Mój ogród przy lesie.
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród przy lesie.
Klimat klimatem, ale budleja przemarzła, ognik -2/3 do wycięcia, to samo berberys gruczołkowaty. Oj będzie na co narzekać po zimie.
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to mi przykro ANIU- u mnie nawet iglaki przemarzły , róże do granicy śniegu, więcej to nie wiem ,gdyż jak byłam ostatnio na działce, to leżał śnig i nie robiłam obchodu całego ogrodu. 

Róże i u mnie zmroziło, gałęzie są czarne. Dziwię się że budleje i ogniki u Ciebie przemarzły, może u mnie przetrwał bo był pod śniegiem. Budleje na jesieni przycięłam na jakieś 30cm nad ziemią też były przykryte śniegiem. Ognkowi zmroziło owoce a gałązkę nadłamałam jest ok. Hibiskusy są delikatne, często obmarzną aż do ziemi ale zawsze wypuszczają nowe gałęzie od korzenia. Dobrze że wszystko było pod śniegiem w te najgorsze mrozy bo niewiele roślin by ocalało 

- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Wniosek taki, że trzeba przeczekać aż zejdzie śnieg, jeszcze raz zrobić przegląd roślin i czekać na objawy życia. Życzę jak najmniejszych strat, żeby wszystko odbiło 

- Tajka
Witaj ANIU-ja ogników już dawno nie mam, pozbyłam się je zbyt pochopnie.
Tak jak mówisz , nie ma się co spieszyć z wykopywaniem przemarzniętych roślin, gdyż bardzo często odbijają od korzeni, ale ja jeszcze tego nie wiedziałam.

Tajko szkoda że wykopałaś ogniki są takie ładne. Mam w planach kącik z ognikami, znalazłam fajny projekt a mam sporo miejsca do zagospodarowania i strasznie mi się podobają owoce na jesieni, wszystko połączone jest z dereniami i wrzosami plus dwa duże kamienie otoczaki. Taka niewielka wysepka :P
- peonia
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Kontakt:
Tajka, piękny ogród i tyle wiedzy na temat krzewów.Dziękuję za wrażenia wizualne , wspaniałe rośliny.
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
- Tajka
Witaj ANIU-więm, że ogniki są bardzo ładne, dlatego je posadziłam,są wielka ozdobą jesiennego ogrodu, ale trudno klimat mojego ogrodu, prawie przy wschodniej granicy im nie służył.
Co roku przemarzały, traciły swą dekoracyjność.Będę je podziwiala w Twoim ogrodzie, jeśli pozwolisz.Pozdrawiam
Witaj PEONIO - BEATKO- sprawiłaś mi wielką radość wizytą w moim ogrodzie.
dziękuję za miłe słowa, myślę, że są trochę na wyrost.Nie wiem, jak to się stało, że jeszcze nie byłam w Twoim ogrodzie , ale właśnie się wybieram, bo coś mi się wydaje , ze piwonie u Ciebie w ogrodzie są ulubionymi roślinami, a ja mam zamiar w tym roku zaryzykować przygodę z piwonią drzewiastą.Pozdrawiam.

Witaj PEONIO - BEATKO- sprawiłaś mi wielką radość wizytą w moim ogrodzie.

dziękuję za miłe słowa, myślę, że są trochę na wyrost.Nie wiem, jak to się stało, że jeszcze nie byłam w Twoim ogrodzie , ale właśnie się wybieram, bo coś mi się wydaje , ze piwonie u Ciebie w ogrodzie są ulubionymi roślinami, a ja mam zamiar w tym roku zaryzykować przygodę z piwonią drzewiastą.Pozdrawiam.

-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Droga Tajko
Miło mi bardzo, że odwiedzasz mój wątek
Przyznam szczerze, że zastanawiałam się, czy w ogóle tego w diabły nie rzucić, tzn. pisania na forum
Po zastanowieniu jednak doszłam do wniosku, że abstrahując od różnych dziwnych zdarzeń, poznałam tutaj tyle miłych osób, od których wiele się mogę nauczyć i jednocześnie jakieś swoje doświadczenia ogrodowe przekazać i przede wszystkim zachęcić do podróżowania- spełniania swoich marzeń. Zacznijmy nawet od tych najbliższych, kilkadziesiąt kilometrów od domu, tam też na pewno dzieje się mnóstwo interesujących rzeczy Wystarczy połknąć bakcyla
Dziękuję za miłe słowa

Miło mi bardzo, że odwiedzasz mój wątek

Dziękuję za miłe słowa

- Tajka
MONICZKO-bardzo Ci dziękuję, że wpadłaś do mnie , pomimo, że jeszcze dobrze nie odpoczęłaś po podróży.
Skierowałaś do mnie miłe i pouczające słowa.

Skierowałaś do mnie miłe i pouczające słowa.

-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kochanie, polecam się na przyszłość

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Tajko a ja właśnie zastanawiam się nad wyrzuceniem drugi rok z kolei mi przemarzły choć w zeszłym roku pięknie odbiły , może jednak przesadzę w jakieś zaciszne miejsce zamiast wyrzucać .Tajka pisze:Witaj ANIU-ja ogników już dawno nie mam, pozbyłam się je zbyt pochopnie.Tak jak mówisz , nie ma się co spieszyć z wykopywaniem przemarzniętych roślin, gdyż bardzo często odbijają od korzeni, ale ja jeszcze tego nie wiedziałam.
![]()
![]()
Genia

- Tajka
MONICZKO- jeszcze raz dziękuję.
Droga GENIU- ja na Twoim miejscu nie pozbywała bym się zbyt pochopnie,trochę mi żal,że swoje wyrzuciłam , Ty Geniu masz ogród przy domu, a tym samym większą możliwość,żeby je okryć
Moim zdaniem daj im szansę.
Pozdrawiam 

Droga GENIU- ja na Twoim miejscu nie pozbywała bym się zbyt pochopnie,trochę mi żal,że swoje wyrzuciłam , Ty Geniu masz ogród przy domu, a tym samym większą możliwość,żeby je okryć

- Tajka
Dzięki LALCIU- często do Ciebie wpadam,jesteśmy sąsiadkami.