Proponuję do wypróbowania przepis na zupę krem z dyni:
0,6 kg oczyszczonej surowej pomarańczowej dyni
2 surowe ziemniaki
1 średnia cebula
1 -2 ząbki czosnku
sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa i kawałek świeżego imbiru
ozdobnie na talerz kleksy słodkiej śmietany, gałązka kopru.
Na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę,
dodajemy starkowaną na grubych oczkach dynię,
pokrojone w kostkę ziemniaki, podlewamy rosołem lub wodą
(około 1 litra) i dusimy 10-15 min.
pod koniec duszenia doprawiamy solą, pieprzem, gałką
muszkatołową, starkowanym imbirem i czosnkiem.
Całość miksujemy na krem, rozlewamy do bulionówek
lub talerzy dekorując ozdobnie kleksami słodkiej śmietanki
(Piątnica 36%) dodając grzanki z chleba tostowego (smażone na
maśle z czosnkiem) i małą gałązkę kopru.
Smacznego!