w ubiegłym roku, swoje grudniki przesadziłem do dość przepuszczalnego podłoża i tu może być przyczyna braku kwitnień, chciałem dobrze, a wyszło tak jak wyszło
Schlumbergera, Grudnik . Kaktus Bożonarodzeniowy- uprawa,problemy cz.1
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: grudnik - schlumbergera
Dziękuję.
w ubiegłym roku, swoje grudniki przesadziłem do dość przepuszczalnego podłoża i tu może być przyczyna braku kwitnień, chciałem dobrze, a wyszło tak jak wyszło
. Wiosną zmienię na bardziej żyzne, takie jak dla zwykłych kwiatów. Pozostałe warunki mają takie jak opisujesz, tz latem ciepło, miejsce bardzo widne - przy południowym oknie, od czasu do czasu, ale krótko bezpośrednio oświetlone promieniami słonecznymi, bardzo często zraszane miękką wodą. Gorzej z temperaturą zimą, mimo wyłączonych kaloryferów, temperatura oscyluje w granicach 18 - 22 st C.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- andrzej1050
- 500p

- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Ważne jest też dla kwitnienia zapewnienie różnicy temperatur pomiędzy nocą a dniem.
Powinna ona wynosić jakieś 10 stopni. Pisano już o tym na Forum.
Powinna ona wynosić jakieś 10 stopni. Pisano już o tym na Forum.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- sylwik
- 500p

- Od: 22 lip 2006, o 10:39
U mnie grudnie kwitną na parapecie gdzie okno jest uchylone cały czas. Widać że im to służy
Witam... zaglądam na to forum od pewnego czasu ponieważ jak pewnie cała reszta zaraziłam się miłością do kaktusów (między innymi grudników którego od pewnego czasu też posiadam). I pragnę się pochwalić że kwiatek którego kupiłam chyba w castoramie ok lutego właśnie zaczyna wypuszczać pączki (w kolorze różowym) ciekawa jestem ile ich będzie i w jakim kolorze. A przyznam szczerze że jest to pierwsze nasze kwitnienie bo jak do tej pory wszystkie kwiatki wcześniej zdychały z różnych powodów bardziej lub mniej zabawnych
także zauroczona zdjęciami powyżej z niecierpliwością czekam na dalszy ciąg wydarzeń.
Mam tylko jedno pytanie czy podczas kwitnienia grudnik można zraszać wodą... oczywiście nie duże ilości, woda w temp pokojowej?
Pozdrawiam wszystkich miłośników kwiatów
Mam tylko jedno pytanie czy podczas kwitnienia grudnik można zraszać wodą... oczywiście nie duże ilości, woda w temp pokojowej?
Pozdrawiam wszystkich miłośników kwiatów
- andrzej1050
- 500p

Ja bym podczas kwitnienia nie zraszał, bo to szkodzi urodzie kwiatów. Natomiast po kwitnieniu jak najbardziejemillyyy pisze:... Mam tylko jedno pytanie czy podczas kwitnienia grudnik można zraszać wodą... oczywiście nie duże ilości, woda w temp pokojowej? ...
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
dzięki serdeczne za odpowiedź natychmiast zastosuje się do wytycznych ;)
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
żółty
mhmh
- andrzej1050
- 500p

Mnie się tez podoba, niestety mój żółty zachorował i ... umarłnyskadu pisze:żółtymhmh
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
śliczne szczególnie ten żółty.Może wiecie co się stało z moimi grudnikami.Obsypały się to znaczy główny trzon został w ziemi a reszta posypała się w drobny mak. Teraz je ukorzeniam a ze starego nic nie wyrasta.Nie wiem dlaczego tak się stało bo wszystkie były traktowane tak samo i dwa rosną i nic im nie ma.
Moje skromne królestwo http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=49370" onclick="window.open(this.href);return false;
- kubasia

- Od: 31 mar 2012, o 19:26
u mnie to samo
nie wiem co się dzieje.... nigdy tak nie miałam
no ja też mam to pierwszy raz.Zawsze było wszystko dobrze a teraz takie coś.No cóż
będziemy ratować te segmenty i ukorzeniać .Trzeba jakoś jeszcze coś uratować.
Moje skromne królestwo http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=49370" onclick="window.open(this.href);return false;
Piękne macie okazy,
ja mam pytanie odnośnie słonka, czy grudniki powinny stać na słonecznym parapecie?
zauwazyłam u swoich w ostatnich dniach że mają bledszy kolor i wiotkie liście, nic nie zmieniałam więc to raczej wina nasłonecznienia, gdzie zatem je ustawić?
maqa
ja mam pytanie odnośnie słonka, czy grudniki powinny stać na słonecznym parapecie?
zauwazyłam u swoich w ostatnich dniach że mają bledszy kolor i wiotkie liście, nic nie zmieniałam więc to raczej wina nasłonecznienia, gdzie zatem je ustawić?
maqa
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Te roślinki dobrze rosną na słonecznym parapecie. Świetnie kwitną zarówno na wschodnim jak i zachodnim oknie. Nie wiem jak radzą sobie na południowym.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- romix

- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam wszystkich miłośników grudników.
Właśnie ukorzeniam 3 egzemplarze.
Wsadziłem od razu do ziemi (bez ukorzeniania w wodzie).
Czy podłoże powinienem podlać lub chociaż zwilżyć czy tez odczekać te 2 tygodnie jak po przesadzeniu.
Pozdrawiam
Właśnie ukorzeniam 3 egzemplarze.
Wsadziłem od razu do ziemi (bez ukorzeniania w wodzie).
Czy podłoże powinienem podlać lub chociaż zwilżyć czy tez odczekać te 2 tygodnie jak po przesadzeniu.
Pozdrawiam
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi