Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Balkon Lokiego

Post »

Pięknie, pieknie ;:138
Zachwyciła mnie ta fotka z chabrami ;:167

A z mojej biało - niebieskiej mieszanki zawilców zakwitł JEDEN biały i reszta na niebiesko daje czadu :lol:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I Ty mówisz, ze twój balkon jest nic nie wart przy moim. ;:124
Wybij sobie z głowy takie stwierdzenia.
Toż widok chabrowej łączki jest wart kilku moich balkonów.
Niezapomniany widok działający na wyobrażnię i przywołujący wspomnienia - boski. ;:111
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Cudny zawilec! Też takie sadziłam wiosną w swoim ogrodzie ale na razie mam tylko liściory i nie zapowiada się na nic więcej... A tak mi brakuje ładnych, niebieskich akcentów.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ AgaNet ? Dzięki. A co do mieszanek ? bywa. Pisałem już wielokrotnie, jaką to piękną mieszankę irysów miałem. Na trzydzieści cebulek połowa była niebieska, a połowa granatowa. Plus trzy żółte niedoróbki, które utknęły w pąku i nigdy się nie rozwinęły. A miały być też i białe i jakieś takie fioletowe na górze a brązowawe na dole i nie wiem co tam jeszcze. Natomiast na mieszankę zawilców na razie nie narzekam ? właśnie rośnie trzeci pączek z trzeciej bulwy i ? na ile można to ocenić w tym stadium ? chyba będzie czerwony.

@ Kogra ? Dzięki. :-D

@ Bystrzanka ? Może jeszcze zakwitnie, spokojnie. U mnie na przykład trzecia bulwa dopiero teraz wypuściła pąk kwiatowy, a dwie następne ciągle jeszcze tylko liście mają. Aczkolwiek nadal liczę, że też zakwitną.

No ? a jako bonus jeszcze jedna fotka niebieskiego zawilca, który jak widzę również się spodobał, plus wielki przegląd nemezji, które zakwitły mi wczoraj. Cudne są. :-D

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Skoro jeszcze nie wszystkie zawilce kwitną w ciepłych krajach to nie tracę nadziei na kwiaty u siebie. Czuję się pocieszona :wink:
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

No powiem, tak wyglądałam ;:111 jak zobaczyłam Twoje chabry .Niesamowity widok ,zobaczyć na własne oczy no,no .Reszta też imponująca ale chabry :shock: no chyba na razie nic ich nie przebije ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Bystrzanka ? nie trać nadziei, nie trać, jeszcze Ci się odwdzięczą zawilce.

@ Katarzynka ? a dziękuję. Naprawdę sympatyczne są te chabry. I cudownie zapełniają miejsce po roślinach cebulowych... Do tego np. konwaliom zapewniają cień, przez co te mogą sobie rosnąć w warunkach niemalże naturalnych... Same zalety.

Pozdrawiam!
LOKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Loki, takie kolorki nemezji to bardzo mi się podobają. Są piekniejsze niż te co widziałam w sprzedaży.
Serdeczne pozdrówka :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nemezje to piękne kwiatki.
Kiedyś miałam ich w ogrodzie mnóstwo.
Ale do czasu, do kiedy nie było ślimaków.
Jak się pojawiły to już nemezje nawet nie miały szansy z ziemi wyjrzeć, wszystko było pożarte zanim osiągnęło 5 cm wzrostu. :evil:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Abeille ? Mnie się też podobają. No i sama nemezja jakoś podrosła i się wzmocniła ? i teraz nie wygląda już tak rachitycznie jak chociażby tydzień temu... Prawdziwą gęstwinę kwiatów mam teraz w tej skrzyneczce. A bonusowo poniżej będzie kilka jej fotek. Szkoda tylko, że jak na razie nie ma niebieskich kwiatów ? na opakowaniu z nasionami były ? ale i tak nie narzekam. Naprawdę cudna jest.

Pamiętasz, jak zazdrościłem Ci kroplika, który już u Ciebie kwitł? Teraz już nie muszę ? właśnie zakwitł pierwszy z moich (fotka również poniżej). :heja

@ Kogra ? Z tego co tu czytam na forum, to widzę, iż ślimaki to prawdziwa plaga w ogrodzie... Szczęśliwie akurat z nimi nie muszę walczyć na jedenastym piętrze. Bo i tak już wystarczą mi mszyce i przędziorki (w pierwszym roku były także gąsienice, ale teraz, ze względu na regularne opryski, nie mają szans tak podrosnąć, żebym w ogóle był w stanie je dostrzec). A propos przędziorków ? wreszcie pojąłem, czemu Francuzi nazywają je ?czerwonymi pająkami? (?araignées rouges?). Gatunek w takim właśnie kolorze zaczął mi kolonizować lewkonię. :twisted: Długo nie pożyją ? jutro czas na opryskanie wszystkiego bifentryną.
;:5
A poniżej trochę fotek. Oprócz zapowiedzianych już powyżej kroplika i nemezji, dorzucam także fotkę wnętrza kwiatu niebieskiego zawilca wieńcowego oraz kolejnego karłowatego wilca. Z tych wilców może jednak coś w końcu będzie ? powoli i nieśmiało zaczynają się piąć.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam serdecznie!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No to czas na kolejną porcję fotek z mojego balkonu. W rolach głównych występują: łubin letni (Lupinus hartwegii), lewkonia letnia (Matthiola incana), kroplik tygrysi (Mimulus tigrinus), fasola wielkokwiatowa (Phaseolus coccineus), chaber bławatek (Centaurea cyanus) oraz nasturcja większa (Tropaeolum majus).

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Piękne kropliczki i nasturcje:) Super:) Fajnie że wilce Ci ruszyły, ja gdy rok temu ja wcześnie wysiałem to też były kurduple.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Loki, cudne kropliczki, i do tego z siewu ;:138 ale najbardziej Ci zazdroszczę lewkoni letniej. Kilka lat temu wysiałam
jej mnóstwo bo bardzo lubię jej gożdzikowy zapach, ale wchystkie tak strasznie chorowały na mączlika że musiałam je wyrzucić,
podobnie jak lwie paszcze i w tym roku cynie. Niestety to nie dla mnie.
Pozdrówka :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kropliki mnie zawsze wzruszają, że względu na swój "pyszczek", niewątpliwie są słodkie.
Lewkonie uwielbiam za jej zapach i długie kwitnienie.
Nasturcje mi się kojarzą z kaparami, które kiedyś z nich robiłam.
A nie masz problemu z mszycami na nich ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ MMGG ? Powiedz mi lepiej, czy i Tobie te wilce w końcu jakoś sensownie urosły, czy może nie? No bo u mnie niby ruszyły ? pną się głównie po... liściach nasturcji :;230 ? ale nie wiem, na ile urosną.

@ Abeille ? Ano cudowne są kropliki. Szkoda tylko, że pojedynczy kwiat trwa zaledwie dwa dni. ;-) No ale przecież mam i takie rośliny, których kwiat trwa niecały dzień ? jak wilce ? i nie marudzę. Więc i do tego się przyzwyczaję. :-P

Co do lewkonii ? też fajne są. Jeśli chodzi o mączniaka ? specjalistą od chorób grzybowych nie jestem, wiem, że nazwą tą określa się wiele różnych grzybów, natomiast jeśli to mączniak z rodzaju Podosphaera to polecam fenbukonazol ? preparaty z tym środkiem można kupić np. w Truffaut. W zeszłym roku zaatakowało mi toto łubin i petunie. Opryskałem ? dla petunii było już za późno, ale łubin się udało uratować (oczywiście porażone liście odpadły, ale nowe, które wyrosły, były już wolne od grzyba).

@ Kogra ? Wszystkie kwiatuszki są cudowne. ;-) Co do mszyc ? nawet niespecjalnie mi nasturcje atakują. Znaczy były jakieś pojedyncze aż do wczoraj (kiedy to zastosowałem opryski), ale o wiele gorsza, wręcz dramatyczna sytuacja jest na zawilcach ? krótych pąki kwiatowe są dosłownie oblepione mszycami. I to mimo tego, że dwa tygodnie temu opryskiwałem (bo sytuacja była identyczna). Jedne mszyce wytępiłem, to następne przylazły... Mam nadzieję, że wczorajsze opryski pomogą, bo niestety kilka godzin po nich przyszła burza ? i to taka, jakiej jeszcze nigdy w życiu nie widziałem. Niebo wyglądało, jakby kto dyskotekowy stroboskop włączył. Po kilka piorunów na sekundę.

A poniżej jeszcze kilka fotek. Lewkonia, łubin, nemezja i kroplik.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”