Ogród - mój azyl - JolantaG cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

MARIOLU ,u mnie to już też ostatnie kwitnące lilijki . :(
MONIKO ,mnie też najbardziej się ta podoba . :wink:
GRAŻYNKO ,to są sumiki ,nie sumy .Takie troszkę dzikie rybki .One nie rosną duże, są maleńkie .Rozmnażają się strasznie .Jak by ich nie odławiać ,to zapanują całym stawem .
IGUŚ ,w przyszłym roku twoje różyce pokażą na co jest stać .Będziesz na pewno oczarowana .Szczerze mówiąc ja też wolę byliny .Mniej z nimi kłopotu .Zwłaszcza w tym roku ,gdy róże ciągle łapią jakieś choróbska . :?
GENIU ,ten przetacznik biały ,to chyba jakaś inna odmiana ,bo dopiero teraz zaczął kwitnienie .Mam też inne różowe i niebieskie ,ale one dawno już zakwitły ,a nawet niektóre kompletnie przekwitły ,a ten dopiero zaczyna .Ten to jest przetacznik wirginijski ,,ALBA,,,a te pozostałe co mam to kłosowe .
ALIONUSZKO ,nie znam niestety nazwy tej wiązówki .Pisało tylko Wiązówka biała -[Filipendula hexapetala].
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu, piękne dalie :) Mają tyle uroku :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Obrazek
Obrazek

Moje faworytki to te dwie piękności :lol: W końcu jestem na bieząco w twoim wątku :lol: :lol: :lol:
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Jolu takich róż to mogę tylko pozazdrościć, są piękne, wszystkie mi się podobają. Moje coś słabo kwitną. Jaką dużą kolekcję dalii uzbierałaś. Piękny i bardzo kolorowy masz ogród. Czy te zdjęcia robiłaś wieczorem?
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MONIKO,dziękuje .
IWO ,to też moje faworytki ,zwłaszcza ta pomarańczowa .Kupiona w BRICO MARCHE ,bez nazwy.Troszkę ją jakieś robale obgryzły ,jak była w pąku . :(
IRENKO ,róże pięknie kwitną,ale w tym roku łapią je różne choróbska . :( Dalii mam dziesiątki karp ,ale odmian nie wiele . :?

U mnie znów pada ,a dzisiaj dzień targowy . :? Chyba nie będzie roślinek . :(
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Dalii u Ciebie Jolu jak gwiazd na niebie! Ot, takie skojarzenie z tego zbiorowego zdjęcia.
Gratuluję udanych osiągnięć w rozmnażaniu różyczek.Pięknie Ci się udały.Ja też rozpoczęłam niewielkie próby.Róż jeszcze nigdy nie mnożyłam.Ale spróbować można.
Maryna. 8) :roll:
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Jola, róże piękne. :lol: :lol:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MARYNO ,życzę powodzenia w rozmnażaniu róż .
MAJU ,dziękuje .
Przestało jednak padać i udało się na targu co nie co kupić . :wink: :lol:
Kupiłam niewiele ,ale dobre i to -hibiskus SPECIOSUS o biało bordowych pełnych kwiatach ,hortensje bukietową GRANDIFLORA ,[poluję jeszcze na PINKY WINKY ,może kiedyś się uda ]:wink: i wrzosy [chyba 13 sztuk w 3 odmianach .]Fotki jutro .
Życzę miłego wieczoru i udanego weekendu . :wink:
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Jola, znowu zaszalałaś :lol: :lol:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mariasen pisze:Jola, znowu zaszalałaś :lol: :lol:
MAJECZKO ,to tylko takie małe co nie co .Dzień zakupowy ,bez kupienia roślinek -to dzień stracony .
Kalendarz biodynamiczny .Przyda się ,bo przed tobą też dużo sadzenia . :wink:

Obrazek

Księżyc w najbliższym tygodniu ubywa do nowiu, który przypada 20-go sierpnia.

Duże rysunki łopatek i liścia. Według ekologicznego poradnika księżycowego dni oznaczone łopatką, będą najlepsze do wykonywania prac pielęgnacyjnych w ogrodach, uprawy gleby, nawożenia. Należy nawozić ogrody pod kolejne uprawy, nawozić kompostem pozbawione owoców krzewy jagodowe, zasilać nawozem płynnym drzewa najlepiej w dniach oznaczonych łopatką.

Wtedy też będzie najkorzystniejszy czas do przeprowadzania wszelkich zabiegów uprawowych w ogrodzie: spulchniania, okopywania itp. oraz zwalczania szkodników, chwastów, cięcia letniego drzew owocowych, przycinania krzewów, usuwania pędów malin, wilków, uszczykiwania wierzchołków pomidorów, brukselki, kukurydzy.

Jest to również najlepszy okres do nawożenia niektórych roślin w ogrodach kompostami, gnojówkami roślinnymi. Ścinana do 20-go sierpnia trawa będzie wolniej odrastać.

Według ekologicznego poradnika księżycowego w nadchodzącym tygodniu, do 20-go sierpnia powinniśmy unikać wszelkich siewów, sadzenia i wykonywania przetworów, zwłaszcza w dniach oznaczonych przekreślonym nasionem i sadzonką. W dniach oznaczonych małym korzeniem najlepiej zbierać rośliny korzeniowe na bezpośrednie spożycie, ale przede wszystkim jeżeli pragniemy je nieco dłużej przechowywać.

Do 19-go sierpnia będą bardzo korzystne do wykonywania prac pielęgnacyjnych w pasiekach.

21-go sierpnia rozpoczyna się dobry czas do wykonania siewów roślin na zielony nawóz m.in. facelii, gorczycy, rzepaku. Wtedy zaczynamy pozyskiwać nasiona różnych roślin, w tym traw i kwiatów, siejemy fasolę szparagową, sadzimy sałatę, kalarepę, kalafiory na zbiór jesienny.

Wtedy również warto siać do gruntu letnie odmiany szpinaku, kwiatów dwuletnich.

W dniu oznaczonym słoikiem najlepiej też wykonywać przetwory z pozyskiwanych ziół, warzyw, owoców
http://ww6.tvp.pl/4915,20090803922778.strona
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

WITAM .
Moje wczorajsze zakupy . :P

Obrazek
Wrzosy.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Jolu, super zakupy. Wrzosów niestety nie mam chociaż bardzo mi się podobają. Trzy odmiany i kilkanaście sztuk powinien być ładny kontrast. Pod jakim iglakiem posadziłaś wrzosy widzę kawałek igiełek u góry?
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Jolu :) Gratuluję udanych zakupów :) Zwłaszcza ketmia bardzo mi się podoba :)
Od dawna uprawiasz wrzosy? Jestem ciekawa, jak u Ciebie się sprawują, bo bywają bardzo chimeryczne...
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

No,no,Jolu....zakupy pierwsza klasa :lol: ja też kupiłam wrzosy na nową rabatkę ale jeszcze w doniczkach stoją,czekam na dostawę ziemi z lasu,trochę się boję tych wrzosów bo sporo o nich czytałam....ale co tam,jak "zdechną" to mi iglaczki i bylinki zostaną :wink: :lol:
A na hortensje nabieram ochoty-wczoraj trochę ich obejrzałam :wink:
Może dziś przyjdzie mi paczka-jak poczta się postara- :? i powiedz mi kochana Jolu-kiedy mam to posadzić wg.tego kalendarza :?: :? za tydzień???????????????????????????????????
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu bardzo dorodne roślinki kupiłaś :!: :!: :!:
Mam słabość do wrzosów ale one u mnie są krótkowieczne :cry:
Jestem bardzo ciekawa Twojego ogródka.
Majka jeszcze o tym nie wie ale tak myślę żeby Ją namówić na wspólną wyprawę do Ciebie.
Może 12 .IX. przed hortensjowym kiermaszem w OB Wrocław. :?:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”