Moje roślinki... apus.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje roślinki... apus.

Post »

Basiu, piszesz, że wzięło Cię na róże. Zobaczysz, w mig zapełnisz swój ogród pięknymi różami. Zazwyczaj zaczynasz od kilku sztuk a nie wiadomo kiedy masz ich kilkadziesiąt :D
Życzę radości z ich uprawy :D
Awatar użytkownika
monimg
500p
500p
Od: 13 lut 2012, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :wit
Śliczny skalniaczek - kolorki, że aż się w głowie mieni.
Widzę, że kolekcja łupków też spora - te przy oczku. Mnie by się kilka ich zdało. Mam raptem dwa kamyczki. No cóż drogie są. Ja wybierałam cienkie a długie - coby więcej miejsca zajęły w szerz :uszy
A i zazdraszczam żółtego łubinu. Ja szukam białego, ale chyba zostanę przy żółtym właśnie, bo jest bardziej dostępny. Jedyne co to sadzoneczki są mikrusie.

Co do czerwonej róży to może być to Poul's Cilimbing. Ja mam taką, a Twoja zdaje się być podobna. Kupowałam w markecie, więc ta odmiana mogła być przez jakiś czas na rynku. Trzeba by się dobrze przyglądnąć.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tulipanko wzięło mnie i to mocno! Już sama z siebie się śmieje, że to jakaś głupawka.
Przeglądam sklepy "różane" i ciągle dopisuję coś do listy chciejstw.

U mnie jest problem braku części ogrodzenia działki (moja strona północna), to mnie mocno wstrzymuje, bo nie mogę tam nic gospodarować.
W tym roku sąsiad obiecał już zrobić siatkę, jeśli spełni tę obietnicę, to.... to poszaleję............
Będzie tam taaaaaaaaaaaaaaaka różanka! :heja :heja :heja :heja

Monimg mój skalniak w tym roku będzie w tm roku będzie trochę przebudowany, bo pewnie roślinki mi się już wyrodziły i muszę je usunąć / odmłodzić, albo zastąpić czymś innym.
Łupki kupowałam, ale masz racje, strasznie drogie są kamienie. :(
Na skalniaku mam wapień, który moja działka sama urodziła, jednak on też wietrzeje po latach.
Popatrzę w goglownicy na Poul's Cilimbing, może to faktycznie on. :)

Uwielbiam łubiny, kojarzą mi się z ogrodem Babci... i malwy też.
A co do tych pierwszych, to liczę, że powschodzą mi ubiegłoroczne maleństwa (samosiejki), troszkę ich nasiało się jesienią (sama na to pozwalałam), licząc że zrobi mi się małe poletko łubinkowe.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Basiu - przeglądając w poszukiwaniu różyczek Twój wątek natrafiłam na cudowna małą pomocnicę, śliczniusia. Zachwycił mnie też gołąb i oczywiście skamielina! Wydaje mi się, że zamieszczona na str.12 róża może nazywać się Westerland. Ale żeby mieć pewność musiałbyś albo zamieścić więcej zdjęć, i chyba najlepiej poczytać o Westerlandzie. Ja tylko powiem, że to duża i żywotna różyczka.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Ewuniu ;:196
Pomocnica, już bardzo urosła, prawie ma 165 cm wzrostu! ;:oj Strasznie szybko tez czas....
Zdjęć mam bardzo mało mojego ogrodu, bo jakoś zawsze mi to umyka, a potem żałuję.

Westerlanda już nie mam, niestety uszkodziło jakieś żyjątko jego korzenie, potem źle / nieumiejętnie został przeze mnie przesadzony i niestety zakończył swój żywot. W tym roku na pewno pochwalę się swoimi różami zarówno tymi "starociami" jak i tymi co czekają już na wysyłkę wiosenną :)
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Basiu to ja Ci życzę żeby sąsiad zrobił to ogrodzenie i aby jak najszybciej ta różanka powstała :D
Znam doskonale objawy tej głupawki różanej. Człowiek siedzi godzinami w necie, naogląda się a potem jest szał zakupów. :wink:
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wiolu, też trzymam kciuki za obietnice sąsiada...

ufff..... myślałam, że to tylko ja taką gUUpawkę mam, ale skoro to powszechne, to czuję się spokojniejsza.... :;230
Pozdrawiam, Basia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Głupawka różana jest wyjątkową chorobą , bo można zarazić się nią przez neta ;:306 . Nie należy się nią jednak przejmować, radziłabym jej się poddać. Efekt - cudownie pachnące ogrody!
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Basiu..ja się właśnie tej głupawce poddałam, co z tego wyrośnie zobaczymy. :;230 . Przyjemnej soboty. ;:168
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Więc poddałam się tej "zarazie".... :tan :tan :tan
Pokaże efekt, a póki co nadal buszuję po sklepach różanych :roll:

Pozdrawiam! ;:196
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu.....hallo. :wit . Czy już pobuszowałaś po sklepach różanych, wybrałaś coś. :?: . Proszę się pochwalić. ;:168
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Witaj Basiu niedzielnie! Czytam, że dla róż eliminujesz niekwitnące azalie. Popieram w całej rozciągłości. ;:108
Ja na razie likwiduję zrudziałe iglaki i wszelkie marne iglaczki, a właśnie azalie, też niekwitnące, są u mnie przeznaczone na kolejny odstrzał. Nie warto patrzyć na to, co nam nie daje radości, skoro jest tyle pięknych roślin na rynku.
Kiedyś miałam sentyment i trzymałam takie różne nędze w swoim ogrodzie, bo mi było szkoda. Teraz mam już inne podejście. :)
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie ;:196

Zeniu zakupiłam już w jednym sklepie (i czekają na dostawę):
- Polka,
- Bonica'82
- Elmshorn
- REINE des VIOLETTES
- Compassion
- Swany

W drugim sklepie, czekają jeszcze w koszyczku:
Louise Odier, Pastella, Laguna, na którą i Ty wyglądasz, Felicia, New Dawn, John Keats, Souvenir de la Malmaison Climbing.

Chcę jeszcze Eden Rose :)

A w ubiegłym tygodniu kupiłam 11 marektówek - angielki, 3 pnące i 2, albo 3 wielkokwiatowe. Posadzone już do donic, czekają na warunki wiosenne w piwnicy.

Wando, usunę azalie, Iwę, która wygląda gorzej od miotły i trochę bylin, które straszą zamiast dawać radość moim oczom.
Ciągle mi żal było, ale naprawdę nie warto trzymać czegoś, co bardziej straszy niż cieszy. Azalie przez 6 lat swojej kariery kwitły raz pięknie... a ostatnio po jeden dwa kwiatki na krzewiku. W dodatku w ubiegłym roku złapały mączniaka.

Ja też ciągle żałowałam a to rudbeki, która się wysiała, a to zdezelowanej iwy, która miała być pięknym, gęstym parasolem, a póki co wygląda jak cztery połamane parasolowe druty ;:oj :roll:
Floksików szydlastych, które rozpełzły mi się na cały skalniak, też mi było żal... jednak już postanowione.
Robię porządek z tym!
...no floksy zostawię, w trochę ograniczonym składzie i po kwitnieniu będą miały wielkie cięcie. :wink: :D
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu....piękne róże wybrałaś, jedną nawet odgapię. ;:306 . Co do miejsca...u siebie na działce także planuję zrobić rewolucję i także chyba zacznę od azali , choć nie wszystkich. A może jednak te pozostawione się wystraszą. :;230
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja do moich azalii nie mam już siły. Może też dlatego nie chcą kwitnąć, ze u mnie jednak gleba zasadowa, a one wolą kwaśną? Ale z drugiej strony prosić się ich nie będę... :wink:
Usuwam też kalinę, bo coś krnąbrna jest, słabo rośnie, mało kwitnie, a mam już z 4 lata. W ubiegłym roku przesadzona była i całkowicie marniała. Więc pożegnam się z nią... (pójdzie na koniec działki razem z azaliami, taka przechowalnia).
Pozdrawiam, Basia.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”