Majkowy zielony dom i ..... cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i ..... cz. 2

Post »

Witam wieczorową porą. :wit Strasznie wieje ale deszczu nic a tak strasznie sucho że mi trawki wysychają, już ani podlewanie nie pomaga. :( Na dokładkę net chodzi jak żółw i co chwila mnie wyrzuca. :evil:

Agusiu dziękuję.

Jadziu Virgo od razu ucięłam dwa patyczki i wsadziłam osobno do doniczki i ślicznie wypuściła listeczki a Bonicę posadziłam do doniczki i jak zaczęła marnieć to dopiero ucięłam patyczki ale chyba nic z tego nie będzie. Jak Tereska będzie ukorzeniona to idzie do Ciebie. ;:108

Olu ja zaczęłam wsadzać patyczki jak prze nieuwagę ucięłam pęd Venrosie i tak mi było go szkoda że go wsadziłam a potem drugiego jej złamałam i też wsadziłam. Co prawda oba patyczki padły ale tak zaczęłam. I teraz co obcinam to wsadzam patyczek do ziemi, zawsze się jakiś ukorzeni. :;230
Kalmary kupione były całe szare od jakiegoś oprysku i pewnie to je trzyma przy życiu. A pączków nawiązały masę, już się nie mogę doczekać jak w połowie aby rozkwitną. ;:65

Lucynko a która nn ta czerwona wielkokwiatowa :? To jest taka staruszka a każdego roku mnie zadziwia swoimi kwiatami. Warto spróbować z patyczkami, to przecież nic wielkiego a zawsze może coś z tego wyjdzie. :uszy

Basiu nie ma sprawy. :D
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I ja znalazłam twój nowy wątek , piękne róże , moje też powtarzają kwitnienie ,, Dzisiaj było tak gorąco że trudno było wysiedzieć nawet pod lipką a i komary musiały się schować bo nie cięły ,, ale wolę taką pogodę niż te deszcze , które mi zniszczyły dużo kwiatów ,,Jak tak dłużej pogrzeje to i u mnie zrobi się sucho ale pewnie już nie zatrzyma się wygniwanie niektórych kwiatów,, najbardziej ucierpiały dalie , szkoda bo miałam już kilkanaście ładnych odmian ...
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

MAJKA ;:196 cieszę sie juz teraz na Tereskę może na Gruss an Aachen też bym się załapała ;:224 Wszystkie sadzonki wygladają ślicznie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Maju pomimo suszy(dzisiaj w nocy u nas padał deszcz i wszystko świetnie podlal) kwiaty kwitną i jak widać mają się dobrze.
Ja też gratuluję uporania się ze żniwami.
Błagam o jedną Gruss and Aachen- nawet na kolanach. :lol:
Maju pozdrawiam i zapisz mnie w kolejce po tą różę!!!!!!!
KOCI-MIENTKA
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 sie 2011, o 13:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Majeczko z zielonego, cudownego, niepowtarzalnego domu. Zachwyca mnie niezmiernie. ;:138
Nie przestudiowałam dokładnie całego wątku jeszcze, ale mam taki krzaczek jak pisałaś "cienki patyczek takiego krzaczka do ukorzenienia i tak ładnie mi się rozrasta".
To Suchodrzew chiński -Lonicera pileata. Zimozielony krzew rosnący w zachodnich i środkowych Chinach. Tworzy rozłożystą koronę. Gałęzie pokładają się na ziemi i często ukorzeniają, dając nowe rośliny. Drobne lancetowate liście szczelnie okrywają pędy. Mają intensywnie zieloną barwę i błyszczącą powierzchnię. Kwiaty są niepozorne i prawie niewidoczne wśród liści. Owoce przypominające drobne kulki mają oryginalny fioletowy kolor.
Suchodrzew dobrze rośnie w przeciętnej glebie, jest wytrzymały na suszę. W surowe zimy przemarza do granicy śniegu, ale po przycięciu szybko się regeneruje. Ukryte pod śniegiem pędy zwykle dobrze zimują. Może być sadzony jako roślina okrywowa. Dobrze znosi przycinanie i formowanie. Nie atakują go ani choroby, ani szkodniki.
Pozdrawiam i wracam do czytania i oglądania ... ;:65
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości w słoneczne ale bardzo przyjemne popołudnie. :wit U nas deszczy było mało ale wiatr nazrywał liści choćby jesienią i pchały się do domu każdym otworem. Dobrze że wielkich szkód nie narobił.

Janko miło mi że wpadłaś z wizytą. Upały się skończyły ale szkody spowodowane brakiem wody już widać, trawki mi schną i chyba muszę je przyciąć przy samej ziemi żeby aby korzenie uratować. Z gniciem nie miałam problemu ale z grzybami wywołanymi przez deszcze. Szkoda dalii i bardzo chętnie Cię obdaruję tymi co mam, niektórzy mówią na nie kundelki ale też są ładne.

ObrazekObrazekObrazek

Jadziu Tereskę i Gruss an Aachen już masz tylko musisz mi udzielić instrukcji jak z nimi postępować żeby nie zniszczyć tego co tak ładnie zaczęło rosnąć. ;:132

Aniu przeciw suszy zużyłam 2000 litrów wody w ciągu ostatniego tygodnia i musiałam wczoraj przepompowywać z drugiego pojemnika kolejny 1000 litrów ale i tak to podlewanie nie wszystkim pomogło.
Teraz chłopcy spieszą się żeby zasiać do końca sierpnia bo terminy agrotechniczne gonią i zimowe zboża muszą się rozkrzyć do zimy.
Załapałaś się na tą trzecią sadzonkę i wcale nie musisz na kolanach. :;230

KOCI-MIENTKA bardzo serdecznie Cię witam w moich zielonościach. Podoba mi się Twój nick, czy to ze względu na kota czy na kocimiętkę bo oba te stwory są moimi ulubieńcami. :lol:
Nie przypominam sobie gdzie coś takiego napisałam , ja jak na razie Suchodrzewu chińskiego nie mam ale bardzo chętnie bym go przyjęła na swoje piaseczki.
A tak a pro po, możesz zdradzić jak masz na imię. :?
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Ja wyjątkowo mało lałam wody tego lata .Niebo robiło to za mnie .Dzisiaj pół nocy padało.Tak zielono już dawno u mnie nie było.Normalnie o tej porze trawa żółta a teraz kojąca zieleń.Gorzej z różami a najgorzej z chwastami.Córka wyjechała :( i trzeba będzie samej wyrywać
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu mam tak sucho że nawet chwasty nie rosną, tylko w koło podlanych roślinek które na bieżąco wyrywam. W nocy niby padało a w doniczkach z sadzonkami sucho i musiałam podlewać. Dobrze że mam duże zbiorniki na deszczówkę.
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Dziwna ta pogoda :shock:
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziwna i niesprawiedliwa, pada tam gdzie już nie chcą a tam gdzie proszą to nadal sucho.
Byłam u Ciebie a Ty u mnie. :;230
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Mnie by się też deszczyk przydał, jak lało, to cały miesiąc, jak sucho, to już ponad tydzień bez kropi deszczu ;:223
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

MAJKA na razie je zostaw do wiosny niech sie porządnie ukorzenią .Moim zdaniem nie ma ich co na razie przesadzać . Wczorajsza wichura naprawdę tyle liści strząsnęła, ale chłodek już nastaraja do prac w ogrodzie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chętnie przyjmę jak masz na zbyciu taka karbowana biało-czerwona ocalała , mam dwie kępki ..
u mnie nadal ładnie słoneczko świeci , na razie nie muszę podlewać bo jest jeszcze mokro mogę za to poruszać ziemię ,która teraz ładnie schnie ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu czyli tylko wybrani mają szczęście do deszczu. :;230

Jadziu mam tak zostawić nawet jak ich jest 3 w jednej doniczce? A jak potem wiosną nie da się ich rozdzielić? :?

Janko ja mam tych czerwonych i czerwona-białych dalii całe rzędy a tych dużych igiełkowych kilka karp więc bardzo chętnie się ich pozbędę bo mnie zaczynają wnerwiać. Po tym wietrzysku sobotnim muszę je wszystkie na nowo podwiązywać bo wszystko pochylone w jedną stronę. Wolę te niskie i mam ich dość sporo i to po kilka z jednego koloru więc też tych malych z siewu mogę Ci przesłać. ;:108

A tak ogólnie to siada mi net i może dojść do tego że będę odcięta od świata. :evil:
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19

Post »

Obrazek takie krzaczysko z niej się zrobiło i będzie kwitła na pierwszym piętrze

Piękny krzaczek Mary.
Ale będzie piękny jak zakwitnie!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”