Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 3

Post »

Aga,czy na pierwszym zdjęciu to sa tojady?
Wstawiłam u siebie w końcu zdjęcie mojej irgi,może spojrzysz czy to taka sama jak twoja?
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu, ta roślina w donicy to szałwia, bodaj omączona... zaraz zerknę na irgi.
Ewuniu, tak, to szałwia... tyle że nie omszona, tylko omączona. Pelargoniom nic szczególnego nie robię.... podlewam, nawożę, obrywam przekwitnięte gałązki... miały kryzys podczas deszczowego lipca, ale teraz znowu mają się dobrze...
Jagódko, czy hibiscus bagienny to to samo, co bylinowy? byłam przekonana, że mam bylinowego i teraz mam wątpliwości, czy słusznie... ten mój w każdym razie jest pastelowo różowy, ale kwiaty na słońcu bledną do bardzo delikatnego, jasnego różu...
co do wiekowych lip i innych liściastych, które masz za ogrodzeniem, to domyślam się ile przysparzają pracy jesienią dzięki swoim liściom... przyznasz jednak, że w sezonie wyglądają na pewno pięknie i dają klimatyczny cień... z brzozami jest łatwiej... liście można zbierać kosiarką ;)
Su, przy oczku wodnym na pewno rośnie miskant, ale nie wiem jaka to odmiana... potrafisz rozpoznawać po wiechach? życzę, żeby Twój Silberfeder równie pięknie się kłosił :)
Gosiu, ja też lubię takie bylinowe dywany, ale u mnie jest mało takich zakątków - ogród opiera się na krzewach liściastych i iglastych... rabaty w stylu angielskim wyglądają cudownie i sama chciałabym w tę stronę dążyć... nie zapominając o różach, oczywiście :)
Ty przynajmniej coś w tym kierunku robisz, zmieniasz; ja tylko gadam ;)
Ewcia, ja już niczym nie zaskakuję - wszystkie te ujęcia na pewno widziałaś - ale dziękuję za wszystkie miłe, mobilizujące słowa ;:196 :) a ślazowate, o które pytasz, to hibiscus...
Stachu 1956

Post »

Piękny koniec lata w Twoim ogrodzie .
Parapety ukwiecone ,kwitnące różę , trawka skoszona i te fajne widoczki ogrodu .
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hibiskus moscheutos , to Ketmia bagienna /bylinowa . Obie nazwy są prawidłowe .
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Kontakt:

Post »

Dzięki Aguś, pewnie tak jest, że wszystkie ujęcia widziałam, ale to chyba zmieniające się pory roku fantastycznie zmieniają obrazy :)
Pieknie.
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Szałwia omączona to chyba jednoroczna? Nie widziałam jeszcze nasion, na pewno bym kupiła. A na targach nie wpadła mi ręce. Pocieszam się, że kiedyś może nabędę, to tylko koniec jednego sezonu, a dużo chcę ich mieć przed sobą :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21

Post »

Super wygląda tarasik z donicami ;:138 , czy ta pnąca roślina to -? Widoczek z laskiem brzozowym cudny.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Aga rozwalasz mnie tymi Swoimi widoczkami .
Są piękne :lol:
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Najpiękniejsze ostatnie zdjęcie... ;).
Twój hibiskus jest niesamowity z tymi ogromniastymi różnokolorowymi kwiatami :D; dobrze, że Jagódka napisała, że bylinowy i bagienny to to samo, bo ostatnio zaczęłam widywać w sklepach bagienne i nie wiedziałam, czym się od bylinowych różnią :lol: .
Tylko zdjęcie nie oddaje jednej rzeczy - ich liście są cudownie welurowe ;:170
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23

Post »

Agnieszko powiedz mi co Ty robisz że o tej porze roku masz na parapetach takie piękne kwiaty ja już drugi rok próbuje i zawsze rośliny mam tylko do sierpnia później giną nie wiem w czym robię błąd.
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Joasiu, witaj :) nie mam pojęcia, czy coś robisz nie tak swoim jednorocznym... jakie to gatunki roślin? rzeczywiście, część z nich, pod koniec lata, wygląda już mniej atrakcyjnie, ale raczej nie powinny 'ginąć' samoistnie... zwłaszcza przy sprzyjającej aurze... ja swoje, poza podlewaniem, nawożę (albo Magiczną Siłą, dwa razy w sezonie; albo nawozem w płynie, co tydzień) i obrywam przekwitnięte łodygi... to wszystko w zasadzie.
Francesko, dzięki :) masz rację, hibiscusy mają niezwykle przyjemne w dotyku, aksamitne liście... przy tym, te bagienne vel bylinowe są naprawdę dość łatwe w uprawie... czy chciałabyś spróbować wyhodować hibiscusa z nasion? mam ich naprawdę dużo ;) wyglądają jak mini zielone papryczki. jeśli tylko chcesz, wyślę Ci.
Agnieszko - dziękuję ;:196
Aniu, tak, to - :)
Ewuniu, z tego co mi powiedziała Nutka - bo to od niej ta szałwia - to roślina jednoroczna, ale można się postarać przetrzymać ją otuloną w pomieszczeniu typu nieogrzewany garaż, czy domek narzędziowy (jak w moim przypadku) i może uda się jej odbić wiosną. Nie wiem jeszcze, czy spróbuję ;)
Ewcia - dzięki ;:196
Jagódko - dziękuję za doprecyzowanie ;:196
Staszku, dziękuję za miłe słowa! będziesz jeszcze u siebie kosił? u mnie wciąż trawnik tego wymaga.
Stachu 1956

Post »

Aguniada - tak dzisiaj patrzyłem , za ok 10 dni będę musiał kosic . Jeszcze troszkę opadnie liści to będzie dwa w jednym , bez grabienia .
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Aga, ja też chętnie eksperymentuję z nasionami :D Jeśli zbierzesz, przygarnę z wielką chęcią :;230 Wysiew się uda albo nie, ale przeznacz trochę nasion hibiskusa i dla mnie, jeśli możesz :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Witaj Aga :D , wpadłam na jeden dzień do domu i biegnę sie przywitać. ;:100 Ogród w cudownych barwach, a kwitnące pelargonie masz okazałe. Widzę, że masz kostkę, czy masz problem z mchem wrastajacym w szczeliny ?
To jest moja zmora. Jak z tym walczyć ale elokogiczne ? ;:108
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Aguniu, jeśli będziesz miała sporo nasion hibiskusa to poproszę ;:196 Mój kupiony w tym roku też podobno z nasionka, a nie z podziału wegetatywnego. Tyle, że ma być raczej karminowy, zobaczymy w przyszłym roku, mam nadzieję.
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”