Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

Elu, Pawle, Tadeuszu posłucham Waszych rad i zostawie. Nie chodzi mi żeby pomidory były piękne tylko smaczne, krzaków mam sporo, więc ok. :wink:

Elu, to jest zdjęcie kozulkowej 35, ale pierwsze takie większe kwiaty wypuścił też jeden 133 i dwa 176. Nic to, niech sobie rosną, :P
pozdrawiam, Anita
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marianzet1 pisze:Tula 30stopni i więcej na powietrzu to dla pomidora nie gra roli bo jest przewiew,umnie 30 stopni w szklarni bez wentylatora kwiat pomidora nie zawiązuje owoców. Pomidory miałem Atol,Fontana,Atut. Teraz mam jeszcze pomidory z akcji wiosna,i nie będę ryzykował bez wentylatora.Pozdrawiam Marian :wit
MARIANIE, by kwiaty pomidorów się zapylały, potrzebny im jest ruch powietrza, który przeniesie pyłek ze znamiona do słupka ( lub odwrotnie, już nie pamiętam), działanie owadów, lub sztuczna działalność człowieka. Użycie przez Ciebie wentylatora daje efekty, gdyż powietrze wprawione w ruch powoduje przeniesienie pyłku.

Co do temperatury, to nigdy nie ma tak w tunelu, czy szklarni, by ciągle było ponad trzydzieści stopni ciepła, stąd narzekanie na zbyt wysoką temperaturę jest bezzasadne. Przy braku betoksonu, zostaje tylko potrząsanie pędów, celowe, czy przypadkowe, podczas prac, czy spaceru po tunelu. Wietrzenie, i tworzenie przewiewu jest również celowe, bo nie tylko powoduje ruch powietrza ale również silniejsze powiewy mogą właśnie zwiększać zapylenie kwiatów.
Awatar użytkownika
AniaAnia
50p
50p
Od: 14 mar 2011, o 22:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam!

A ja chyba będę miała takie staśmione kwiaty na niektórych krzakach Bawolich Serc.. :? Miałam je obrywać, ale czytając Wasze posty chyba jednak zostawię. :) Może akurat jakiś unikalny kształt mi się trafi, to się pochwalę :D

A co do temperatury to ja w moim tunelu (mały 2x3m foliowy) przez ostatnie upały miałam rano po 8ej 40 stopni. Przykrywam go więc starą zasłoną koloru szarego i po godzinie spada do 27 stopni! :tan
Pozdrawiam,
Ania
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

W tym roku nie mam problemów z zapylaniem pomidorów, prawie wszystkie ładnie wiążą , pewnie pogoda sprzyja. Bardziej należy uważać , aby temperatura nie zniszczyła kwiatów ,bo górne grona pojedyncze kwiaty mi lekko przypaliła.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

AniaAnia chyba za późno wstajesz :D :D
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
AniaAnia
50p
50p
Od: 14 mar 2011, o 22:36

Post »

weteran pisze:AniaAnia chyba za późno wstajesz :D :D
To mój mąż miał w tym tygodniu taką zmianę w pracy, że dopiero po 8ej otwierał tunel ;) W następnym już będzie lepiej, bo po 6ej będzie otwarty :D
Albo będę już po prostu zostawiać otwarty tunel dzień i noc.. Niektórzy z Was już tak robią, prawda?
Pozdrawiam,
Ania
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

jasne , jak zwykle mąż winien :D :;230 i to ma być równouprawnienie :P
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
SteniaN
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 kwie 2011, o 18:38

Post »

weteran pisze:jasne , jak zwykle mąż winien :D :;230 i to ma być równouprawnienie :P
Ja mam tunel 3x7 .przód i tył tunelu mają ramy z siatką.Rośnie w nim 40 pomidorków /przeważnie malinowe/Ciągle jest dojście powietrza w dzień i noc.Na górnej części tunelu od strony południowej umocowałam włókninę aby zmniejszyć temperaturę. Polecam.Pozdrawiam Stenia
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

u siebie na noc mimo wszystko zamykam , wbrew pozorom te noce jeszcze nie są takie ciepłe
Rano koło 7 albo wcześniej już otwieram
weteran pisze:Na górnej części tunelu od strony południowej umocowałam włókninę aby zmniejszyć temperaturę.
no proszę jaka pracowita dziewczyna :D
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

PAWLE, z własnego doświadczenia wiem że tak robiąc, więcej szkodzisz roślinom nim im pomagasz. Przepływ powietrza, a z tym związane suche liście pomidorów są dużo ważniejsze dla zdrowia i kondycji pomidorów niż chwilowe obniżenie im nad ranem temperatury.
feniks83
100p
100p
Od: 22 lut 2011, o 23:39

Post »

A ja mam pytanie o gnojówkę z pokrzyw czy ona musi stać aż 3 tygodnie ?moja stoi jakieś półtora tygodnia jest już spieniona i strasznie śmierdzi
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Jak sie przestanie pienic bedzie dobra :uszy
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

tadeusz48 oczywiście masz racje ale noce są jeszcze chłodne. Temperatura u mnie spada do 10 stopni , a to trochę mało , więc trzeba łapać ciepło wieczorem :) jak sam wiesz na coś się trzeba zdecydować :)

po za tym jak ja otwieram miedzy 6-7 wiec szybko schną , zostawiając otarty i tak kropelki wiszą nad ranem , różnica taka, że jak się wstanie , to połowa już wyschnie :D
SteniaN
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 kwie 2011, o 18:38

Post »

Ja mam działkę 25 min. drogi i jak przychodziłam folię otworzyć to była o na cała zaparowana. teraz jak założyłam ramy z drobną siatką jest dobry przepływ powietrza i nie muszę biegiem iść na działkę .Stenia l
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

elik_49 pisze:Anito a na jakim gatunku masz takiego kwiatka, kilka dni temu Rusałka miała podobny problem, o ile dobrze pamiętam był to z akcji 131 na przeciery i okazało się że on ma takie duże kwiaty.

Też zdarzały mi się kiedyś takie kwiaty szczególnie na malinowych, ja czasami lubię zjeść takiego niekształtnego pomidora, więc od chwili kiedy dowiedziałam się, że powinno się je usuwać czasami zostawiam kilka. One nie tyle obniżają plon z danego krzaka co opóźniają dojrzewanie innych owoców.
Nitka..
Wrócę trochę do tematu..
Więc okazało się że na 1 131 -na przeciery kwiaty były duże..
A na 2 całe grono jest staśmionych..
usunęłam jeden (nie chodziło mi o nierówne owoce-ja tam dziwolągi lubię ;:224 a raczej o to aby je szybko mieć a skoro staśmione trochę opóźniają plon.. :twisted: ) ale kolejne też idą staśmione..więc niech sobie rosną..przecież całego grona nie oberwę ;:224

Ekopom
Jak wyglądają te spalone kwiaty??
Bo ja u siebie właśnie zauważyłam że mi kwiaty usychają..
W domu na oknie maskotka ma takie uschnięte-aż się zastanawiałam czemu -przecież ich nie uszkodziłam i 1 w tunelu na samym wierzchołku..
Dobrze że podpowiedziałeś mi że to możliwe od słońca bo już się bałam czy się coś nie przyplątało..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”