...tu będzie moje niebo...cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: ...tu będzie moje niebo...cz.5

Post »

Jadziu, nasionka heliotropów miałam swoje, zebrane ze swoich kwiatków.
Jednak nie do końca byłam przekonana czy w tych zebranych suszkach w ogóle były jakieś nasionka bo to straszna drobnica.
Jak dmuchnęłam w te plewki to mi na ręku nic nie zostało więc wszystko pokruszyłam i wysiałam do pojemniczka.
Na wszelki wypadek kupiłam jeszcze paczuszkę w sklepie i też wysiałam :wink:
Zobaczymy co z tego będzie....
Elsi już odpowiedziała na Twoje pytanie, kwiatek na zdjęciu to epimedium :)

Agnieszko, to nie depresja a raczej stan nieważkości :;230
Jak zrobiło się przez kilka dni ciepło to strasznie się nakręciłam, dostałam takiego powera, że nie mogłam sobie miejsca znaleźć :lol: ...a potem znowu przyszła zima i mi adrenalinkę zmroziła :P
A swoją drogą takie wzloty i upadki nastrojów to reakcja organizmu na zbliżające się przesilenie wiosenne albo ja po prostu zaczynam świrować ;:224

Elu, eimedium polecam z całego serca!!!
U mnie to jeszcze maluszek, sadzony wiosną tamtego roku ale widziałam w arboretum spore połacie nim porośnięte i wyglądało to cudnie. Zresztą nie tylko kwiatki są tu ozdobą .... przebarwiające się liście są niesamowite 8-) .
Niestety nie mogę znaleźć zdjęcia samych listków....
Epimedium kwitło u mnie około 2 tygodni, co do rozrastania....właściwie od posadzenia do końca sezonu prawie wcale się nie rozrosło, nad czym bardzo ubolewam.Mam nadzieję ,że po prostu roślinka musiała się zaaklimatyzować i w tym roku zarośnie trochę więcej rabatki.
Co do lilii, to obserwuję odmiany Jameson, Nymph, Shocking, El Condor i Trimphatora . Tego ostatniego już mam ale tak mi się podoba, że muszę dokupić jeszcze kilka sztuk dla większego efektu...hihihhi....
Z kilku odmian po przemyśleniu zrezygnowałam bo nie chcę znowu nakupić całej masy cebulek a potem upychać wszystkiego na siłę. Ale jestem z siebie dumna za takie podejście do sprawy :roll: :;230

Aniu ;:196 , niech już przychodzi ta wiosna bo mi fotek zaczyna brakować :lol:

Aga, Wy jesteście moim lekarstwem na wszelkie zawieszki :uszy
Ja też myślę ,że pierwsze wiosenne wiaterki przewietrzą nam główki i wszystkie pomysły staną się bardzej klarowne...hihihhi....
Nawet przypomniałao mi się ostatnio ,że mam zadołowane doniczki z iglakami :shock:....kupiłam je trochę dlatego ,że mi się spodobały a trochę z myślą o nowej rabacie. Czyli wiosną mam z czym wystartować!!!

Obrazek
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu widziałam łódzkie ulice zaśnieżone, u nas śniegu prawie nic ale mrozik chyba był a już miałam ochote niektórym roślinkom zdjąć płaszczyki.

;:196
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Basiu, zima stanowczo za długo trwa.!!! Mnie też pogoda poderwała na nogi, pojechaliśmy na działkę a tam tak zasypane rośliny, że niektórych wcale nie widać! A teraz znowu wróciła zima, nasypało śniegu i jeszcze się rozchorowałam. M się śmieje, że nie ma działki to choruję.Przeziębienie mnie dopadło po tych roztopach! Uf muszę jakoś to wytrzymać! :(
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam słonecznie ;:3
Wreszcie się doczekałam...słonko się pokazało...
Śnieg zaczął się topić, jakoś radośniej od razu się zrobiło...i nawet jeden heliotropek mi wykiełkował ;:138

Aniu, ja się cieszę ,że nam śniegu dosypało bo podobno jeszcze mrozy idą a u mnie róże nieokopczykowane.
Ogólnie zima była łagodna więc mam nadzieję ,że nie będzie źle.

Grażynko, jak miło że jesteś :D
Ja na działkę na razie się nie wybieram bo wiem ,że tam jest ze trzy razy tyle śniegu co w mieście.
Chociaż korci mnie strasznie bo w Forumowych ogródkach już pokazują się ciemierniki i noski cebulowych.
No ale jak wszystko jest pod śniegiem to i tak nic nie zobaczę...trzeba czekać....buuuuuuuu
Grażynko, zdrówka Ci w takim razie życzę bo teraz to już mimo wszystko bliżej niż dalej do ciepełka i pierwszych prac ogródkowych :uszy

Obrazek

oooo....i znalazłam zdjęcie moich fiołków, które nie pachną :P

Obrazek
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Basiu, :wit
do wiosny już bliżej niż dalej, tylko wypatrywać pierwszych kiełków przebiśniegów ;:65

Bardzo się cieszę, że dojrzewasz do decyzji posadzenia głogu ;:63
Jest ich tak niewiele a przecież wyjątkowe i niepowtarzalne! ;:136

Śliczne epimedium! Straszyli, że jest wymagające i musi mieć kwaśna glebę.
Czy robiłas dla niego specjalne stanowisko?
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu :wit
piekne wiosenne fotki ;:65 wiem że z dnia na dzień bliżej do wiosny, ale teraz to jakos tak wyjątkowo mi się dłuży.... ;:65
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Basiu, witaj w Nowym Roku ;:196
Chyba wszyscy czekamy już na wiosnę :lol: Zdjęcia piękne!!
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Basiu, dziękuję! :D Wczoraj byłam do kontroli i dalej antybiotyk! :( Przymusowe siedzenie w domu! :( Pokazuj swoje cudeńka, naładuję akumulatory i optymistyczne spojrzę na jutro! Miłego dnia Ci życzę. ;:3
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Tak sobie poczytałam, poczytałam i... namówiłyście mnie :;230 ... na głóg Pauls Scarlet - ja tez go chcę... ;:108 więc będziemy Basiu obie polowały :)
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Witaj Cynthio :wit

Jak ja dawno z Tobą nie pisałem , chyba ostatnio na sylwestrze 2009/2010 u Geni na forum :lol: .
Widzę u Ciebie już bardzo ładnie , szczególnie podobają mi się najbardziej różyczki ;:167 i pomyśleć że w tym roku będzie jeszcze piękniej bo już wszystko podrośnie ;:224 . Róż i iglaczków jeszcze dozbiersz , że ci miejsca braknie , tak że nie ma się co martwić :wink: .

Pozdrawiam serdecznie :wit
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

To będziemy trzy na to polowanie, bo ja też bardzo go chcę i czarny bez też ;:138 Basiu to teraz mamy Ewę do pomocy ,czyli na pewno będzie :heja Śliczna wiosna u Ciebie :heja
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Romciu ja też będę polować mam go w kajeciku a ja nie dostaniemy to wiemy gdzie rośnie ;:196
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Romualda Witczak pisze:To będziemy trzy na to polowanie, bo ja też bardzo go chcę i czarny bez też ;:138 Basiu to teraz mamy Ewę do pomocy ,czyli na pewno będzie :heja Śliczna wiosna u Ciebie :heja
No juz pierwsze wieści mam... ten głóg jest u Tracza - ale z jesiennych dostaw został wyprzedany - na wiosnę będzie nowa dostawa - przewidywana cena ok 120-150 zł (czyli to będą już większe drzewka, bo przedział cenowy na ten głóg jest od 45-500 zł). Dlamnie to troche drogo, więc będę sie rozglądała za tańszym.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

W naszej okolicy, na targach, można kupić taki mniejszy (kwitnący - szczepiony na wys. około 1,50 m) głóg za około 25-30 zł.
Może trzeba popatrzeć i Was w takich miejscach? W renomowanych szkółkach rośliny może i wypasione, ale i cena nie mała :wink: .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie wszystkich przemiłych gości :wit

Czekamy na tą wiosnę jak na zbawienie a ta koszmarna zima coraz bardzej się panoszy...brrrrrr....
Zamówiłam już lilie w liczbie sztuk 17-tu, zebrałam spory zapas kubeczków po jogurtach, do późnejszego pikowania parapetowców....i czekam....no bo co robić o tej porze roku?????
Ogólnie u mnie straszna ogrodowa nuda......

Ewuniu, epimedium posadziłam na rabacie , gdzie wrzuciłam dość grubą warstwę ziemi kompostowej wymieszanej z na pół przekompostowanymi liśćmi. Ziemia tam jest sama w sobie dość kwaśna z powodu sypiących się ze świerka igieł.
Nic więcej nie robiłam. Jestem bardzo ciekawa jak będzie się w tym roku srawować bo to jego perwsze zimowanie u mnie.
Nie wiedziałam ,że to roślinka z tych "wymagających" :shock: ...hhmmmmm.....nie za bardzo lubię takie kapryśnice :P ....

Agata, im bliżej celu, tym bardziej rozciąga się czasoprzestrzeń :lol:
Ja jeszcze biorę na wstrzymanie bo znająć życie luty nas nie rozpieści temperaturami....a nawet jeśli, to wolę się miło rozczarować :wink:

Moniu , jak miło że już jesteś :wit

Grażynko, mam nadzieję ,że od czasu kiedy napisałaś u mnie posta już lepiej się czujesz. Jak już się całkiem wychorujesz, to uważaj na siebie bo po takiej dawce antybiotyku organizm jest bardzo osłabiony. Życzę Ci w takim razie duuuużo słonka na poprawę humoru i zdrówka ;:196

Ewuniu, Romciu, Elu....dziewczyny kochane ;:4 ....dzięki za wszelkie informacje i namiary na głóg ;:138
Sezon się jeszcze nie zaczął więc myślę ,że za jakiś czas będzie spory wybór drzewk w szkółkach i w necie.
Głóg wys. ok 1.50 można dostać na All za 25 PLN...tylko dochodzą koszta wysyłki. Muszę jeszcze sprawdzić ofertę szkółki , która jest niedaleko mne, mają swoją stronę w necie , wystawiają roślinki na targach pod Halą i całkiem sporą ofertę bylin, drzewek i krzewów. No i jeszcze giełda pod Halą.... Myślę ,że nie ma się co spieszyć, tylko na spokojnie poczekać na rozwój wypadków...hihihihhi.... A swoją drogą to ten głóg mnie strasznie omotał, jak myślę o działce, to widzę go jak rośnie na swoim miejscu....taki duży, obsypany tymi różyczkami i z małą rabatką dookoła niego 8-)

Aniu, ja co prawda ma dwie lewe ręce do ukorzeniania patyczków ale jak na wiosnę będę cieła swój bez to te badylki powsadzam do doniczek :uszy . Z hortensjami bukietowymi poszło mi całkiem nieźle więc i z tym gagatkiem powinno się udać :wink:

Artur, jak miło Cię widzieć :wit
Tak sobie właśnie pomyślałam ,że forum zmieniło mnie niesamowicie.... Iglaków nigdy nie lubiłam , omijałam je jak zrazę a wtamty roku coś we mnie się zaczęło przełamywać. Pomalutku, pomalutku i w ciągu jednego sezonu posadziłam ich koło 11 :shock: (różnych). Z różami było podobnie...z tą różnicą ,że one mi się strasznie podobały ale wydawały mi się zbyt trudne w uprawie, zbyt kapryśne i chorowite... Jak na razie różana rzeczywistość okazała się nie aż taka straszna :uszy

Lecę kochani pobuszować troszkę po Waszych ogródkach bo mam tygodniowe zaległości....
Miłego wieczoru :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”