały także moje różane eksperymenty. Jeden z nich ( widać coś przez butelkę - czystawa)
Może coś z tego będzie

- imer
- 1000p
- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Kontakt:
Witaj Mariolu,
Widzę, że u Ciebie prace też już pełna parą idą! U mnie też pierwsze krokusy zakwitły, ale za to w sobotę mieliśmy już pierwszego tegorocznego grilla na działce
Posadzony bób i lilie
I trochę roboty pociągnięte do przodu.
Mam nadzieję że te różyczki przyjmą się i piękne będą.
Widzę, że u Ciebie prace też już pełna parą idą! U mnie też pierwsze krokusy zakwitły, ale za to w sobotę mieliśmy już pierwszego tegorocznego grilla na działce

Mam nadzieję że te różyczki przyjmą się i piękne będą.
- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
Mariola
różane eksperymenty udane.Widzę,że nawet butelki Ci rosną na działce Super odkrycie. 

- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Witam
Widzę że mini szklarnie z butelek świetnie się sprawdzają. Na tak małej powierzchni zmieściłaś tyle roślin że ho ho. Jak Ci się sprawują szpadle Fiskarsa?
Widzę że mini szklarnie z butelek świetnie się sprawdzają. Na tak małej powierzchni zmieściłaś tyle roślin że ho ho. Jak Ci się sprawują szpadle Fiskarsa?