Ogródek Doroty - dodad cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Doroty - dodad cz.3

Post »

Witaj Dorotko. Pozwolisz, że wetnę się w dyskusję na temat koloru pomarańczowego. Ja jako początkująca wcale nie go nie lubię. I jak już ci wspominałam, zestaw pomarańczowego z różowym wywołuje u mnie zgrzytanie zębów. Natomiast różowości, szczególnie blade różowości i biel to czysta przyjemnosć dla oczu. Ta twoja ostatnia róża to istne cudo.
Wrócę jeszcze do siania na parapetach. U mnie co prawda wszystkie są stale zajęte przez storczyki i fiołki afrykańskie, ale już zaczynam sobie planować, że po Nowym Roku robię sadzonki pelargonii, zwłaszcza że mam właśnie różowe i białe. No cóż, wiadomo, nam ogrodniczkom jednak świeżbią rączki i bez roslinek nie da się żyć.
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24

Post »

Gratuluję rocznicy! Jak ten czas szybko leci, ale wątki twoje jeszcze szybciej! :wit
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja lubię od zawsze wszystkie kolory w ogrodzie, ale nie wymieszane, każdy w swoim kątku :;230
Ten blady róż liźniety pomarańczem jest po prostu cudem natury ;:138
:wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Ha - na forum rocznica, ale chciałabym mieć taki ogródek po roku na forum! Niektórzy tu przyszli z takim dorobkiem, że :shock:

Pigwówka fajna rzecz, rekompensuje trudy i mozoły przy krojeniu pigwy ;-) A ja w tym roku nastawiłam imbirówkę :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

WITAJ DOROTKO
Ja też lubię wszystkie kolory, tylko odpowiednio posadzone. Na przykład nie wyobrażam sobie
nie mieć azalii w kolorze pomarańczowym.
Róża piękna oczy same sie go niej śmieją.
x-d-a

Post »

Dorotko, ja tradycyjnie co roku robię naleweczkę z własnych wiśni, z dodatkiem świeżej mięty. Pycha ;:137 Nigdy nie piłam takiej z pigwy, ale chyba też jest dobra?
Co do kolorów, to u mnie jest tak: ukochany kolor kwiatów to biały, a wszystkie pozostałe - lubię ;:224 Właściwie nie ma takiego koloru, który by mi się nie podobał...Pomarańczowe róże? Czemu nie, chociaż bardziej chwytają mnie za serce te w odcieniu herbacianym...
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniko, nie przepadam generalnie za alkoholem, ale kieliszeczek dobrej naleweczki to jest to :)
Wando, pomarańczowy z różowym to na pewno nie jest mój ulubiony zestaw kolorystyczny, ale niestety udało mi sie go popełnić przy tulipanach i chyba nic na to nie poradzę. Natomiast staram się teraz unikać ostrych zestawień. Ta róża niestety nn :( Może w przyszłym roku uda się komuś ją zidentyfikować.
Nie wiem czy skuszę się na jakieś sianie na parapetach. mam nadzieje, że nie :wink:
Ewo, to dzięki waszym odwiedzinom ;:196
Wiesiu, ty jesteś mistrzynią kompozycji kolorystycznych na małym obszarze ;:180
Aga, mój ogród częściowo zastany, a poza tym najważniejsze - drzewa a to bardzo dużo.
Pigwówka byłam częstowana, więc robota nie moja :wink: Imbirówka na pewno pyszna tylko ponoć długo musi stać.
Krysiu, azalie pomarańczowe są cudowne i też nie wyobrażam sobie bez nich ogrodu. A sama natura tworzy zaskakujące zestawienia kolorystyczne. Taka na przykład Juanita
Obrazek
Dalu, a ja niestety w tym roku po raz pierwszy nie mam wiśniówki :( Mówisz, żeby dodać mięty? Trzeba spróbować. Pigwówka pierwsza klasa, lekko kwaskowata, mniam. Ale ja i tak najbardziej lubię taką z wędzonych śliwek. Pycha ;:224
Ja też uważam, że biel jest w ogrodzie najważniejsza. Wszystkie kolory w połączeniu z nią zyskują. A w cieniu białe kwiaty wyglądają najpiękniej ;:108 Pomarańczowe róże mogą być, ale ciężko je skomponować. Ta zaraza Rumba tylko jakoś szczególnie mnie wnerwia. Bo już taki Westerland czy Monica, chociaż pomarańczowe są całkiem do przyjęcia. U mnie wszystkie ostre kolorystycznie róże zostały posadzone w otoczeniu iglaków i paproci. mam nadzieje, że to się sprawdzi.
Obrazek

Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

Doroto ale ten czas leci aż popatrzyłam kiedy ja wskoczyłam w to towarzystwo .dobrze się tu czujemy jak to wśród swoich . po spotkaniach inaczej się traktuje to forum- to jak poczta .ja na wiosnę wkraczam z nowym motto do ogrodu -minimalizm i konsekwencja .ograniczam gatunki a zwiększam ilość skupisk
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Łaaa, Alino, gratuluję.... oby ci się udało być konsekwentną.
Ja sobie obiecuję nie rozgrzebywać kilku miejsc na raz. mam nadzieję, że mi się uda :wink:
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

noooo to życzę ci tego jako pierwsza na nowy rok.
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Witaj Dorotko
to już rok na forum, gratuluję.
Bardzo podoba mi się Twoje noworoczne postanowienie
"Ja sobie obiecuję nie rozgrzebywać kilku miejsc na raz"
chyba to też będzie i moje postanowienie. :)
Z kolorami w ogrodzie to bardzo trudna sprawa.
Ja wiecznie przesadzam i wiecznie jestem niezadowolona
;:196 Elżbieta
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Rety... jak tu ograniczyć gatunki, skoro tyle cudowności czyha na ogrodnika...
Ja jestem na etapie redukowania rozmiaru skupisk :;230 I w ten sposób bez przerwy i w każdym ogrodzie coś się dzieje :;230
Juanita u Ciebie ładniejsza niż na metkach... cudna. Tak... ognistych azalii mi się chce... słońca... Wyszperaj jeszcze troszkę Dorotko ;:180
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

aleb-azi pisze:Rety... jak tu ograniczyć gatunki, skoro tyle cudowności czyha na ogrodnika...
Ja jestem na etapie redukowania rozmiaru skupisk :;230
W nawiązaniu do wypowiedzi u mnie z pewnością nastąpi redukcja ..... skupisk trawy :;230
Kolejne rabatki chyba będą, ale niestety nie będzie to sprzyjało redukcji gatunków w ogrodzie :;230
Wiosno, gdzież Ty ;:14

Dorotko życzę spełnienia postanowien noworocznych :uszy
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

dodad pisze:U mnie wszystkie ostre kolorystycznie róże zostały posadzone w otoczeniu iglaków i paproci. mam nadzieje, że to się sprawdzi.
Podoba mi się to zestawienie ;:108
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Podziwiam potrafiacych się ograniczyć,choć moze maja już niezliczona masę cudownych roślin ....to rozumiem ;:108
U mnie cały czas plany i dłuuuuga lista host ,zurawek , traw ,róz ,bodziszków , drzew i krzewów....itd ;:223
Jak tego dopełnie przysięgam ,będe sie ograniczać :;230
pozdrawiam Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”