Trawy w pytaniach i odpowiedziach

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Re: Trawy w pytaniach i odpowiedziach

Post »

Potwierdzam! Moja Rubrum wykopana przed zimą i przechowywana w garażu też padła... To taka jednoroczna trawka (ale piękna!)
Erik
100p
100p
Od: 30 sty 2010, o 12:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za odpowiedź,nie dzieliłem posadziłem na zimę wykopię jak bedzie większa karpa spróbuje podzielić i jedna przezimować.

PS.
Tej zimy (była dość łagodna ale STRASZNIE KAPRYŚNA,najgorszy ciepły styczeń który rozhartował wszystkie "wrażliwce" a potem luty z min tem -12C zaatakował i dobił najsłabszych)udało mi sie przezimować len nowozelandzki odm. czerwono-listną jak na razie pięknie sie rozrasta ;:138
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p
Od: 11 maja 2009, o 19:07

Post »

Festuca glauca, której wielkość i kolor bardzo mi pasuje do pewnego założenia - nie rośnie dobrze w mojej ciężkiej i wilgotnej glebie. Gdy przygotowałem dołki z ziemią lekką, zmieszaną z piaskiem, nie był też efektu. Sądzę nawet, ze tam zbierało się jeszcze więcej wody.

Moje pytanie i prośba: jaką trawę czy turzycę dać zamiast owej Festuca glauca, aby przypominała jej wielkość i kolor?
Pozdrawiam - Jean
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja osobiście właśnie pozbywam się wszystkich kostrzew sinych. Niestety ładnie wygląda tylko w młodym wieku, a co z tego wynika bardzo często trzeba ją dzielić. Po zimie niestety straszy, po wyczesaniu i pojawieniu się młodych liści przez chwilę nawet jest atrakcyjna, potem niestety kwitnie, a po kwitnieniu wygląda jeszcze gorzej. No i co najgorsze sieje się bez opamiętania. Jednym słowem - mam jej dość!

Jeżeli zależy ci na trawie w podobnym kolorze to musisz wiedzieć, że wszystkie trawy tego typu wolą podłoże suche. Spróbuj jeszcze ze strzęplicą siną. Nie starzeje się tak szybko, no i nie sieje się (przynajmniej na razie nie zauważyłam).
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p
Od: 11 maja 2009, o 19:07

Post »

Dziękuję Igiełka78 za poradę. Chyba będę musiał wyszukać coś całkiem innego, jako, ze o strzęplicy piszą: wymaga stanowiska suchego. Innych niskich traw nie widzę bo to pełne słońce o wystawie południowej. Ale jeszcze zobaczę tę strzeplicę w punktach sprzedażny.
Pozdrawiam - Jean
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 14:00
Kontakt:

Post »

Witam
To ja się trochę udzielę :)
Strzęplicę odradzam, bo jeśli kostrzewa sobie nie radzi to strzęplica tym bardziej. Co ciekawe strzęplice rozsiewają się u mnie dość silnie, natomiast siewki kostrzewy nie widziałem !
Jeśli gleba rzeczywiście jest bardzo żyzna i wilgotna to ja polecam seslerie, np Sesleria caerulea, która wprawdzie nie jest całkiem niebieska ale niebieskawa. Jest to trawa bardzo trwała i kępowa (jak wszystkie seslerie).
Jeśli to nie musi być niebieska trawa, to super będą : Carex montana, Sesleria autumnalis oraz turzyce C. albula, comans, conica

Igiełka78 - spróbuj z odmianowymi kostrzewami - one się raczej nie rozsiewają.
Tomek
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Tomku za podpowiedź, bo już się strasznie zniechęciłam do kostrzewy sinej. A możesz jakąś odmianę polecić szczególnie?
A co do seslerii to chyba rzeczywiście masz rację. U mnie dwie rosną na glinie, radzą sobie bardzo dobrze i mają taki lekko niebieskawy odcień. Niestety nie wiem co to za gatunek, bo to jedne z pierwszych zakupów, a wtedy nazwy nie były jeszcze ważne. :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 14:00
Kontakt:

Post »

Najbardziej niebieska jest Sesleria nitida, która u mnie na dość wilgotnej glinie rośnie świetnie. Sesleria heuflera i S. caerulea maja liście z jednej strony niebieskie, a z drugiej zielone. Cała kępa ma odcień niebieskozielony.

Igiełko78 - myślę że każda odmianowa będzie dobra. Ja najbardziej lubię 'Elijah Blue' (najbardziej niebieska i największa) i 'Uchte' (zdecydowanie niższa).

Z wyższych traw najlepszy niebieski mają owsy, wydmuchrzyce i proso 'Prairy Sky' (rewelacja!)
Fajnie zapowiada się Phleum alpinum, którą mam od Mariusza - ładny niebieski odcień i bardzo efektowne kwiatostany (mam pierwszy rok, więc nie wiem czy się rozsiewa)
No i jeszcze jest Pennisetum orientale 'Karley Rose' - niebieskawe liście i różowe kwiatostany !
No i "królowa" niebieskich traw - Arundo donax 'Macrophylla'
pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje za podpowiedź odnośnie kostrzew.
Pooglądałam też inne niebieskie trawy - proso rzeczywiście rewelacja, szkoda tylko, że takie duże. Spodobała mi się też ta piórkówka, czy nie ma problemów z jej zimowaniem w gruncie? Chętnie bym taką kupiła, bo ten rozmiar jeszcze mi się zmieści.
Wspomniałeś też o owsach. Mam jeden egzemplarz owsa wieczniezielonego. Mało go nie utopiłam w dolnej części rabaty, ale po przeniesieniu na wyższą "półkę" daje radę nawet na mojej ciężkiej gliniastej ziemi. Może on by pasował Jean?

Tomku, a rzuciłbyś kilka wskazówek odnośnie uprawy situ Spiralis? Gdzie go nie posadzę to mi się wydaje, że się męczy. Czy on się sieje? Bo w jego poprzednim "miejscu zamieszkania" znalazłam mnóstwo maleńkich spiralek.
x_p-r

Post »

Pytanie wprawdzie nie do mnie ,ale może pomogę odpowiedzieć.
Najlepsze stanowisko dla situ 'Spiralis' to oczywiście oczko wodne.Corocznie z wiosną ścinam równo z donicą wszystkie pędy,po miesiącu są już nowe.Zimuje w oczku.

Pennisetum orientale 'Karley Rose' ,mam od ubiegłego roku.Zimowąła bez przykrycie i jest efektowniejsza niż się zapowiadała.Zakwitła z końcem czerwca i trzyma kwiatostany do dzisiaj ,a nawet teraz są ładniejsze.Bije na głowę rosplenice japońskie zdecydowanie :-) .

Pozdrawiam,Piotr
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No niestety na razie jeszcze oczka nie mam. :( Może jednak da radę jeszcze troche sie pomęczyć.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy ktoś zna trawę o nazwie muhlenbergia?
Są szanse zimowanie w naszym klimacie, czy należy to traktować jako gatunek jednoroczny?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50

Post »

Myślicie, że ten miskant Afrika ma u mnie szanse, bo od maja posadzony próbuje wyrosnąć, niewiekie listki i pada, kilka dni temu wyglądal tak
Obrazek
Czy on ma jeszcze szansę, czy szukać nowego?
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad pytaniem czym w samym wygladzie różni się miskant cukrowy (ten co się lubi rozłazić) od miskanta giganteusa ( co się w kupie trzyma) :) Który wyższy? Który ma szerszy liść?
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Giganteus dużo wyższy i ma szerszy liść.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”