Ogródek KaRo cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogródek KaRo cz.6

Post »

Krysiu, :wit
ładny start różany! ;:138 żólte moje ulubione!
teraz pójdą, jak burza :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A więc nadszedł " czas róż..." U mnie tez zaczęły już kwitnąć :)
Przepiękny jest Twój CLEMATIS ""Omoshiro" i biały ŻARNOWIEC - taki subtelny !
Krysiu, melduję ,że roślinki się przyjęły , a truskawka kwitnie :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Nic nie piszę, bo nic się nie dzieje szczególnego...poza tym,że upał daje mi się we znaki a
aparat pojechał na weekend do Wa-wy i nie mam czym zrobić dobrego zdjęcia...
Dziś spędziłam kilka godzin w rozgrzanym mieście.. .okropność.
Potem padłam - więc noc jest najlepszą porą na obowiązki domowe i na forum. :P

Ewo Tak się jakoś złożyło,że jako pierwsze rozkwitły u mnie róże żółte i żółtopodobne :;230
Pozostałym jest jeszcze daleko do kwitnienia.
Piękna pogody sprzyja rozwojowi pąków ale moje krzewy faktycznie ucierpiały minionej zimy,
mają mnóstwo pąków ale do ich rozkwitu potrzeba jeszcze trochę czasu...
Przeglądając Wasze wątki mam niesamowitego kaca bo nie rozumiem czemu u mnie
zima gościła tak długo i spowodowała,że jest tak kiepsko z tymi różami.

Tak wygląda Chippendale
Obrazek

Lisko seria "Black.." ma się na szczęście dobrze ,nic na szczęście nie wypadło po zimie ,pąki ma zaledwie Black Magic ale
i tak pierwsza rozkwitnie Barcarolla,pączek nabrzmiewa powolutku ale zauważalnie.
Czy zamierzasz sprowadzić ponownie 'Lavaglut' ,to piękna odmiana eh...polubiłam czerwień w ogrodzie :roll:
Oczywiście jest mi zawsze bardzo miło jeśli u mnie bywasz :heja

Gosiu to fajnie,że mieszkacie tak blisko siebie z Isią i odwiedzacie się w ogrodach
Takim sposobem można mieć w zasięgu ręki olbrzymią kolekcję róż do podziwiania :lol:

Aniu uważałam to za niesprawiedliwość ,że jednym kwitną już róże a inni nie mogą się doczekać choćby jednego kwiatu ,
doszłam jednak do wniosku ,że to wyłącznie moja wina...
powinnam mieć co najmniej ze 100 sztuk krzewów wtedy nie zauważyłabym żadnego opóźnienia ... :;230
Trzeba pomyśleć nad taką koncepcją

Smoczynko nie mam gdzie palić trawy w normalnych warunkach a teraz ,podczas tych upałów i duchoty
nie mogę nawet myśleć o tym.
Powinnam może kupić nawóz z przewagą fosforu?

Markus Jeśli musisz nabyć to polecam efektowną,zdrową ,silną ... 'Flora Danica'
New Dawn mogą rosnąc moim zdaniem obok siebie w małej ale przyzwoitej odległości ,nie będzie im za ciasno .
Czemu kupiłeś aż dwie ND? Okazja czy sympatia do niej kierowała Tobą?
Ja już jej nie mam ,nie odbiła po zimie i fakt ten przyjęłam .... z ulgą :uszy
Żal byłoby mi ją wyrzucić ale nie lubiłam jej u siebie ...to straszny śmieciuch choć ulistnienie i kwiaty ma bardzo ładne .
Przesadziłam w mniej reprezentacyjne miejsce ale ona sie obraziła i po zimie padła,no to ok ... nie mamy problemu :;230

Krzyś z przyjemnością będę Cię gościć,umówimy się mam nadzieję niebawem :wink: :D
W następnym tygodniu mój świat stanie na głowie ;:162 ale lato jeszcze nawet się nie zaczęło ,sądzę,że znajdziemy odpowiedni moment bys zwiedził mój busz ;:65
Może rozkwitną do tego czasu werbeny hastata, werbeny patagońskie,cleome cierniste, i inne kwiatki np.bagienne,które chciałabym Ci zaprezentować .
A to zapowiedź...
Obrazek

Obrazek

Asiu,marzanka,kalinqa,Mala_MI,ZbigniewG dziękuję za odwiedziny i serdecznie zapraszam znowu ;:136

Ewelino cieszę się niezmiernie,wiedziałam,że tak będzie :P
a truskawkę pobiegnę zobaczyć...
'Omoshiro' ma znowu kwiaty az 2 ...
Obrazek

a żarnowiec przycięłam i porobiłam sadzonki ,dotychczas udawało mi się raczej w tej dziedzinie
liczę więc,że tym razem również będzie ok..ale pozostaje czekać na oznaki ...
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Krysiu, pięknego masz powojnika. A widziałem również pokaźną jukę. Czy będzie Ci kwitla w tym roku ? Z takiego krzaku to musi być niesamowity widok.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

KaRo pisze: Aniu uważałam to za niesprawiedliwość ,że jednym kwitną już róże a inni nie mogą się doczekać choćby jednego kwiatu ,
doszłam jednak do wniosku ,że to wyłącznie moja wina...
powinnam mieć co najmniej ze 100 sztuk krzewów wtedy nie zauważyłabym żadnego opóźnienia ... :;230
Trzeba pomyśleć nad taką koncepcją

Krysiu, obawiam się, że to nic by nie dało, ja mam 150 róż i żadna się nie śpieszy..
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Aniu - ale bardzo bym chciała mieć takie pąki jakie prezentują Twoje róże... :heja
Uznała bym bezdyskusyjnie sezon różany za otwarty ...
Masz piękną i bogatą kolekcję ,niedługo nie będę wychodzić z Twojego różanego wątku ;:65

Marcinie - bardzo bym chciała by zakwitła kępa moich juk,
miałam już kiedyś w przeszłości taki cudowny widok było 7 o ile pamiętam strzelistych ale dorodnych kwitnących pędów.
O choćby wtedy...
W tym roku nie widzę jeszcze czy jest taka szansa,muszę podejrzeć bo choć już powinno być widać pędy kwiatowe to u mnie opóźnienia w wegetacji są ogromne... ale może być również i tak,że kępa nie zechce zakwitnąć :wink:
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

No .. powiem Ci....umiesz zachęcić do zwiedzania.. ;:63
Wiesz co mi się u Ciebie najbardziej podoba?
pewność.. że to co stworzyłaś jest piękne! że chcesz to pokazać, podzielić się z innymi..
Może za 20 lat i ja stworzę coś na kształt ogrodu haha a
Krzyś ... szczęściarzu! ech

ale nie z tym przyszłam..

po prostu jak zobaczyłam dziś zdjęcie Twojego powojnika to od tej pory cały czas szukam w necie i czytam i oglądam .. i mam ogromne wątpliwości..

przeglądnęłm moje zdjęcia i..
proszę Cię.. zerknj ..(podaję link, żeby nie zaśmiecać)
http://i48.tinypic.com/287oi9k.jpg
i powiedz .. czy to co na zdjęciu to ten powojnik?

Strasznie (nie lubię tego słowa ale akurat teraz mi pasuje a czytałam ostatnio u Miodka, że to słowo jest "trendi") mi sie podoba Twój powojnik... no strasznie! :D :D
bardzo :)
z uśmiechami Iza
u liski
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Podobno Ingrid ma patent na bruzdownicę? :shock:
Możesz podać, czy mam molestować samą Ingrid :;230
U mnie też szaleje, ale niszczy głównie Celeste, choć na Maidens i Maximie też jest.
Może lubi alby? :evil:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Choć Ty narzekasz piękne są pierwsze kwiatki róż. U mnie dziś się otworzył pierwszy kwiatek konfiturówki, inne nie pręko będą , bo New Down wymarzła i dopiero odbija . Pytałaś w moim wątku co robie z piwoniami, takjak radziłaś w poprzednich latach daję warść nawozu nieco odchwaszczam. Z tego co czytałam w specjalistycznej książeczce trzeba je zostawic w jednym miejscu na wiele lat. To co pokazywalam na zdjęciach rosnie w tym miejscu ok 60 lat. miało to to 20 pąków kwiatowych wszystkie się rozwinęły tylko z powodu słońca i upału kwiatki utrzymywaly się krócej niż jeden dzień. POZDRAWIAM
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Lisko pod wpływem Twoich wątpliwości przeszukałam swoje zasoby foto by odnaleźć zdjęcie kwiatu Omoshiro w najbardziej końcowej fazie kwitnienia.
Chciałam sprawdzić czy jest tak blady jak na Twojej fotce.
Niestety nie znalazłam .
Ale spójrz proszę na końcówke ostatniego kwitnienia w poszczególnych fazach ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

oczywiście na pierwsze rzut oka wszystko wskazuje ,że na zdjęciu jest "Omoshiro" i liście i kwiaty i nawet przywieszka :D ale nie jestem przekonana w 100 %...
Kwiat jest zbudowany z mniejszej liczby płatków i ta purpura na krańcach płatków jest bardziej stonowana niż u mojego...
Ta purpura jest zbyt delikatna jak dla Omoshiro w porównaniu z moim...
ale Twoje zdjęcie nie jest też wyraźnym zdjęciem kwiatu..
Jednak Lisko, ja mimo szczerych chęci i porównywania naszych zdjęć nie rozstrzygnę tego problemu .
Tym bardziej,że jeden rośnie w donicy gdzie nie zmienione zostały jemu warunki uprawy...
więc zachowuje się typowo jak "Omoshiro" i może nim jest ... a
mój z kolei mając właściwe podłoże i dużo miejsca był poddawany ciągłym opadom deszczu,
słońca u mnie było dotychczas jak na lekarstwo i też nim jest :wink:
Ja dopiero 4 dzień mam słoneczną pogodę,więc może i to miało wpływ na inne wybarwienie u Twojego jak i mojego?
Niewątpliwie warunki uprawy,szczególnie w pierwszym roku a nawet w pierwszych latach mogą mieć wpływ na barwę kwiatów ,liści a nawet pokrój rośliny.
Obserwuję to przez lata na różnych innych...
Doprawdy,przykro mi ale nie umiem jednoznacznie powiedzieć - jest czy nie jest to Omoshiro. :(
Może Jurek lub myszorek - doskonali znawcy powojników podejmą się próby.

Mój sposób bycia ukształtowało Lisko to forum :D
Nie wiem czy najbardziej właściwie postępuję opowiadając o swoim ogrodzie,roślinach i pisząc o swoich doświadczeniach nabytych przez długie lata zabawy w ogród
ale staram się nie być natrętną i zabierać głos wtedy gdy mam coś do powiedzenia.
Jeśli nikt już do mnie nie przyjdzie ;:14 uznam,że pozostaje mi bierny udział w życiu forum ale sądzę ,że też sobie z tym poradzę.:( będę musiała :D

Jeśli liczysz czas do uzyskania u siebie ogrodu odizolowanego od ciekawskich oczu z zewnątrz ,przytulnego z ciekawymi pokojami tematycznymi alejkami itp. itd. to mój rachunek jest następujący :;230

2o lat Twoje - 15 lat moje - 3 już lata Twoje = co daje oczekiwania 12 lat :;230 :uszy
Wzięłabym jeszcze pod uwagę moje skłonności do niekontrolowanych nasadzeń i przesadzeń przez te wszystkie lata :oops: i
wtedy jeśli ty nie będziesz 'wędrowała ' po ogrodzie z każdym niemal krzewem,przesadzała go po kilka razy
to czas Twojego oczekiwania wyniesie max 10 lat! :tan

Jeśli jeszcze będziesz mogła zakupić w międzyczasie kilka drzew i krzewów w dorosłym stanie... nie sadzonek o wysokości 20- 50 cm
lecz większych co czasem sie zdarza nawet przy zakupach na alledrogo- ten czas skrócisz zasadniczo...

Nie jest to więc jakiś odległy,kosmiczny termin na stworzenie własnego zakątka,
bo choc nie wiem jak duże masz dzieci to jednak ich wiek jest doskonałym wyznacznikiem tempa upływającego czasu.
Doskonale tempo zarastania ogrodu :;230 obrazuje również Twój uroczy kącik oliwnikowy z ławeczką. ;:180
Tak niedawno go tworzyłaś prawda?
Myślę więc,że to kwestia najbliższych kilku lat,gdy zaistnieje kolejne urocze i dobrze wtopione w Twój ogród miejsce.
Nigdy natomiast nie spoczniemy na laurach i nie będziemy mogli uznać,że tak, to koniec tworzenia-oto mam już mój wymarzony ogród -
tak nie może być i nie będzie nigdy moim zdaniem.
Kiedy stworzysz zarysy głównych nasadzeń i trzeba będzie oczekiwać na rozrost krzewów , to możemy leniuchować z wyboru czego już Ci serdecznie życzę ;:180 ;:196
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Oliwko też sądzę ze najbardziej kocha alby :evil:
Zmaltretował mi do granic przyzwoitości Maidens Blush właśnie choć również sporadycznie występuje w pędach innych róż.
Obawiam sie,że kontakt z Ingrid będzie konieczny.
Otrzymałam ,za co jestem Ingrid niezmiernie wdzięczna ;:180 ;:196 butelkę 'szamponu', bo tak było najbezpieczniej wysłać pocztą,
który miałam rozcieńczyć w podanej ilości wody i tym roztworem podlałam moje krzewy.
To wszystko co wiem na temat specyfiku. :uszy
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Krysiu pięknie i kolorowo u ciebie. Jestem zachwycona tym twoim clematisem pierwszy raz takiego widzę. Moje jakoś słabo kwitną w tym roku, W zeszłym roku miały masę kwiatów a w tym roku pojedyncze kwiaty i pączków też mało.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Karo dziękuję za ten wykład i za pomoc..

zanim przejdę do clematisa coś Ci napiszę..

Na forum są bardzo różne ogrody..
Są ogrody powstające .. jak np. mój.. czyli masa pytań i próśb o pomoc ..
zdjęcia pojedynczego kwiatu i achy i ochy z grzeczności albo żeby zachęcić ogrodniczkę do działania.. a więc wątki szybko rozwijające się.. niekoniecznie merytoryczne.. niestety :(
są ogrody z koncepcją w trakcie realizacji .. uzależnione od możliwości finsowych ..
te się lubi odwiedzać.. bo właścicielka napisze coś ciekawego .. a wiec można się podszkolić.. albo inni napiszą.. powstaje dyskusja .. czyli to co bardzo chciałabym na naszym forum zamiast achów .. bardzo!
i są ogrody które już mają swój klimat ..jak m.in. Twój ..
Te się ogląda z zapartym tchem .. mało pisze.. bo trzebaby było wciąż pisać..
o rany.. pięknie.. cudnie.. ach .. och .. miód malina.. i zeby się nie powtarzać.. przydałby się słownik wyrazów bliskoznacznych

Po co to pisze.. ano w odpowiedzi na Twoje wątpliwości..
patrz nie na wpisy .. ale na ilość odwiedzin.. .

I jeszcze jedno.. Twój blog.. to jest ogromne źródło wiedzy ..
z niego korzystam najczęściej..

a tu na forum.. korzystam jak i inni z Twojej wiedzy .. bo na to pozwalasz.. odpowiadając na nasze wątpliwości czy pytania ;:196
mało jest takich osób.. niestety :(

a teraz wracam do mojego problemu :)
Nie napisałam Ci.. że jak go dopiero kupiłam. w donicy rósł nie wiadomo gdzie. .. nie wiadomo w jakich warunkach ..
a zdjęcie kwiatu jest tuż przed przekwitnięciem..

niestety kolory mi nie pasują :(
no cóż.. poczekamy na następne kwiaty już w mojej ziemi .. i wtedy zobaczę..

dzięki za wszystko!
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

W pełnie zgadzam się z Liską. Zaglądam do Twojego watku, Krysiu, z przyjemnością, bo i piękne widoki i wiele ciekawostek można przeczytać. Nie zawsze piszę, ale właśnie czytam, podziwiam i korzystam z Twojej wiedzy ;:108
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Halinko mam jeszcze inne powojniki i one również nieszczególnie kwitną ,nawet bylinowe obrastają tylko w liście ..
ale u mnie cała ta wiosna jest taka dziwna... może w lipcu się coś jeszcze zmieni?
Aktualnie kwitnie "Multi Blue" i próbuje "Proteus" ,pozdrawiam Halinko ;:196

Moniko :wit ;:3 Lisko :D jeśli Twój 'Omoshiro ' już rośnie w gruncie faktycznie najlepszym rozwiązaniem jest poczekać na jego pierwszy kwiat . Wątpliwości masz prawo mieć i zapewne masz też jakieś sugestie co do nazwy..czas pokaże :D

Dziś strasznie u mnie wieje :shock: ,to,że temperatura się obniżyła jest ok
ale po co ten wiatr...

Wreszcie mam tę szałwię ;:138

Obrazek

I mam też kolejny po kolkwicji obsypany kwiatami pachnący bukiet ogrodowy :D
Obrazek

Miłej niedzieli życzę wszystkim :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”