Henryk - moje kaktusy i sukulenty 2
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 2
Niekoniecznie. Wiele sukulentów afrykańskich rośnie u nas zimą, gdy jest mniej światła i chłodniej. Latem nie mogą dostać kropli wody, bo natychmiast zgniją. To powoduje spore komplikacje w ich uprawie. Konieczna jest całoroczna, ogrzewana szklarnia. Tak już jest na południu Afryki, że pada, gdy jest zimno i pochmurnie i wtedy tamtejsze roślinki rosną.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Pięknie tu u Ciebie,kolorowo i różnorodnie, Henryku.Bella dorodna i obsypana kwieciem.Czy hoja publicalyx Silver Pink u Ciebie kwitnie?Mam kilka różnych publycalyxów,żaden nie kwitnie poza Jungle Garden,ona to robi chętnie i bezproblemowo,nawet na stanowisku niekoniecznie optymalnym dla hoi.Podobnie hoja Calystophylla-kwitnie cały czas,wytwarza na pędzie kolejny kwiatostan,natomiast liści nie wytworzyła od 2 lat-czekam na przyrosty,żeby ją rozmnożyć,ale ona ma najwyraźniej inne plany...
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Jako jedyna z moich hoji ta nigdy u mnie nie zakwitła, choć już kilka latek stoi. :xCzy hoja publicalyx Silver Pink u Ciebie kwitnie?
Jeśli na nastęny rok się nie "namyśli" poszukam dla niej innego domu bo krzak z niej duży i trochę zawadza...
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Henryku - bardzo ciekawe roślinki pokazujesz. Czy one wytwarzają kaudex? Z tych co pokazujesz najbardziej podoba mi się - Anacampseros rufescens, a to dlatego że bardzo ładnie rozrośnięta, bardzo ciekawie - subtelnie ozdobiona tymi cieniutkimi "włoskami", dodają jej uroku. Wielka szkoda, że nie możesz pokazać kwitnącej rośliny, zapewne bardzo ładnie się prezentuje taka roślinka - miniaturka z kwiatuszkami. Widzę, że rośliny z rodzaju Anacampseros nie tylko mnie się podobają i że rodzaj ten zawiera rośliny o bardzo różnym pokroju.
Henryku, nie tylko u Ciebie ponuro i dżdżysto - w Radomiu też od samego rana chmury, chmury i pada, nawet udało mi się zmoknąć
, nie przewidziałem że będzie padać, a wszystkie moje plany na dzień dzisiejszy musiałem odłożyć na lepszą - słoneczną pogodę.
Serdecznie pozdrawiam.
Henryku, nie tylko u Ciebie ponuro i dżdżysto - w Radomiu też od samego rana chmury, chmury i pada, nawet udało mi się zmoknąć

Serdecznie pozdrawiam.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- hen_s
Anakampserosy to nieduże rośliny. Nie wytwarzają wg mnie typowego kaudexu - raczej taki pseudo-kaudeks. Aby to wrażenie spotęgować jedną ze swoich roślin (A. rufescens) mocno kiedyś przyciąłem. Rzeczywiście jest sporo "grubsza" więc prawdopodobnie można by ją prowadzić w tym kierunku. 

-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lubię różnorodność, a te roślinki to prawdziwe cudaki, mają swój urok! 

Dzięki tym zdjęciom widzę, że moja Anacampseros jest na "właściwym etapie" - też zbiera się do kwitnienia.
Henryku, gdy Ciebie się zagląda to razu człowiek spokojniejszy
Urocze są te "wełny" pomiędzy liśćmi
Henryku, gdy Ciebie się zagląda to razu człowiek spokojniejszy

Urocze są te "wełny" pomiędzy liśćmi

- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
Nie potrafię wymówić nazw tych roślinek ale są naprawdę fajne szczególnie ta jest prześliczna:Anacampseros rufescens
To że masz śliczne kaktusiki kwitnące to wiesz ale Twoje epikaktusy kwitnące są najpiękniejsze
, ach i hojki też: belcia, wayetti czy silver pink cudowne po prostu 

To że masz śliczne kaktusiki kwitnące to wiesz ale Twoje epikaktusy kwitnące są najpiękniejsze

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Jakie ciekawe te twoje kolczatki. Wyglądają całkiem jak kosmiczne stworki z czujnikami na głowie. Uważaj Henryku, bo może masz u siebie jakieś radary ukryte w tej roślinnej formie 

- hen_s
Dziękuję za miłe wpisy.
Staram się pokazywać u siebie różne rośliny - te z cierniami i te bez nich. To dlatego, że przecież nie wszyscy odwiedzający to Forum są miłośnikami cierni.
Stąd czasem potrafię zaskoczyć...
Akurat anakampserosy mam już bardzo długo - A. rufescens rośnie u mnie dokładnie 22 lata! Już wtedy kiedy do mnie przyjechał (z Białorusi) był dorosłą, ładną i kwitnącą roślinką. Taki klejnocik w kolekcji i urozmaicenie.

Staram się pokazywać u siebie różne rośliny - te z cierniami i te bez nich. To dlatego, że przecież nie wszyscy odwiedzający to Forum są miłośnikami cierni.

Akurat anakampserosy mam już bardzo długo - A. rufescens rośnie u mnie dokładnie 22 lata! Już wtedy kiedy do mnie przyjechał (z Białorusi) był dorosłą, ładną i kwitnącą roślinką. Taki klejnocik w kolekcji i urozmaicenie.

- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
No proszę ale mnie zaskoczyliście, Henryku i Marku wspaniałe 

Pozdrawiam Krzysiek
- kociara
- Od: 10 mar 2011, o 21:37
Kwiatuszek A. lanceolata jest nadzwyczaj urokliwy.I roślinkę i jej kwiatuszek pierwszy raz widzę ale jest
bardzo delikatna i wspaniała

bardzo delikatna i wspaniała

Rośliny Krystyny
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
... toż to same rarytasiki, aż się nie chce z tego wątku wychodzić, bardzo subtelne roślinki nie tylko w kolorach kwiatów i tak na "komendę" kwitną, dużemgr_ pisze:Pozwolisz Heniu że podrzucę Ci w celach pogladowych zdjęcia kwitnacych Anacampserosów/ ... /

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław