Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Post »

Dziękuję wszystkim za odwiedziny i miłe słowa.
Aga - nie dziękuj, bo się nie przyjmą :wink: Niech Ci pięknie i zdrowo rosną!

Joluś - nie omijaj białych dużym łukiem. One fajnie się prezentują w ogrodzie, szczególnie w cieniu. Dobrze to ujęłaś - byłam wściekła.

Jakie irysy słabo Ci rosną Bernadetko? Jeśli bródkowe - to może za głęboko je sadzisz. One te kłącza powinny mieć prawie na wierzchu.

Co Ty mówisz Wiesiu...? Ładniejszy? Eeee - to chyba niemożliwe. Twój jest piękny!

Dla mnie Igor też bratki są bratkami :D Choć mało ich to je lubię. Coś nie chcą się u mnie same rozsiewać :(

Dzięki Danusiu, ale miałam na myśli irysa bucharica. Bródkowych niskich nie posiadam ( a szkoda :( ), a wysokie sadzę przy płocie by w razie potrzeby przywiązać je.

Witaj Monia! Ten irys to mój zeszłoroczny nabytek pod wpływem Forum :D Wcześnie kwitnie, ale też szybko zanika.

Sobotę miałam straconą dla działki, bo było zebranie działkowców. Wyjątkowo burzliwe i wyjątkowo długie :evil: Wczoraj posadziłam część roślin. Dziś mam zamiar posadzić kolejne, bo na balkonie zrobiło się tłoczno a za 2 tygodnie targi. Zakwitają kolejne tulipany botaniczne. Niestety t.Tarda mam już w 4 miejscach :evil: Jestem zła, bo miały być każde inne. Na szczęście puścili już wodę na działkach. Mimo wyjątkowo śnieżnej zimy jest bardzo sucho. Ku memu przerażeniu zauważyłam, że na niektórych roślinkach zasychają pąki kwiatowe :cry: Nie wiem czy zakwitnie mi psiząb :cry: ...Wczoraj było ostre lanie wody i dziś powtórka - póki niewiele osób jeszcze podlewa i mam wodę.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Ale przyjemniutko!
Irysa bucharyjskiego dowlekłam z targów, ciekawe, jak się będzie u mnie czuł.
Widzę, że masz odmianę barwinka, która mnie niesamowicie kusiła. Musiałam zrezygnować, bo nie dowlekłabym koszyka do domu. Świetny odcień kwiatów...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuś irys prześliczny, i wilczomlecz pięknie się zapowiada, ja zaczęłam ostatnio zerkać w stronę wilczomleczy :roll: a brateczki mają cudowne kolorowe pyszczki, one zawsze cieszą i wtedy kiedy są pierwsze w ogródku i donicach, a wokół jeszcze szaro i wtedy kiedy innych roślinek dostatek, to też przyciągają oko swoimi niesamowitymi wesołymi kolorkami :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Iza :!: super zakupy! Zwłaszcza serduszka wyjątkowa :shock:
Sangwinarię kupiliśmy chyba jednocześnie :)
Kolejny pierwiosnek wyszedł amarantowy (chyba tak się ten kolor nazywa :roll: ) więc jak nie masz takiego i jaskrawo czerwonego, to chętnie się podzielę. Ale jeszcze jeden pierwiosnek zakwitnie więc jak nie będzie bordowy, to poproszę Cię o kawałek :)
Irysa bucharyjskiego mam - teoretycznie. Ale nie kwitnie więc albo to nie ten albo nie chce kwitnąć w tym roku :?
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuś, to już wiem jak mój jedyny żółty irisek sie nazywa, bucharyjski. W paczce były wszystkie takie same, tylko ten jedn inny.
A miało byc mix ;:108
Wiosenka całą gębą u Ciebie ;:3
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości!
Asko - ten barwinek to zeszłoroczny nabytek. I mnie zauroczył kolorem kwiatów. Nie jest tak ekspansywny jak gatunek. Wciąż szukam barwinka o białych kwiatach. Za tydzień wybieram się na targi, więc może...

Irys bucharica został sam na likwidowanej rabatce i muszę mu koniecznie znaleźć nowe miejsce. Agness Twoja słabość do bratków jest mi dobrze znana :D . Też je lubię - to takie pogodne kwiatki - wyglądają jakby się wciąż uśmiechały.

Oczywiście Jacku, że jestem chętna na wymianę. Też zauważyłam, że "telepatycznie" zmówiliśmy się na zakup sangwinarii. To chyba wpływ forum...

Ciesze się Wiesiu, że na coś się przydałam. Osobiście to nawet niem czy ten irys ma cebulki, bulwy czy kłącza. Kupiłam go w zeszłym roku kwitnącego w doniczce. Tak i u mnie wiosna nabiera tempa - nareszcie.

Wczoraj miałam forumową inspekcję :wink: Odwiedziła mnie christinkrysia - bardzo sympatyczna osoba. Oczywiście była tradycyjna wymiana roślin. Jestem bogatsza o dalię, fuksję i jakiś rodzaj komarzycy. Te kilka godzin tak szybko minęło, że do autobusu musiałyśmy biec by Krysia zdążyła.

Pogoda w kratkę, ale wiosna nie próżnuje i coraz więcej roślin zabiera się za kwitnienie.

Obrazek Obrazek

Z drzew owocowych pierwsza zakwitła czereśnia:
Obrazek
A to moja perełka - Epimedium x versicolor "Sulphureum" - pierwszy raz u mnie kwitnie:
Obrazek Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuniu epimedium piękne, nabrałam na nie ochoty widząc w Waszych ogródkach jakie to cudeńko :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

tu.ja pisze:Asko - ten barwinek to zeszłoroczny nabytek. I mnie zauroczył kolorem kwiatów. Nie jest tak ekspansywny jak gatunek. Wciąż szukam barwinka o białych kwiatach. Za tydzień wybieram się na targi, więc może...
Iza już nie musisz szukać białego barwinka. :D
Wyobraź sobie,że barwinki,które dostałam od Ewy ewab123 okazały się właśnie białe.
A miał być jeden biały a drugi różowy.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Izo witaj.
Mimo bolącego palca po wczorajszej blokadzie u Twych lekarzy dziś pojechałam na działkę aby znaleźć miejsce dla wszystkich roślinek od Ciebie - melduję że już rosną.
Cebulki OXALIS DEPPEI przywiozłam do domu i wyśle je razem z innymi umówionymi kwiatami.
W sobotę będziemy na działce - mąż zajmie sie wędzeniem i prawdopodobnie dzieci wpadną na pogaduchy,ognisko i ;:136
Pierwiosnek siebolda i kroplik daje zdjęcia abyś wiedziała jak wyglądają te co wyśle.
Obrazek
Obrazek
Wkleiłam powiększenie samego kwiatka aby dokładnie zobaczyć jego urok.
Obrazek
Zajrzyj na PW - coś zrobiłam dla Ciebie ale nie znam twego gustu wiec nie wiem czy sie przyda ?
Jeśli nie to wyślij zdjęcie z którego z którego chciałabyś mieć wiosenny avatorek.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Ten pierwiosnek jest cudny !

A kroplik - czy to tez bylinka ?
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Izuniu, wszystko pięknie kwitnie, z przyjemnością obejrzałam zdjęcia :D
Czy cebule tulipanów były od Królika? Swoimi jestem bardzo rozczarowana mówiąc bardzo oględnie...
Miłego wieczoru :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Hej Izo!
Życzę miłego jutra w Gdańsku!
Co widzę - slicznie się zagęszcza skalniak! No i posadzenie tulipanów fioletowych przy pomarańczowawych - dla mnie super! Niebywale energetyczne! Czuję się jak po koloroterapii!
Dzięki! :)
I tfutfu ... :oops: zatem Nie Dziękuję!
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Miiriam pisze:Ten pierwiosnek jest cudny !

A kroplik - czy to też bylinka ?
Pierwiosnek Siebolda cenię ponad inne pierwiosnki bo kwiat większy i do tego liście wyjątkowo dekoracyjne. Latem zanika całkowicie więc nie zajmuje miejsca a wiosną znów się pojawia by pysznić sie intensywnym kolorem kwiatów.
Co do kroplika to faktycznie najczęściej spotykamy jednoroczne ale ten jest wieloletni i kwitnie cały sezon bo ciągle rosną na boki nowe pędy i na nich nowe kwiaty. Nie znam jego pełnej nazwy.
Na lżejszej ziemi osiąga mniejsze rozmiary ale na dobrej potrafi wyrosnąć nawet do 50 cm. Sympatyczna roślinka bo tworzy piękne w kolorystyce plamy w ogrodzie.
Mimo płytkiego systemu korzeniowego świetnie zimuje - nawet ostatnia zima go nie ubiła :;230
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Suuper ten kroplik .. muszę popytać - może uda mi się dostać taką bylinkę :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich wieczorową porą ( nocną?!)!
No widzisz Igorze, a ja mam tylko białą gęsiówkę. Różowa też by mi się przydała.
Agness - ja na epimedium "zachorowałam" w zeszłym roku pod wpływem forum. Jest naprawdę śliczne w tej swojej delikatności. Mam jeszcze czerwone - na razie w pączkach. Za kilka dni pokażę...
Aniu - co ja bym bez Ciebie zrobiła?! Bardzo się cieszę, że już nie muszę szukać.
Jesteś wielka Krysiu! Pierwiosnek cudowny! Nie żeby coś kroplikowi brakowało, nie :wink: Życzę Ci udanej majówki! Dorotka zabrała już swoje roślinki. Dzięki za wyczerpujące info o "darowiźnie" - pewnie nie tylko Miiriam się przyda :D
Bernadetko - też jesteś fanką wszelkiej maści pierwiosnków? Ja uwielbiam je wszystkie.
Witaj Moniko! Cebulki tulipanów botanicznych kupowałam u siebie w sklepie ogrodniczym ( niby porządnym). Od Królika w zeszłym roku nic nie brałam, bo w 2008 miałam już pomyłki. Chociaż nie jestem pewna czy to od niego czy innego pana B. z tej samej miejscowości. Po prostu nie zapisałam sobie co od kogo kupiłam - i błąd. Dzięki i życzę Ci udanego weekendu majowego. Gości pewnie będziesz miała mnóstwo.
Aga - dzięki! Mam nadzieję, że pobyt w G. będzie miły. Musi być, bo planuję poznać w realu kolejną sympatyczną ogrodniczkę z Forum. Muszę Cię zmartwić, ale to połączenie fioletowych z żółtoczerwonymi tulipanami wyszło całkiem niechcący. I chyba tak zostanie jeszcze na rok...

Dzisiaj ( tzn. wczoraj) było pierwsze koszenie trawy na działce. Poszło bardzo szybko i wygodnie ( bez grabienia). W końcu co technika to technika. Mam nadzieję, że częstsze koszenie poprawi wygląd mego niby trawnika.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”