Róże ...ach, te róże ... - cz.I

Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże ...ach, te róże ...

Post »

Majko,
Ninetta to róża miniaturka nn z marketu, kupiona w lutym. W połowie marca posadzona do większej donicy z super-papuśną ziemią + nawóz granulowany na wierzch. Pod koniec lipca nawóz płynny do roślin kwitnących. Aha, do ziemi dołożyłam hydrożelu w granulkach. Przekonuję się, że warto było ;:108 . Latam teraz z tą różą to tu, to tam ... ;:65 Jest dla mnie miłym zaskoczeniem :uszy .

Tip-Top jest niezwykła! Kwitnie tak obficie od początku, kiedy ją kupiłam, tzn. w czerwcu b.r. Miała wówczas chyba ze dwa kwiatki. Upakowany, intensywnie łososiowy kwiat mnie osobiście zawsze bardzo dobrze nastraja, kiedy przechodzę obok tej róży. I do tego zdrowa! Żadne robactwo na niej nie siedziało. POLECAM!!!
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ninetta ładna,w szkółce ją widziałam latem,ale była droga,posiada licencję,kosztowała 33 zł.
Ale teraz widzę,że warto ją mieć,choćby do donicy.Pastella i Biedermeier też się nadają.Kiedy najlepiej sadzić róże do donic? Na wiosnę z gołym korzeniem?
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu,
Ninetta kupiona była w markecie za kilkanaście złotych. 33,00 to chyba jednak bym nie dała za miniaturę ... :roll: . Wolałabym np. angielkę z gołym korzeniem za tę cenę.
N. do donicy nadaje się idealnie ;:108 . Bardzo długo trzyma kwiat - 2 tyg. minimum. Złapała wiosną mączniaka i dość długo na niej siedział. Popryskany dwa razy, odpuścił.
Też mam ochotę na Pastellę do donicy. Ale to na wiosnę ;:108 . Tak, kupujesz z gołym korzeniem. Wtedy lepiej, bo nie musisz dołować. No i od razu widzisz wzrost i rozwój. Tylko ta wiosenna bieganina z wystawianiem doniczek rano i chowaniem ich na wieczór ...pamiętasz :lol: ?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Latam teraz z tą różą to tu, to tam ... Jest dla mnie miłym zaskoczeniem
Moniczko jak dbasz to masz. to jest takie powiedzenie, które się sprawdza. Wiele osób myśli, ze różę wystarczy wsadzic do ziemi i będzie rosła, kwitła i t d.
Dawaj jej zdjecia na forum niech i my się pocieszymy. :tan :tan
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko, mówisz :arrow: masz :D :

Obrazek

Kolorystyka w realu jest mniej jaskrawa ;:108 . Kwiat ma wielkość 6-7cm. Taki owocowy pomponik ... ;:152 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni ja się tylko obawiam,czy dam radę okiełznać najpierw jesienią,a później wiosną wszystkie róże :?
Powiedziałam sobie,że za rok sobie odpuszczę...tzn będę "wyautowywać" choruszki,a w zamian następne "rasowe" będę sadzić:)
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniś, Coral Palace jest fajną różą, ma piękny kolor i piękny układ płatków.
Ninetta też całkiem urocza :wink:
Budleję mam identyczną ale u mnie już przekwitła.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anuś, :;230 :;230 :;230 ...ale się ubawiłam ... Toż to sama kwintesencja tego, co nam pozostało, bo przecież chcemy więcej i więcej i ...
Nie martw się o pielęgnację róż, dziewczyny mają po 200 i dają radę ... :lol: .Musimy się pogodzić z tym, że najtrudniej jest jesienią i tuż przed zimą ogarnąć to różane towarzystwo, bo i zimno i często już ciemno. Ale wiosną, jak dostaniemy powera ;:159 , to ...łał ...wióry będą leciały ... ;:134 .
Kochana ;:4 , bądź dobrej myśli!!!

Anetko, Coral P. polecam z czystym sercem! Ta róża jest warta zakupu, bo i piękna i zdrowa ;:108 .
Ninettko, wypada, abyś miała ...Ninettkę ... :lol: . Co Ty na to?
Ta budleja Black Knight przerosła (dosłownie) moje najśmielsze oczekiwania. Pozytywne i negatywne, niestety. Plusem jest jej autentyczny ciepły odcień fioletu, zapach, zdrowie. Minus to nieduże kwiatostany, rozmiary krzewu (raczej nie przewidziałam, że będzie tak duża) i ogólnie mówiąc wyglądała jak drapak ... Druga, którą posiadam Summer Beauty, to przy tamtej zgrabny, gęsty, przyjemny krzaczorek. A Ty jakie masz zdanie o Black K.?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Black Knight nic tylko dzieci mi produkuje, z jednej mi się już 5 zrobiło, dwie ostatnie wyrosły mi w donicach z różami :)
Mam tylko jeden gatunek budlei więc nie mam porównania, co roku wymarza i odbija, teraz ma ok metra ale nie jest zwartym krzaczkiem, raczej ma takie przewieszające się na końcach gałęzie. Ale to też ma swój urok.
A co do Ninetty, to chciał nie chciał trzeba mieć :wink:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Kolorystyka w realu jest mniej jaskrawa . Kwiat ma wielkość 6-7cm. Taki owocowy pomponik ... .
Moniczko dziękuję ;:196
Jak na różę minaturkę to ona ma całkiem duży kwiat. Myślę, że w realu jest ciekawą róża. Trudno jest uchwycić tej kolor. ;:108
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O nie.......Monisiu 200 to dla mnie stanowczo za dużo ;:224 Ja kocham róże,ale są jeszcze inne rośliny,które wymagają pielęgnacji ;:108
Ja sobie tak przemawiam do rozsądku,a co dalej ze mną będzie to zobaczymy ;:108
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anetko, trzeba poczytać koniecznie na forum o tej odmianie budlei. Może da się ją jakoś zgrabnie uformować ... :wink: . A jak nie, to przypominam sobie, że w dziale clematisowym czytałam, że dziewczyna puściła po tej właśnie budlejce niewysokiego clematisa. Tylko nie pamiętam jakiego ... :oops: . Zajrzę tam i dam znać.

Majeczko, postaram się wkleić fotki, gdzie widać przebarwiający się kwiat Ninetty wraz z upływem czasu. Jej kolor to przewaga oranżu, który da się uchwycić raczej przy dobrym sprzęcie foto ... :roll: .
Przyznam, nie spodziewałam się, naprawdę, że z takiej wylukrowanej marketanki, będzie coś tak ciekawego ;:108 .

Aneczko, owszem, przyznaję, 200 róż to ogrom ;:108 . Ale myślę także, że pielęgnacja naszych sporych już przecież różanek, weszła nam tak w krew, że jest ...rutyną, nie mówiąc o przyjemności ... :D . Więc czy te 10-20 szt. więcej robi dużą różnicę ... :wink: ? A inne rośliny, no cóż, jednak na drugim miejscu ... ;:224 . Ale przecież nie ma ich dużo, prawda?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tu jest info (posty Firletki) o puszczeniu clemka po budlei http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=560 .
A tu info o tejże właśnie odmianie http://zszp.pl/?id=243&lang=1 .
Myślę, że to całkiem sensowna propozycja ;:108 , zwłaszcza przy luźnym pokroju krzewu.
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniś tej jesieni zamówiłam 23 róże ;:224
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

A ja mam do Was pytanie o Tourbillon, czy Wasze tez tak chorują?
To jedna z moich najgorzej wyglądających, jeżeli chodzi o liście róż :?
Z kwiatami to już inna sprawa ;:224 kwitnie najobficiej ze wszystkich i nieprzerwanie ;:108
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”