U Przemka w ogrodzie cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Przemka w ogrodzie cz.II

Post »

;:185 błękitny sie nie pojawi, bo pamiętam, ze wysyłałam 2 rodzaje, niebieski i taki ciemniejszy, prawie fioletowy. Błękitnego jeszcze nie dzieliłam, ale mam taki zamiar, więc chętnie podzielę się z Tobą :D Chyba, ze masz od kogoś innego ...
Ten pachnący Karzeł to Ci się naprawdę udał! :D
x_Adasko

Post »

No patrz, Przemek żyje :;230 :D Aaa jaka radocha :;230 ;:138
A zdjęcia z ogrodu cudne. Ja na swoje kanny jeszcze troszkę muszę poczekać, a jestem strasznie ciekawy jak one zakwitną :wink: Róże i iryski - po prostu miodzio, o daliach już nie wspominając. W końcu nadrobiłeś trochę zaległości :wink: Ślimaki powybijane, teraz jeszcze tylko odpowiednio zabrać się za chwaściory i będzie miód malina z ogrodu :D
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Igor dzięki za podpowiedź :) to muszę zima ją miec na uwadze aby nie stracić roslinki. To teraz tylko czekac na niebieskie kwiatki.

Izo to fiolwtowe kwitna obficie, czekam na niebieskie bo widze juz jaśniejsze pąi a błekitne też pewnie piekne :)

Adam jestem jestem :wink: tylko ostatnio sił i czasu na pisanie już mi braknie. A panowie do remontu przyjeżdzają juz przed 7, więc staram się wstawać wczesniej i przez to ciągle niewyspany jestem.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Acer Compestre

Carnival
Obrazek

Obrazek

Postelense
Obrazek

Obrazek

Acer Negundo

Auratum
Obrazek

Obrazek

Flamingo
Obrazek

Obrazek

Acer Palmatum

Bloodgood
Obrazek
majowe mrozy bardzo go uszkodziły

Obrazek

Garnet
Obrazek

Obrazek

Acer Platanoides

Drummondii
Obrazek

Obrazek

Crimson Sentry
Royal Red ten powyżej kolor ma taki sam tylko różni się pokrojem bo jest kolumnowy tylko mój malutki jeszcze nie ma pokroju :wink:
Obrazek

Obrazek

Golden Globe
Obrazek

Obrazek

Princeton Gold
Obrazek

ten jest większy ale nie przypala się tak jak poprzedni
Obrazek

Acer Pseudoplatanus

Esk Sunset
Obrazek

Obrazek

Simon-Louis Freres
Obrazek

Obrazek

Prince Camille de Rohan
Obrazek

Obrazek

Byłem właśnie w parku w pobliskiej wiosce, to letni domek Zygmunta Krasińskiego, za gorąco na takie spacery 8-)

Obrazek

http://www.muzeumromantyzmu.pl/pl/zamek
OPINOGÓRA
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Przemku Simon-Louis Freres Ci się nie przepala? U mnie strasznie ;:108
Imponująca kolekcja :uszy
x_Adasko

Post »

Nareszcie kolekcja klonów i to nie byle jaka :D To wszystkie twoje kloniki czy jakieś pominąłeś :?: Tak czy tak jest imponująca...
Fakt, na spacery jest stanowczo za gorąco. Cały dzień leżę plackiem w salonie bo tutaj mam 20 stopni ;:138
Taka przerwa a teraz idziesz jak burza :D
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Łukasz klony wszystkie moje :D a jeszcze chcę więcej :wink: . A Opinogóra przez lata była zaniedbana a w ciiągu ostatnich lat trwają wielkie inwestycje powstał nowy wielki dwór, buduje się oranżeria, a za kilka miesięcy rusza budowa całego folwarku , ptaszarni itd, w planach jest tez zagospodarowanie i uporządkowanie tego wielkiego parku. Dla odmiany w mojej gminnej wsi ruszyła rekonstrukcja wczesnośredniowiecznego grodu.

Jolu klony u mnie się sprawdzają więc z chęcią je sadzę :D Simon rośnie w pełnym słońcu i wygląda jak na zdjęciu, przy takich wiosennych upałach jak teraz, podsychają troszkę krawędzie liści ale to tak jak na foto.

Adam ale burza szybko przechodzi i będzie cisza :;230 Jednego klona przeoczyłem :wink: ale mam zamiar jeszcze dosadzić kilka :D Tobie też przydałby się jakiś klonik, bez namysłu polecam Esk Sunset, mały i piękny ;:108 . To nie był najlepszy pomysł z tym parkiem w taką pogodę, teraz nawet siły nie mam aby do ogrodu wyjść.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Od niedawna zainteresowały mnie bzy w odmianach, wcześniej ich unikałem ze względu na gatunek bez czarny = uciążliwy chwast :twisted: , ale odmiany sa piękne i godne uwagi, to moje pierwsze tegoroczne bzy :)

Obrazek
Sambucus nigra "Madonna"

Obrazek
Sambucus nigra "Pulverulenta"

Obrazek
Sambucus racemosa "Goldenlocks"

Obrazek
Sambucus recemosa "Plumosa Aurea"

Obrazek
I trochę tak przy okazji Sumak octowiec "Tiger Eyes"

Izo oto iryski od Ciebie :D żółty, fioletowy, oraz niebieski a może błękitny już sam nie wiem czy mam jasny błękitny czy nieco ciemniejszy niebieski bo właśnie zakwitł i jakiś jasny jak na niebieski :roll:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CZAS NA RÓŻE :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chodząc po Twoim ogrodzie da się zauważyć dużą ilość klonów, ale nie spodziewałem się, że masz ich aż tyle :shock: Fajne te żółtolistne odmiany, a Twój Simon to rzeczywiście ewenement jeśli chodzi o przypalanie. Mialeś szcżęście z Camille de Rohan, bo chyba kupiłeś go po przymrozkach? U mnie trochę podmarzł, ale już wyrównał straty.
W kolekcję bzów nawet nie będę wnikał, bo zdecdowanie nie mam na nie już miejsca ;:223
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Łukaszu to dopiero początek :wink: mam ich dużo więcej :D tylko część zakwitnie z małym poślizgiem, bo zima im dała mocno w kośc :? ale wszystkie wykazują oznaki życia.

Paweł klonów nigdy dość :D zwłasza że wszystkie buki padają u mnie :? . Simon trzyma się dzielnie jest w pełnym słońcu ja juz bym tych ostatnich upałów w słońcu nie wytrzymał a on ma się dobrze :D zbliża się burza może wreszcie popada na tyle że zrobi się wilgotno.
A odnośnie bzów i miejsca to polecam szczególnie bez koralowy "Goldenlocks" to karłowa zwarta piękna odmiana, świetnie udaje klona palmowego :wink: a z majowych mrozów nic sobie nie robił :)
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
x_Adasko

Post »

I Ty mi mówisz, że burza szybko przechodzi?? Ja tu widzę dopiero jej początek :D Aleś Ty skromny jesteś :tan
Na moich różach widać jedynie pąki kwiatowe, ale kiedy zakwitną to ni wiem :) Teraz zaczyna się bezowa inspiracja... hmmm ciekawe c to będzie ;:138
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Łukasz czy mówiłem że mam mały ogród juz nie pamiętam, zawsze to możesz osobiście sprawdzić, chyba mówiłem że już mam dość ciasno :wink: ale jak widać kolejne rośliny przybywają i jakos się mieszczą :wink: po skończeniu remontu juz mam plan aby jesienią albo przed zimą powiększyć trochę ogród :D
Ja na te paskudy stosowałem ProAgro, było skuteczne :D

Adam ja tez właśnie widzę burzę za oknem co chwila błyska, jakiś ciężki kaliber, pewnie za chwilę wszystko mi zgaśnie, :roll: oby spokojnie to niech pada bo susza przeokropna. A bzy juz muszę dwa następne kupić :D , a róż kilkanaście nowych w tym roku przybyło to na nie trochę przyjdzie jeszcze poczekać.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Przemku, jakie piękne róże w kroplach deszczu ;:138 U Ciebie już pełnia kwitnienia... Muszę tu wpadać i być na bieżąco. Chciałam jeszcze zapytać o ten park w Opinogórze, czy rosną tam jakieś ciekawe rośliny, drzewa, krzewy warte zobaczenia? Myślę, żeby latem się tam wybrać.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Przemku, pierwszy niebieski może być albo tym zwykłym, albo tym ciemniejszym. To zalezy, czy aparat zmienił kolor. Ten drugi jest jakby lekko lila :roll: Może to ten zwykły niebieski, tylko z jakichś powodów lekko "spłowiały"? Nie wiem :?
Róże masz cudne! I przy jednej rozwija się jakiś wypasiony powojnik :shock:
A kolekcja klonów po prostu rzuca na kolana!
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Przemku, przepiękna kolekcja klonów :!: A teraz tworzy się nowa kolekcja - bzów. Ja też jestem pod wrażeniem ich i myślę, że zawitają i do mnie. Tym bardziej, że zaspokajam się powoli kalinami :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”