Ogródek Magdy:-) cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
magdala

Re: Ogródek Magdy:-) cz.2

Post »

Asiu -coraz bardziej cieszę się z tego ,co piszesz ;:138 Mój brat tez ma rododendrony -
takie już 10-letnie, rosną prawie w zupełnym cieniu , od dołu mają już takie wyrośnięte gałęzie-jak drzewa,
ale to właśnie wygląda bardzo malowniczo...

Zdaje się ,że pąki kwiatowe trzeba też obrywać młodym różom,ale ciekawość zobaczenia kwiatka
jest silniejsza...
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Magdo! puchaty owad? raczej włochaty robal :;230
magdala

Post »

Noo, w sumie tak . Albo taki kosmaty pająk -jak ktoś się boi -lepiej nie oglądać :wink:

Poczekajmy na kwiatki ,to z kopciuszka zrobi się królewna!
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Magdo piękne okazy kupiłaś... może piwonii nie wystawiaj jeszcze na dworek...bo żeby pączek nie zmarzł...
A rododendron piękny jak za taka kwotę... na pewno obsypie się kwiatami.. już malutkie kwitną... także spokojnie czekaj aż obsypie się kwieciem :)
dziękuję za odpowiedz co do płotków... w sumie nie są bardzo drogie więc co kilka lat można je wymieniać... oby tylko były do kupienia :)
magdala

Post »

snowflake pisze:Magdo piękne okazy kupiłaś... może piwonii nie wystawiaj jeszcze na dworek...bo żeby pączek nie zmarzł...
Tak też sobie myślę co tu zrobić z tą piwonią. Bezpieczniej byłoby poczekać do maja .

A rododendrony naprawdę w fajnych cenach ,były też za 9 i 11 zł - mniejsze ,ale w takich rozsądnych rozmiarach.
Pochodziły z jakiegoś łódzkiego ogrodnictwa. Przyjrzałam się kilku metkom na
innych roslinach i
dojrzałam,że w LM są też rośliny z tej słynnej już Końskowoli! Może nie były to róże,ale
zawsze to dobry znak ,że i w moje strony docierają sadzonki z zielonej lubelszczyzny :D
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

magdala pisze: dojrzałam,że w LM są też rośliny z tej słynnej już Końskowoli! Może nie były to róże,ale
zawsze to dobry znak ,że i w moje strony docierają sadzonki z zielonej lubelszczyzny :D
Bardzo nam miło, że Końskowola dotarła aż do Ciebie i budzi takie...miłe skojarzenia :;230
Piwonię wywieź na działkę i najlepiej posadź już do ziemi. Bo na balkonie nie może stać? Trzymanie jej w mieszkaniu stanowczo odpada. Widzę, że zaczyna się! Różanecznik, plany iglakowe...czyli normalka!
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
magdala

Post »

vita pisze:Widzę, że zaczyna się! Różanecznik, plany iglakowe...czyli normalka!
Tak mówisz ....?? To dobrze ,że podążam dobrą drogą :D

Piwonia na balkonie stać nie może ,bo balkonu ni ma... Mogę jedynie za oknem .
A pąkowi nie grozi przemarznięcie jak posadzę ją na działce?

Oj ,tak ! Lubelszczyzna kojarzy mi się bardzo zielono i owocowo.....
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

właśnie byłam wirtualnie koło Lublina w Końskowoli i szukałam malin i nie mogę nic znaleźć.
Koniec na dzisiaj pa pa
magdala

Post »

A ja tam jadłam tak wielkie maliny ,że do dzisiaj wspominam....
I morele z drzewa i w ogóle bardzo mi się podobało ;:138
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzeba wrócić, masz tu teraz sporo znajomych :lol:
Moje piwonie drzewiaste pod chmurką, nie przykrywam ich. Chyba dwa lata temu, po silnych przymrozkach, patrzę rano a tu...
wszystkie pędy zwieszone ku dołowi! Z ciężkim sercem pojechałam do pracy, wracam a tu jakby nigdy nic!
Poradziły sobie, ale pąki nie były jeszcze dostatecznie rozwinięte. Myślę, że jak posadzisz ją w zacisznym miejscu to sobie poradzi.
Ale decyzję podejmij jednak sama. Boję się odpowiedzialności, gdyby jednak coś się nie powiodło :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Madziu, na razie z sarenkami mamy spokój, bo dość dokładnie się ogrodzilismy, choć nie wiem, czy i tak temu nie dadzą rady. Całą zimę również był spokój. Dla odmiany przychodzą zające i zdzierają korę z drzewek i krzewów. Muszę właśnie ściąć do samej ziemi hortensje, które miały już ładne pąki, bo zostały obdarte ze skóry :roll: Kilka drzewek również znoszczonych, ale posmarowałam maścią ogrodniczą i mam nadzieję, że przeżyją. Czereśnia, którą w ub.roku sarenki obdarły z kory, posmarowałam w ten sposób i nawet ładnie przezimowała, więc może złotokap też przetrwa.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Magda, jestem u Ciebie pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni, pięknie u Ciebie w ogródku, no i z zakupami tak się rozszalałaś, że na pewno będzie na co popatrzeć :) Kupuj, kupuj :;230
Zaintrygował mnie Twój pies, mój też ma podobne zwyczaje, nie wiem, jak go oduczyć tego szczekania przy byle okazji... Ale piszesz, że to posokowiec, to jest rasa? Dotąd myślałam, że posokowce to taka grupa psów myśliwskich...No proszę z forum można się i czegoś o psach nauczyć... A jak on Ci się sprawuje w ogrodzie? Bardzo szkodogenny? :) Bo mój bardzo.... :(
magdala

Post »

Wiktorio
:D Oczywiście ,że muszę tam wrócić ! Mamy jeszcze bardzo wiele do "odkrycia" na lubelszczyźnie :D

Piwonie (tak ,nie pomyliłam się z tą liczba mnogą 8-) )stoją cały czas za oknem i nie straszne
im to zimno i wiatr. Rzeczywiście-przecież w ogrodnictwie one stały zadołowane tylko pod jakimś daszkiem,
więc chyba nie ma co się "szczypać" :D Posadzę je na działce ,tylko muszę kupić wór dobrej ziemi.

Moniko :D -no to masz niezły "ubaw " z tymi zwierzakami :wink: Ale widzę ,że z kolejnym
rokiem zmagań z nimi chyba przyjęłaś to jako naturalny element Twojego ogrodu? ;:113
Gdzieś pisałaś o zmianach na FM -zajrzałam tam i zgroza! Niczego nie mogę znaleźć.
Czy to ma tak zostać ? Chyba są niepoważni....

Marto
:D -bardzo ucieszyły mnie Twoje odwiedziny. Tak jak napisałam w Twoim wątku -mój
pies jest łaskawy dla roślin i ogrodu- jemu do szczęścia potrzeba
tylko kawał trawy dobrze nasłoneczniony (do leżenia) i prosty odcinek ścieżki do pobiegania z kijem.
Czasem tylko coś mi obsika.. :|

A co do zakupów .......

Obrazek Obrazek

Kupiłam następną... Pojechałam tego bardzo smutnego dnia i kupiłam drugą Piwonię drzewiastą ,
tym razem kremową .
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ta piwonia ma już 3 badyle (a nie jeden) i aż 4 pąki kwiatowe! Ale w tym temacie to już naprawdę koniec (tej wiosny :wink: )
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nie!!! To mi się podoba! Za jednym sezonowym podejściem aż dwie! Wspaniała!
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
magdala

Post »

Mówisz ,że to godne pochwały ...?
Vita - a powiedz mi proszę ,o co chodzi z tą szyjką korzeniową -piszą na forum ,żeby posadzić
15 cm pod ziemią. Czy to znaczy ,że trzeba ją posadzić o te 15 cm niżej niż rosła w doniczce?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”