Sezon 2011

Powojniki
ODPOWIEDZ
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sezon 2011

Post »

igielka78 pisze:Wiesz co Jurku, gdybym nie widziała tego powojnika w zeszłym roku to też bym sobie dała rękę odciąć, że to nie on, ale w zeszłym roku wyglądał tak jak na twoim zdjęciu. Natomiast Warszawską Nike mam i kwiaty ma mniejsze od tego na zdjęciu. A tak w ogóle to już od tych powojników to mam kołomyje w głowie. :roll:
Może pomyliłaś lokalizację i tamten, zeszłoroczny prawdziwy Mrs. N. Thompson rośnie obok i jeszcze nie kwitnie? Masz może jakieś zdjęcie z zeszłego roku? Kolor pręcików ma być czerwony, a u Ciebie jest żółty i to się nie zmieni, nawet gdy kolor płatków przejdzie w fiolet.
Jeśli kupujesz powojniki od tego samego sprzedawcy, to niewykluczone, że i Twój najnowszy zakup - Warszawska Nike nią nie jest :wink: Bo za dużo masz pomyłek między deklarowaną odmianą a stanem faktycznym.
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jurku, dziękuję za pomoc. Poszukałam zdjęcia rzekomej Mrs.N.Thompson i znalazłam jedno, ale bardzo marne, bo później dopadł ją uwiąd. Niestety na tamtym też ma jasne pręciku, więc jak to zgodnie stwierdziliście z Firletką - na pewno nie jest to Mrs.N.Thompson. Czy jest to Warszawska Nike, nie wiem. Ta którą kupiłam teraz to nabytek z centrum ogrodniczego z przywieszką szkółki Pana Marczyńskiego, więc wydawałoby się, że powinna być zgodna. Pozwolisz, że wkleję zdjęcie do porównania?
Jeśli chodzi o źródło zakupu tych wcześniej pomylonych powojników to rzeczywiście było jedno i po takich identyfikacjach zakupów już u nich nie zrobię, bo niestety za dużo tych niespodzianek i ciężko w takiej sytuacji zaplanować jakąś kompozycję.
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Firletka pisze:Jeśli chodzi o Ramonę to jestem trochę zdziwiona...myślałam,że będzie bardziej niebieska, choć ten kolor też ma swój urok.
Ja mam młodą Ramonę, która, mam nadzieję, zakwitnie w tym sezonie i Wam ją pokażę :)
Pozdrawiam - BabajAGA
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

igielka78 pisze:Ta którą kupiłam teraz to nabytek z centrum ogrodniczego z przywieszką szkółki Pana Marczyńskiego, więc wydawałoby się, że powinna być zgodna. Pozwolisz, że wkleję zdjęcie do porównania?
Wklejaj, jasne, będzie się mozna pzyjrzeć z bliska.
Co do zgodności odmian z tym, co na plakietkach u p. Marczyńskiego - niestety, czasem są pomyłki.
Osobiście kupiłem Warszawską Nike opisaną jako Julka, a w zeszłym roku widziałem całą paletę kwitnących bodajże Nelly Moser z plakietkami Syrena.

A to Piilu kupiony jako - i tu zaskoczenie- Piilu :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

A ja śpieszę się pochwalić Tentel, dziś pokazała pierwsze kwiatki :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kasia126126
1000p
1000p
Od: 8 cze 2010, o 18:21

Post »

A tutaj pierwsze skromne kwiatki Warszawskiej Nike skąpane w deszczu.
Dodam tylko że to ubiegłoroczny zakup, który jako jedyny dobrze przezimował w donicy.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam.
Kasia
Mój mały zielony świat
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jurek pisze:
igielka78 pisze:Ta którą kupiłam teraz to nabytek z centrum ogrodniczego z przywieszką szkółki Pana Marczyńskiego, więc wydawałoby się, że powinna być zgodna. Pozwolisz, że wkleję zdjęcie do porównania?
Wklejaj, jasne, będzie się mozna pzyjrzeć z bliska.
Co do zgodności odmian z tym, co na plakietkach u p. Marczyńskiego - niestety, czasem są pomyłki.

Jurku, oto one. Dwa pierwsze zdjęcia to ten, który miał być Mrs.N.Thompson, a dwa kolejne to domniemana Warszawska Nike.

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

To czym się różnią na pierwszy rzut oka to wielkość kwiatów (pierwsze większe, drugie mniejsze). Być może to wynika z tego, że ten drugi rósł do tej pory w doniczce. No i jak widać odcień też się delikatnie różni, ale wiadomo - natężenie, kąt padania światła...

I bądź tu człowieku mądry z tymi powojnikami, a w szczególności ze sprzedawcami powojników. :roll: :roll: :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Firletka
500p
500p
Od: 16 mar 2009, o 16:19

Post »

Igiełko, żeby uniknąć pomyłki najlepiej kupować kwitnące egzemplarze. Tylko weź i wytrzymaj z zakupami do kwitnienia ! :D

Moja 'Mrs.N.Thompson' , kolejne kwiaty, lubię tę głębię koloru i aksamitny połysk...

Obrazek

Obrazek

'Princess Diana' na migdałku wyciąga się ku słońcu:

Obrazek

Obrazek

'Bluish Violet' z grupy integrifolia ( bylinowy) . Niestety lubi się rozłożyć na boki tworząc łysą w środku "gwiazdę", dlatego już niedługo będę musiała obwiązać go wokół palika. Tylko tak okiełznany wygląda w miarę schludnie i nie powoduje chaosu.

Obrazek

'Minister' w tym roku obsypał się pąkiem, ale chyba upał go zmógł, bo powywijał płatki. Niezmiennie zachwyca mnie połączeniem kolorów: błękitu i bladego różu.

Obrazek
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Firletko, tak jak powiedziałaś - weź i wytrzymaj! Jak człowiek tak się naogląda to już chciałby mieć. A zresztą jakbym chciała kupować kwitnące egzemplarze w okolicznych sklepach to niewiele bym kupiła. :(
Awatar użytkownika
Firletka
500p
500p
Od: 16 mar 2009, o 16:19

Post »

Faktycznie. Tylko ,gdy się ma wokół kilka dobrze zaopatrzonych sklepów łatwiej uniknąć pomyłek. Ale czasem te niespodzianki bywają przyjemne. Zobacz - Twoje powojniki są teraz ciekawym tematem naszych pogaduszek. :)
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Przejrzałam wątek i muszę Wam pokazać mojego Piilu ;:108

Obrazek

i jeszcze Daniel Deronda
Obrazek

Obrazek
stan65
100p
100p
Od: 30 maja 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pod wrażeniem, tak kolory, jak i wielkość kwiatów.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

U mnie pierwszy kwiat otworzył Kacper. Kwiat lekko zniekształcony, mam nadzieję, że następne będą większe :)
Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Niesamowita ta Princess Diana Firletki. Pierwsze wrażenie - zdjęcie się nie przekręciło w pion :;230 . Cudownie wygląda ;:180
Pamelka też niezłe sztuki wyhodowała... ;:108 ;:63 Jolu, na jakim stanowisku u Ciebie Daniel Deronda rośnie?
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50

Post »

Piękne macie powojniki ;:1
A moje dopiero zaczynaja kwitnąć. A JPII zaczyna coś schnąć. Może ma uwiąd?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powojniki”