Szachownica cesarska(Fritillaria imperialis) Cz.2
Re: Cesarska korona - Fritillaria imperialis
Takie rady właśnie są potrzebne,zebrane przez własne doświadczenia,dziękuję innym też się przyda 

- marzenaruda
- 200p
- Od: 7 paź 2012, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Miałam tylko jedną, uwielbiałam robić jej fotki, ale zapomniałam prądu podłączyć do ogrodzenia,
no i ktoś miał mi chyba za złe, że mam takie piękne kwiaty

Więc został tylko badyl

Pozdrawiam Marzena
Cesarskie korony sa dość specyficzne sadzi się je tak żeby"leżały" dziurka ma byc tak żeby ją woda po rostopach nie zalewała na 3 głębokości w cichym słonecznym miejscu bez przeciągu można co trzy lata na jesień rozdzielać i podsadzać.pozdrawiam
- diesymphonie
- 50p
- Od: 22 maja 2013, o 19:31
Co to znaczy "żeby leżała"? Posadzić ją na boku?
Moje pomarańczowe korony nie chcą kwitnąć, podzieliły się wszystkie jak zwariowane na pół i tylko jedna pokazała kwiat w tym roku :/
Wyglądają jak obcięte w połowie łodygi lilii z mega liśćmi
Są posadzone "normalnie", między tulipanami (podobno odstraszają zapachem krety, nie widzę efektu, dalej ryją
) jak wszystko ładnie zaschnie, to za jakiś czas wszystko wykopiemy, wysuszymy i na jesień do ziemi, w jakieś spokojniejsze miejsce 
Moje pomarańczowe korony nie chcą kwitnąć, podzieliły się wszystkie jak zwariowane na pół i tylko jedna pokazała kwiat w tym roku :/

Są posadzone "normalnie", między tulipanami (podobno odstraszają zapachem krety, nie widzę efektu, dalej ryją

Pozdrawiam
~Justyna
~Justyna
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Mam tak samo. Niestety...diesymphonie pisze:Co to znaczy "żeby leżała"? Posadzić ją na boku?
W programie Gardener's world mówili, żeby sadzić je na boku do podłoża złożonego z kompostu, pisaku i żwiru - optymalne warunki.
- diesymphonie
- 50p
- Od: 22 maja 2013, o 19:31
Priam pisze:Mam tak samo. Niestety...diesymphonie pisze:Co to znaczy "żeby leżała"? Posadzić ją na boku?
W programie Gardener's world mówili, żeby sadzić je na boku do podłoża złożonego z kompostu, pisaku i żwiru - optymalne warunki.
Posadzę je w tym roku w ten sposób, może pomoże

Wie ktoś w jakich proporcjach zmieszać podłoże? a może na samo dno żwirek, potem piasek i kompost?

Pozdrawiam
~Justyna
~Justyna
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To znowu ja!
Nie mam doświadczenia z Koronami radziliście mi by je wykopać jak tulipany.
Kiedy to robić? Tulipany wykopuje się za miesiąc jak zupełnie zaschną im liście. A moje korony już zasychają?

Nie mam doświadczenia z Koronami radziliście mi by je wykopać jak tulipany.
Kiedy to robić? Tulipany wykopuje się za miesiąc jak zupełnie zaschną im liście. A moje korony już zasychają?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Można je wykopać w tym samym czasie. Chociaż szachownice nie mają łuski jak tulipany i szybciej przesychają. Dlatego też nie możesz ich trzymać luzem. Najlepiej w odkwaszonym torfie.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki 

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Re: Cesarska korona
Czas sadzić Cebule Cesarskiej korony.
Oto giganty godne "cesarskiej korony"

Oto giganty godne "cesarskiej korony"

Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
-
- 100p
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Witam
Dzisiaj kupiłam koronę cesarskia - żółta. Jestem rozczarowana brakiem wyboru cebulek do sadzenia jesienią w mojej okolicy. Mieszkam na wsi a szukałam w miasteczku gminnym i powiatowym. Pracowałam w Poznaniu to w centrum miasta wybór był większy niż tu gdzie jest możliwość sadzenia. No trudno, będę zamawiać w sklepach internetowych.
Właściwie chciałam napisać , ze kiedyś miałam już korony cesarskie, wypuszczaly co roku wiotkie lodygi i wiedlly Ja myślałam ze za ciasno im miedzy tulipanami i mało nawozu, a może tez były za płytko posadzone. Na opakowaniu zaznaczono sadzenie na głębokość 10 - 15 cm, ale cebula dzisiaj nabyta nie wyglada na giganta.
Pozdrawiam
Roma
Dzisiaj kupiłam koronę cesarskia - żółta. Jestem rozczarowana brakiem wyboru cebulek do sadzenia jesienią w mojej okolicy. Mieszkam na wsi a szukałam w miasteczku gminnym i powiatowym. Pracowałam w Poznaniu to w centrum miasta wybór był większy niż tu gdzie jest możliwość sadzenia. No trudno, będę zamawiać w sklepach internetowych.
Właściwie chciałam napisać , ze kiedyś miałam już korony cesarskie, wypuszczaly co roku wiotkie lodygi i wiedlly Ja myślałam ze za ciasno im miedzy tulipanami i mało nawozu, a może tez były za płytko posadzone. Na opakowaniu zaznaczono sadzenie na głębokość 10 - 15 cm, ale cebula dzisiaj nabyta nie wyglada na giganta.
Pozdrawiam
Roma
Faktycznie giganty!
Czy kwiaty też miały pokaźne czy dopiero po kwitnieniu tak wyrosły?
Czy kwiaty też miały pokaźne czy dopiero po kwitnieniu tak wyrosły?
Cebulowe sadzi się na głębokość: średnica cebuli x 3,więc jeżeli cebula ma średnicę 8cm to sadzimy na głębokość 24 cm.
- marzenaruda
- 200p
- Od: 7 paź 2012, o 11:29

Ja wykopałam jedyną jaką miałam razem z tulipanami.
Ponieważ czasami na człowieka spływa ciemna pomroczność, to mnie też dopadło i trzymam ją razem z tulipanami.
Dzisiaj dopiero doczytałam

Pozdrawiam Marzena