Trawy w pytaniach i odpowiedziach
Re: Trawy w pytaniach i odpowiedziach
Potwierdzam! Moja Rubrum wykopana przed zimą i przechowywana w garażu też padła... To taka jednoroczna trawka (ale piękna!)
-
- 100p
- Od: 30 sty 2010, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki za odpowiedź,nie dzieliłem posadziłem na zimę wykopię jak bedzie większa karpa spróbuje podzielić i jedna przezimować.
PS.
Tej zimy (była dość łagodna ale STRASZNIE KAPRYŚNA,najgorszy ciepły styczeń który rozhartował wszystkie "wrażliwce" a potem luty z min tem -12C zaatakował i dobił najsłabszych)udało mi sie przezimować len nowozelandzki odm. czerwono-listną jak na razie pięknie sie rozrasta
PS.
Tej zimy (była dość łagodna ale STRASZNIE KAPRYŚNA,najgorszy ciepły styczeń który rozhartował wszystkie "wrażliwce" a potem luty z min tem -12C zaatakował i dobił najsłabszych)udało mi sie przezimować len nowozelandzki odm. czerwono-listną jak na razie pięknie sie rozrasta

Festuca glauca, której wielkość i kolor bardzo mi pasuje do pewnego założenia - nie rośnie dobrze w mojej ciężkiej i wilgotnej glebie. Gdy przygotowałem dołki z ziemią lekką, zmieszaną z piaskiem, nie był też efektu. Sądzę nawet, ze tam zbierało się jeszcze więcej wody.
Moje pytanie i prośba: jaką trawę czy turzycę dać zamiast owej Festuca glauca, aby przypominała jej wielkość i kolor?
Moje pytanie i prośba: jaką trawę czy turzycę dać zamiast owej Festuca glauca, aby przypominała jej wielkość i kolor?
Pozdrawiam - Jean
- igielka78
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja osobiście właśnie pozbywam się wszystkich kostrzew sinych. Niestety ładnie wygląda tylko w młodym wieku, a co z tego wynika bardzo często trzeba ją dzielić. Po zimie niestety straszy, po wyczesaniu i pojawieniu się młodych liści przez chwilę nawet jest atrakcyjna, potem niestety kwitnie, a po kwitnieniu wygląda jeszcze gorzej. No i co najgorsze sieje się bez opamiętania. Jednym słowem - mam jej dość!
Jeżeli zależy ci na trawie w podobnym kolorze to musisz wiedzieć, że wszystkie trawy tego typu wolą podłoże suche. Spróbuj jeszcze ze strzęplicą siną. Nie starzeje się tak szybko, no i nie sieje się (przynajmniej na razie nie zauważyłam).
Jeżeli zależy ci na trawie w podobnym kolorze to musisz wiedzieć, że wszystkie trawy tego typu wolą podłoże suche. Spróbuj jeszcze ze strzęplicą siną. Nie starzeje się tak szybko, no i nie sieje się (przynajmniej na razie nie zauważyłam).
Dziękuję Igiełka78 za poradę. Chyba będę musiał wyszukać coś całkiem innego, jako, ze o strzęplicy piszą: wymaga stanowiska suchego. Innych niskich traw nie widzę bo to pełne słońce o wystawie południowej. Ale jeszcze zobaczę tę strzeplicę w punktach sprzedażny.
Pozdrawiam - Jean
Witam
To ja się trochę udzielę
Strzęplicę odradzam, bo jeśli kostrzewa sobie nie radzi to strzęplica tym bardziej. Co ciekawe strzęplice rozsiewają się u mnie dość silnie, natomiast siewki kostrzewy nie widziałem !
Jeśli gleba rzeczywiście jest bardzo żyzna i wilgotna to ja polecam seslerie, np Sesleria caerulea, która wprawdzie nie jest całkiem niebieska ale niebieskawa. Jest to trawa bardzo trwała i kępowa (jak wszystkie seslerie).
Jeśli to nie musi być niebieska trawa, to super będą : Carex montana, Sesleria autumnalis oraz turzyce C. albula, comans, conica
Igiełka78 - spróbuj z odmianowymi kostrzewami - one się raczej nie rozsiewają.
Tomek
To ja się trochę udzielę

Strzęplicę odradzam, bo jeśli kostrzewa sobie nie radzi to strzęplica tym bardziej. Co ciekawe strzęplice rozsiewają się u mnie dość silnie, natomiast siewki kostrzewy nie widziałem !
Jeśli gleba rzeczywiście jest bardzo żyzna i wilgotna to ja polecam seslerie, np Sesleria caerulea, która wprawdzie nie jest całkiem niebieska ale niebieskawa. Jest to trawa bardzo trwała i kępowa (jak wszystkie seslerie).
Jeśli to nie musi być niebieska trawa, to super będą : Carex montana, Sesleria autumnalis oraz turzyce C. albula, comans, conica
Igiełka78 - spróbuj z odmianowymi kostrzewami - one się raczej nie rozsiewają.
Tomek
- igielka78
Dzięki Tomku za podpowiedź, bo już się strasznie zniechęciłam do kostrzewy sinej. A możesz jakąś odmianę polecić szczególnie?
A co do seslerii to chyba rzeczywiście masz rację. U mnie dwie rosną na glinie, radzą sobie bardzo dobrze i mają taki lekko niebieskawy odcień. Niestety nie wiem co to za gatunek, bo to jedne z pierwszych zakupów, a wtedy nazwy nie były jeszcze ważne.
A co do seslerii to chyba rzeczywiście masz rację. U mnie dwie rosną na glinie, radzą sobie bardzo dobrze i mają taki lekko niebieskawy odcień. Niestety nie wiem co to za gatunek, bo to jedne z pierwszych zakupów, a wtedy nazwy nie były jeszcze ważne.

Najbardziej niebieska jest Sesleria nitida, która u mnie na dość wilgotnej glinie rośnie świetnie. Sesleria heuflera i S. caerulea maja liście z jednej strony niebieskie, a z drugiej zielone. Cała kępa ma odcień niebieskozielony.
Igiełko78 - myślę że każda odmianowa będzie dobra. Ja najbardziej lubię 'Elijah Blue' (najbardziej niebieska i największa) i 'Uchte' (zdecydowanie niższa).
Z wyższych traw najlepszy niebieski mają owsy, wydmuchrzyce i proso 'Prairy Sky' (rewelacja!)
Fajnie zapowiada się Phleum alpinum, którą mam od Mariusza - ładny niebieski odcień i bardzo efektowne kwiatostany (mam pierwszy rok, więc nie wiem czy się rozsiewa)
No i jeszcze jest Pennisetum orientale 'Karley Rose' - niebieskawe liście i różowe kwiatostany !
No i "królowa" niebieskich traw - Arundo donax 'Macrophylla'
pozdrawiam
Tomek
Igiełko78 - myślę że każda odmianowa będzie dobra. Ja najbardziej lubię 'Elijah Blue' (najbardziej niebieska i największa) i 'Uchte' (zdecydowanie niższa).
Z wyższych traw najlepszy niebieski mają owsy, wydmuchrzyce i proso 'Prairy Sky' (rewelacja!)
Fajnie zapowiada się Phleum alpinum, którą mam od Mariusza - ładny niebieski odcień i bardzo efektowne kwiatostany (mam pierwszy rok, więc nie wiem czy się rozsiewa)
No i jeszcze jest Pennisetum orientale 'Karley Rose' - niebieskawe liście i różowe kwiatostany !
No i "królowa" niebieskich traw - Arundo donax 'Macrophylla'
pozdrawiam
Tomek
- igielka78
Dziękuje za podpowiedź odnośnie kostrzew.
Pooglądałam też inne niebieskie trawy - proso rzeczywiście rewelacja, szkoda tylko, że takie duże. Spodobała mi się też ta piórkówka, czy nie ma problemów z jej zimowaniem w gruncie? Chętnie bym taką kupiła, bo ten rozmiar jeszcze mi się zmieści.
Wspomniałeś też o owsach. Mam jeden egzemplarz owsa wieczniezielonego. Mało go nie utopiłam w dolnej części rabaty, ale po przeniesieniu na wyższą "półkę" daje radę nawet na mojej ciężkiej gliniastej ziemi. Może on by pasował Jean?
Tomku, a rzuciłbyś kilka wskazówek odnośnie uprawy situ Spiralis? Gdzie go nie posadzę to mi się wydaje, że się męczy. Czy on się sieje? Bo w jego poprzednim "miejscu zamieszkania" znalazłam mnóstwo maleńkich spiralek.
Pooglądałam też inne niebieskie trawy - proso rzeczywiście rewelacja, szkoda tylko, że takie duże. Spodobała mi się też ta piórkówka, czy nie ma problemów z jej zimowaniem w gruncie? Chętnie bym taką kupiła, bo ten rozmiar jeszcze mi się zmieści.
Wspomniałeś też o owsach. Mam jeden egzemplarz owsa wieczniezielonego. Mało go nie utopiłam w dolnej części rabaty, ale po przeniesieniu na wyższą "półkę" daje radę nawet na mojej ciężkiej gliniastej ziemi. Może on by pasował Jean?
Tomku, a rzuciłbyś kilka wskazówek odnośnie uprawy situ Spiralis? Gdzie go nie posadzę to mi się wydaje, że się męczy. Czy on się sieje? Bo w jego poprzednim "miejscu zamieszkania" znalazłam mnóstwo maleńkich spiralek.
Pytanie wprawdzie nie do mnie ,ale może pomogę odpowiedzieć.
Najlepsze stanowisko dla situ 'Spiralis' to oczywiście oczko wodne.Corocznie z wiosną ścinam równo z donicą wszystkie pędy,po miesiącu są już nowe.Zimuje w oczku.
Pennisetum orientale 'Karley Rose' ,mam od ubiegłego roku.Zimowąła bez przykrycie i jest efektowniejsza niż się zapowiadała.Zakwitła z końcem czerwca i trzyma kwiatostany do dzisiaj ,a nawet teraz są ładniejsze.Bije na głowę rosplenice japońskie zdecydowanie
.
Pozdrawiam,Piotr
Najlepsze stanowisko dla situ 'Spiralis' to oczywiście oczko wodne.Corocznie z wiosną ścinam równo z donicą wszystkie pędy,po miesiącu są już nowe.Zimuje w oczku.
Pennisetum orientale 'Karley Rose' ,mam od ubiegłego roku.Zimowąła bez przykrycie i jest efektowniejsza niż się zapowiadała.Zakwitła z końcem czerwca i trzyma kwiatostany do dzisiaj ,a nawet teraz są ładniejsze.Bije na głowę rosplenice japońskie zdecydowanie

Pozdrawiam,Piotr
- igielka78
No niestety na razie jeszcze oczka nie mam.
Może jednak da radę jeszcze troche sie pomęczyć.

- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy ktoś zna trawę o nazwie muhlenbergia?
Są szanse zimowanie w naszym klimacie, czy należy to traktować jako gatunek jednoroczny?
Są szanse zimowanie w naszym klimacie, czy należy to traktować jako gatunek jednoroczny?
Myślicie, że ten miskant Afrika ma u mnie szanse, bo od maja posadzony próbuje wyrosnąć, niewiekie listki i pada, kilka dni temu wyglądal tak

Czy on ma jeszcze szansę, czy szukać nowego?
Czy on ma jeszcze szansę, czy szukać nowego?
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad pytaniem czym w samym wygladzie różni się miskant cukrowy (ten co się lubi rozłazić) od miskanta giganteusa ( co się w kupie trzyma)
Który wyższy? Który ma szerszy liść?

- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Giganteus dużo wyższy i ma szerszy liść.