Moja zielona pasja :)
- Zgredo
- -Moderator Forum-.
- Od: 1 maja 2008, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sprawdź ziemię - czy nie za mokra, czy nie ma robali. Jeśli ma mokro i jest z nim źle, to wymień ziemię na suchą. Możesz na wymieszaną z piaskiem, żeby była bardziej przepuszczalna. A może ma za sucho? Ja swojego podlewam tak po ociupku może ze dwa razy w miesiącu - stoi koło wschodniego okna i gdzie ma sporo słoneczka, ale te z cienia (korytarz) też mają się nieźle.
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Moje... wszystko
- Andziax007
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
Zgredo mam trzy grubosze . Dwa zwykłe i maja sie super. I jedengo hobbita.. ma sucha ziemie ...
czmeuo n taki miekki ...
U mnie ciezko utrzymać grubosze... fiołki... niecierpki....nie iwem od czego to zalezy. Bo np. szeflera,kroton u kolezanki nie chce rosnac a u mnie szaleje
Andzia dziekue oby jej było dobrze w donicy, na razie na balkonie jest ;)
czmeuo n taki miekki ...
U mnie ciezko utrzymać grubosze... fiołki... niecierpki....nie iwem od czego to zalezy. Bo np. szeflera,kroton u kolezanki nie chce rosnac a u mnie szaleje
Andzia dziekue oby jej było dobrze w donicy, na razie na balkonie jest ;)
- Kasia.N
- 1000p
- Od: 10 cze 2009, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szeflera wygląda świetnie w nowej donicy! Pięknie Ci rośnie 
No i wreszcie wiszące skrzynki i piękne pelargonie
Super! Balkonik zrobił Ci się bardzo przytulny 
Mojemu gruboszowi miękną liście jak go przesuszam, z gruboszami ja akurat uważam coby nie przelac, i idzie oczywiście na odwrót, za bardzo go przesuszam. Ale Ty musisz po prostu sprawdzić ziemie, bo być może są takie same objawy przelania. Ale skoro mówisz, ze ma sucho to może faktycznie za mało wody. Ja grubosza hobbita podlewam tak samo tego drugiego (Crassula ovata) - w tym samym czasie i taka sama ilość wody (są miej więcej takiej samej wielkości, i stoją w jednym miejscu).
A jak plamy na fiołkach? Nadal na tych samych listkach? Być może dotykały wilgotnej ziemi i stąd takie plamy. U mnie po przelaniu robiły sie miękkie i gniły, wiec na to musisz zwrócić uwagę.

No i wreszcie wiszące skrzynki i piękne pelargonie

Mojemu gruboszowi miękną liście jak go przesuszam, z gruboszami ja akurat uważam coby nie przelac, i idzie oczywiście na odwrót, za bardzo go przesuszam. Ale Ty musisz po prostu sprawdzić ziemie, bo być może są takie same objawy przelania. Ale skoro mówisz, ze ma sucho to może faktycznie za mało wody. Ja grubosza hobbita podlewam tak samo tego drugiego (Crassula ovata) - w tym samym czasie i taka sama ilość wody (są miej więcej takiej samej wielkości, i stoją w jednym miejscu).
A jak plamy na fiołkach? Nadal na tych samych listkach? Być może dotykały wilgotnej ziemi i stąd takie plamy. U mnie po przelaniu robiły sie miękkie i gniły, wiec na to musisz zwrócić uwagę.
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Moje domowe
- Zgredo
- -Moderator Forum-.
- Od: 1 maja 2008, o 15:42
Czekamy niecierpliwie :>
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Moje... wszystko
Witam
Niestety u mnie problemowo ..czekam na wyniki badań, wiec nie mam weny do siedzenia na forum ;/
Zamieszczam zdjecia nowych roślinek w tym też zdjecie zielistki która zakwitła
Czy ktoś wie jak dbać o storczyka ?
Wiem, że należy podlać jak bedzie miał już białe korzenie ale jaką ilością wody??
Pozdrawiam serdecznie

Niestety u mnie problemowo ..czekam na wyniki badań, wiec nie mam weny do siedzenia na forum ;/
Zamieszczam zdjecia nowych roślinek w tym też zdjecie zielistki która zakwitła

Czy ktoś wie jak dbać o storczyka ?
Wiem, że należy podlać jak bedzie miał już białe korzenie ale jaką ilością wody??
Pozdrawiam serdecznie